directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 08:38 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

CANALS fletxa

publicitat


Nacions doble fletxa Dilluns, 21 de juny de 2010 05:00 h

'República de Macedònia de Vardar': la possible solució al trencaclosques macedoni



El riu Vardar al seu pas per Sköpje
El riu Vardar al seu pas per Sköpje
© http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vardar_Stone_Bridge_Skopje.jpg

Comparteix
   


Etiquetes


publicitat

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La premsa grega suggereix que els Governs d'Atenes i Skopje estan aprop d'arribar a un acord sobre el nom de Macedònia, consistent en afegir-hi un delimitador geogràfic: el del principal riu que creua el país, Vardar


Els respectius primers ministres s'han trobat a Brussel·les aquest dijous, mentre el secretari general de l'OTAN demanava una solució ràpida.

Atenes i Skopje podrien estar a punt de resoldre la disputa pel nom de Macedònia, que enterboleix les relacions diplomàtiques entre els dos països d'ençà de la desintegració de Iugoslàvia. Segons publiquen alguns mitjans de comunicació, la fórmula “República de Macedònia de Vardar” està molt ben posicionada per desencallar el conflicte que fins ara ha impedit l'accés de Macedònia a la Unió Europea i l'OTAN, com a conseqüència del veto de Grècia.

Vardar és el nom del major riu de Macedònia, que creua el país des de les muntanyes Šar fins a la frontera grega. El fet d'incorporar aquest topònim al nom de l'Estat balcànic respondria a la tradició de dividir la Macedònia històrica en tres territoris definits: Macedònia de Pirin, avui al sud-oest de Bulgària; Macedònia Egea, al nord de Grècia; i Macedònia del Vardar, que correspon amb l'Estat de Macedònia, oficialment Exrepública Iugoslava de Macedònia.

Aquesta solució sembla que pot satisfer a Atenes, que s'ha oposat sempre a què el seu veí del nord adopti el nom “República de Macedònia”. Considera que aquest nom és una apropiació, per part d'un país majoritàriament eslau, de part del seu llegat hel·lènic. I, encara més, tem que la denominació podria portar a Skopje a reclamar com a propis els territoris macedonis del nord de Grècia.

En afegir-hi el topònim Vardar, però, es compleix una de les principals condicions imposades per Grècia: un delimitador geogràfic que deixi clar que l'Estat és tan sols “una part” de Macedònia. Si els pronòstics es compleixen i les dues parts donen el vist-i-plau a aquesta denominació, caldrà veure encara quin ús se li dóna. A grans trets, Grècia defensa que, un cop acordat, el nom sigui utilitzat a tots els nivells -erga omnes, és a dir, en totes les seves relacions. En canvi, Macedònia preferiria una forma dual: per tractar amb Grècia i la resta d'Estats que han estat reticents a la fórmula simple, s'hi afegiria el topònim. En canvi, a nivell intern i en les relacions amb els Estats que sí que han acceptat la denominació República de Macedònia, aquesta denominació prevaldria.

L'OTAN pressiona

Aquestes novetats han coincidit amb una visita del secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, a Macedònia aquest divendres. El diplomàtic danès ha aprofitat la visita per demanar a les dues parts implicades que s'afanyin a trobar una solució en la qüestió del nom. La candidatura d'Skopje va estar a punt d'accedir a l'organització l'any 2008, però Grècia va vetar-ho per la falta d'un acord. Aquest dijous, els dos primers ministres, Nicola Gruevski i George Papandreou, han coincidit a Brussel·les en una trobada de trenta minuts. Els dos líders podrien estar a prop de l'acord. En qualsevol cas, el novembre vinent se celebrarà una nova cimera de l'OTAN: un al·licient més per Macedònia, i un termini de temps raonable per resoldre un dels conflictes diplomàtics més anodins d'Europa.

Més informació:

Le Courrier des Balkans: Conflit du nom : la Grèce affirme qu’un compromis a été trouvé
EurActiv.com: Macedonia to add 'Vardar' to its name [de] [fr]
GRReporter: At the edge of agreement on the name “Vardar Macedonia"
BalkanInsight.com: NATO Head Visits Macedonia



*Nationalia és un diari digital d'àmbit europeu, especialitzat en nacions sense estat, llengües minoritzades i pobles no representats. Està impulsat pel CIEMEN (Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions), i s'actualitza diàriament en català i anglès.



publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
Isaac fletxa El Masnou
3 de setembre de 2010, 19.01 h

#2
Tens tota la raó. Hi vaig estar al gener del 2009 (tant a Thessaloniki com a Skopje) i ho vaig comprovar sobre el terreny. Els propis macedonis només tenen ganes d'acabar i enterrar la disputa.

Celebro que hi hagi un principi d'acord!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
David fletxa Barcelona
13 de juliol de 2010, 13.11 h

#1 No saps del què parles i a sobre t'inventes una història que no existeix. Ruc més que ruc. La Macedònia grega és un antic regne que sorgeix a Grècia. Alexandre Magne i els seus exèrcits parlaven el grec koiné, inculte. Ell va ser qui va portar a Macedònia a expandir-se i també a anar a petar a aquesta contrada dels balcans.

Makedonia actual és i està a Grècia. I excepte períodes de dominació estranger on els grecs han estat perseguits, a Chalkidiki i a Thessaloniki sempre s'... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Jordi-80 fletxa València
23 de juny de 2010, 09.33 h

Macedònia és una nació que té part del seu territori ocupat per Grècia. Grècia ha practicat un apartheid a la cultura i la llengua macedònia, inclús forçant la marxa de macedonis que no es volien hel·lenitzar. I el seu assetjament arriba al punt de dir com ha de ser el nom de la Macedònia independent. És com si França impedira que, si el Principat esdevé República independent, es poguera dir "Catalunya", perquè té una part del seu territori anomenada Catalunya (Catalunya Nord).


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.