directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 08:05 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

CANALS fletxa

publicitat


Viasona doble fletxa Dimecres, 27 d'abril de 2011 05:00 h

La cançó en valencià. Crònica d'unes arrels i una lluita

Es publica l'estudi més exhastiu sobre la música valenciana


La història de la música en valencià és un relat de resistència contra l'adversitat i de superació per vèncer la insídia. Una història de passat; d'amor a les arrels i de lluita aferrissada per a preservar la tradició, constructora d'identitat i cohesió. Una mirada de futur; innovadora i desinhibida que incorpora nous estils que contribueixin a enriquir encara més el llegat musical comú i demostrar que no són menys que ningú. Un intent reeixit de connectar amb l'ànima i l'essència del País Valencià. De dirigir-se als valencians amb la llengua pròpia, d'una manera viva i directa.
Ovidi Montllor
Ovidi Montllor

Comparteix
   


Etiquetes


publicitat

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

Així ho certifica un volum de més de 500 pàgines, testimoni d'aquesta riquesa i lluita: La cançó en valencià. Dels repertoris tradicionals als gèneres moderns (Acadèmia Valenciana de la Llengua). És una obra emocionant que destil·la passió i amor per unes cançons, uns discos i uns artistes que han donat sentit a la música que es fa D'Oriola a Vinaròs. Un estudi de més de dues dècades de treball avalat pel prestigiós musicòleg i crític Josep Vicent Frechina. Un home apreciat pels músics, referent per periodistes, que coordinada la revista de música i cultura popular Caramella, a més de presidir de l'Associació de Tradició i Música (Tramús) i estar darrere d'un dels millors blogs musicals en català, La caseta del plater.

El llibre parla de passat, present i futur. Hi surt tothom. S'analitzen amb profunditat els principals grups i es conclou amb una barreja d'optimisme i denúncia, que en un moment on la música valenciana compta amb tantes propostes, diversificades i de qualitat, i una producció discogràfica constant, topa amb el silenci institucional i mediàtic.

Frechina ha indexat tota la producció en català del País Valencià. Les xifres són engrescadores. En mig segle, prop de 500 grups i cantants han bastit una discoteca amb més d'un miler de referències. En aquest capítol ha comptat amb la col·laboració de Francesc Estrela, que està preparant un nou portal, www.laveudunpoble.org, on s'anirà actualitzant aquest llistat d'artistes i discos.

La cançó en valencià. Dels repertoris tradicionals als gèneres moderns se suma a la biblioteca de títols essencials sobre la música en català on hi figura el magnífic Diccionari de la cançó. Dels Setze Jutges al Rock Català (Enciclopèdia Catalana), del músic Miquel Pujadó o el revelador Els 60 canten en català (Pagès editors), del col·leccionista Fermí Puig.





Viasona
és la gran enciclopèdia de la música catalana a Internet. Una proposta inèdita a la xarxa que pretén indexar tots els artistes i grups que han cantat en català, a més dels discos editats i les cançons compostes en la nostra llengua.

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.