directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 15:21 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

CANALS fletxa

publicitat


Nacions doble fletxa Dilluns, 4 d'abril de 2011 05:00 h

El govern britànic posa fi a la política de reclutament 50% protestants-50% catòlics a la policia nord-irlandesa


El secretari d'Estat britànic, Owen Paterson, ho va oficialitzar dilluns passat · La mesura corregia la desproporció de l'extingit RUC: 8% catòlics-92% protestants · Actualment, el PSNI compta amb un 30% d'agents de la comunitat catòlica
Disband the RUC, mural, nord d'Irlanda
Comparteix
   


Etiquetes


publicitat

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

La policia nord-irlandesa, la Royal Ulster Constabulary (RUC), tradicionalment havia estat un dels malsons més profunds per a la comunitat catòlica i republicana del nord d'Irlanda, fins que el 2000 es va extingir per donar pas al Police Service of Northern Ireland (PSNI), en virtut dels Acords del Divendres Sant. Fins llavors, només el 8% dels agents provenia de la comunitat catòlica, mentre que la resta eren protestants. Ara, quan aquesta proporció ja ha augmentat fins gairebé al 30%, el govern britànic ha decidit de posar fi a la política de reclutament policial 50% protestants-50% catòlics que establien els Acords.

Nombroses organitzacions de defensa dels drets humans havien acusat el RUC de defensar només la comunitat protestant i de mantenir vincles foscos amb els paramilitars unionistes, fins al punt que el propi ombudsman de la policia, Nuala O'Loan, ho va provar. Per corregir aquesta situació, els Acords van concloure que calien més agents de la comunitat catòlica i es va establir que cada nova promoció havia d'estar formada paritàriament per catòlics i protestants.

Ara que la proporció d'agents és del 30%-70%, el secretari d'Estat britànic, Owen Paterson, ha afirmat: 'Amb aquesta transformació i el progrés polític continuat, ja no està justificat l'ús d'aquestes mesures.' Segons Paterson, la política de reclutaments 50-50 es basava en una disposició transitòria i considera que ara ja és el moment de derogar-la.

El Partit Unionista Democràtic (DUP) ja ha corregut a aplaudir la notícia. El diputat Jeffrey Donaldson ha afirmat que se sentia molt orgullós de veure la fi 'd'una discriminació institucionalitzadament esponsoritzada per l'estat en ple segle XXI' i que creia 'incorrecte' de privar a qualsevol persona qualificada per fer una feina 'simplement per la seva afiliació religiosa'.

'He conegut molts joves protestants que han intentat fer-se policies, que han passat tots els exàmens i avaluacions, però que després se'ls va privar de la plaça perquè eren presbiterians, de l'Església d'Irlanda, baptistes o metodistes', ha reblat Donaldson.

Al seu torn, el Sinn Féin -soci de govern del DUP- ha denunciat la 'decisió unilateral' del govern britànic i l'ha acusat 'de cedir a les pressions unionistes'. El líder del partit i diputat al parlament de la República d'Irlanda, Gerry Adams, ha demanat al primer ministre irlandès, Enda Kenny, que contacti amb el seu homòleg britànic, David Cameron, i el faci recapacitar.

*Nationalia és un diari digital d'àmbit europeu, especialitzat en nacions sense estat, llengües minoritzades i pobles no representats. Està impulsat pel CIEMEN (Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions), i s'actualitza diàriament en català i anglès.



publicitat



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.