directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 19:02 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

CANALS fletxa

publicitat


Salut i reproducció doble fletxa Dimecres, 17 de març de 2010 05:00 h

L'endometriosi afecta al 10% de les dones en edat fèrtil



endometriosi, edat fèrtil
Comparteix
   



publicitat

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'endometriosi és una malaltia que afecta al 10% de les dones en edat fèrtil, des de la menarquia (primer sagnat vaginal) fins la menopausa, tot i que per algunes dones aquest temps s'allarga fins a la postmenopausa. Aquesta malaltia, que és la tercera causa d'hospitalització d'origen ginecològic, acostuma a alterar la qualitat de vida de la dona afectant així les seves relacions de parella, familiars, laborals i de reproducció.

Aquesta malaltia consisteix en l'aparició i creixement de teixit endometrial fora de l'interior de l'úter, sobretot en la cavitat pèlvica com en els ovaris, darrera de l'úter, en els lligaments uterins, en la bufeta urinària o en l'intestí. Sovint, però, és causa de menstruació dolorosa i d'infertilitat.

Quan aquest teixit endometrial creix, s'observen unes petites protuberàncies (tumors o implants que majoritàriament són benignes i en comptades ocasions es relacionen amb el càncer d'endometri. A cada menstruació, aquestes protuberàncies sagnen provocant inflamació, teixits cicatricials o fibrosis que, moltes vegades, comporten obstrucció intestinal, sagnat digestiu i dolor a l'orinar.

L'associació d'Afectades d'Endometriosi de Madrid (ADAEM) informa al seu espai web que es tracta d'una malaltia força comú entre les dones en edat fèrtil però poc coneguda. De fet, s'estima que afecta a uns 14 milions de dones a tot Europa. A l'estat espanyol no se sap quin és el nombre exacte de dones afectades ja que no existeix cap estadística oficial.

ADAEM explica també que els símptomes d'aquesta malaltia són variables. En alguns casos, la dona no pateix cap mena de trastorn i el diagnòstic és casual al operar-la per altres motius. En altres, els símptomes més comuns són forts dolors menstruals, dolor en les relacions sexuals, menstruacions més abundants, dolor en la defecació o problemes de fertilitat. La intensitat i la freqüència d'aquests dolors varia en cada cas.

Roberto Matorras, doctor i coordinador d'investigació de la clínica IVI Bilbao, assegura que l'endometriosi és una malaltia de difícil diagnòstic, ja que compta amb una simptomatologia poc específica. Per aquest motiu, Matorras diu que moltes vegades els especialistes la confonen amb trastorns digestius o ginecològics, cosa que endarrereix molt el seu diagnòstic.

De fet, varis estudis europeus i americans han constatat que, des que la pacient acudeix a la clínica per primera vegada fins que no se li diagnostica la malaltia, transcórrer de mitjana uns nou anys. En aquest sentit, el doctor alerta que tot aquest retard suposa una progressió de la malaltia, ja que la pacient no pot rebre el tractament adequat fins que el diagnòstic no és el definitiu.



Miriam Noguera
InvitroTV






Miriam Noguera
InvitroTV


publicitat



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.