directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 09:18 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

CANALS fletxa

publicitat


Nacions doble fletxa Dilluns, 28 de març de 2011 11:00 h

Un informe de la Casa Blanca dóna suport a dos referèndums per decidir l'estatus de Puerto Rico


És la primera vegada que des d'Estats Units es proposa un referèndum per decidir-ne l'estatus · Els independentistes de Puerto Rico consideren l'informe un nou acte de colonialisme · L'estatus actual d'Estat Lliure Associat sempre ha tingut el màxim suport
Puerto Rico
Comparteix
   


Etiquetes


publicitat

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Grup de Treball de la Casa Blanca sobre Puerto Rico va emetre el 16 de març un informe on declarava el seu suport a que el poble de Puerto Rico decideixi a les urnes si vol seguir vinculada als Estats Units, si vol ser un Estat Lliure Associat (ELA) o si vol la independència. L'informe recomana que abans de finalitzar l'any 2012, es facin dos referèndums a l'illa. El primer preguntaria si vol continuar sent un Estat Lliure Associat. Si el resultat fos negatiu a la situació actual, es convocaria un segon plebiscit on es preguntaria sobre el nou estatus, i les opcions serien la independència, la sobirania en associació (commonwealth) o convertir-se en un estat més dels Estats Units (statehood). A part de les recomanacions sobre la qüestió de l'estatus en l'informe també s'esmenten altres qüestions com la sanitat, l'educació o la creació de llocs de treball. L'informe és una recomanació que ha de ser debatuda tant a la Casablanca com al Congrés dels Estats Units en els propers mesos.

La reacció dels partits
Les reaccions dels partits de Puerto Rico no es van fer esperar i van ser diverses. El Partit Independentista de Puerto Rico (PIP), a través del seu president, Rubén Berríos, va emetre un comunicat molt dur contra l'informe tot assegurant que "ara sabem que el Congrés dels Estats Units no farà absolutament res per enfrontar el problema de la descolonització de Puerto Rico". Berríos va acusar el govern dels EUA d'actuar amb "paternalisme i manca de respecte" i va assegurar que la única opció és que "Puerto Rico reclami als Estats Units, mitjançant una consulta local, el seu compromís d'oferir a l'illa només alternatives descolonitzadores".

Per la seva banda el governador Luis Fortuño del Partit Nou Progressista (PNP) va declarar sentir-se satisfet amb l'informe ja que "dibuixa un nord des del punt de vista de la Casa Blanca a partir del qual podrien sortir possibles solucions" i va assegurar que el PNP presentarà una proposta de llei per tal de poder elaborar un pla per la nova situació.

Una llarga espera
Tot i que és la primera vegada que des de la Casa Blanca es valora l'opció d'un referèndum per Puerto Rico, en els darrers anys hi ha hagut tres referèndums convocats per Puerto Rico per decidir sobre el seu estatus. El primer va tenir lloc l'any 1967, on va guanyar l'opció de l'Estat Lliure Associat amb el 60,14% dels vots. El 1993 hi va haver un nou referèndum on el 48,6% de la població que va anar a votar va escollir la mateixa opció, mentre un 46,3% va votar per ser un estat més dins d'Estats Units. Finalment el desembre de l'any 1998 hi va haver un tercer referèndum on va guanyar l'opció de "cap de les anteriors" amb el 50,3% dels vots. El resultat va ser així degut a què el Partit Popular Democràtic no va estar d'acord amb les preguntes fetes al referèndum. L'opció de la independència ha tingut un escàs suport aconseguint un màxim del 4,4% en el referèndum del 1993.

*Nationalia és un diari digital d'àmbit europeu, especialitzat en nacions sense estat, llengües minoritzades i pobles no representats. Està impulsat pel CIEMEN (Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions), i s'actualitza diàriament en català i anglès.



publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Edgardo Vázquez fletxa Puerto Rico
28 de març de 2011, 22.40 h

Los referendums que propone la Casa Blanca son un engaño, pues no se incluyen todas las opciones viables para los Puertorriqueños. Ese informe está muy influenciado por el Comisionado Residente de Puerto Rico en Washington, D.C. que es militante del Partido Nuevo Progresista y aboga por la anexión de Puerto Rico a los EEUU. Los referendums que se proponen están diseñados para crear una súpermayoría a favor de que Puerto Rico se convierta en el estado 51 de los Estados Unidos. Aquí se h... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.