directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 10:53 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

EDITORIAL fletxa

publicitat


Dimarts, 12 de juny de 2007 05:00 h

“Santiago y cierra España!”

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant carregant


Comparteix







Etiquetes
A Madrid tornen a parlar de consens antiterrorista. Cada cop que així s'esdevé, cada cop que des de la Meseta toquen a sometent, s’haurien d’encendre totes les alarmes de la gent de bona voluntat d’aquest país. El consens dels dos grans partits espanyols sempre acaba donant lloc a un status quo en què els catalans sempre en sortim malparats, sempre. Espanya és un estat excloent, per tradició i vocació centralista. Equiparar PSOE i PP, com sovint es tendeix a fer interessadament, no s'ajusta a la realitat. No és el mateix que el País Valencià compti amb un president socialista que en tingui un de popular. El mateix s'esdevé a les Illes. No pas perquè els primers siguin la solució a res, sinó perquè l'hostilitat nacional dels segons arriba a extrems tan exagerats que acaba per fer bons els primers.

Del PSOE se'n ha esperat, potser amb un excés d'ingenuïtat, que assumís, amb més o menys matisos, la plurinacionalitat de l'Estat. L’arribada al poder de Zapatero semblava que afavoria una bona oportunitat. Aquesta esperança ha donat pas a una decepció sonada, a tots els nivells. El procés de l’Estatut ha estat en si una enganyifa que gràcies a la trista jugada de CiU –una més en el seu historial- va esmicolar els anhels de tots aquells que havien rebut amb entusiasme l’Estatut aprovat pel Parlament de Catalunya. D’allò substancial no en van deixar res. Ara, la reacció davant l’última declaració d’ETA, en què anunciava la fi de l’alto el foc, és la pròpia d’un covard que es va arronsar quan era necessari un exercici de valentia i ara ho arregla empitjorant la situació, amb la fermesa que no ha demostrat en la recerca d’un procés de pau. La tornada a la presó de De Juana Chaos ha estat la primera resposta. L’empresonament d’Otegi, la segona. Les dues decisions el retraten. Zapatero ha reaccionat tard i malament recorrent a estrictes actes de venjança per acontentar una societat espanyola en què la penetració del discurs feixista del PP ha arrelat amb força.

Zapatero s’ha enroscat en el cèlebre “Santiago y cierra España!”. El nacionalisme espanyol es fonamenta en una accepció numantina, amb una visió imperialista que encara beu de les fonts èpiques de la Reconquesta i que segueix sense haver paït la desfeta colonial. Per això quan es tracta de territoris, de la integritat territorial de l’Estat, tornen a la vella medecina del passat, a una dialèctica medieval de sang i foc, de codis d’honor i glòries passades. Com Don Pelayo, es mostren disposats a deixar que corri sang propera abans de solucionar els problemes dialogant i negociant. El degoteig de noves vides humanes és un mal assumit com a tolerable pels mandataris espanyols i en l’imaginari nacional espanyol aquesta és una causa patriòtica de paraules solemnes i grandeses, de sagrades unitats que no atenen a raons.

Vist des dels Països Catalans, el retorn a l’activitat armada d’ETA és una pèssima notícia. El viratge federalista del PSOE ha estat un miratge. I el que s’acosta fa una ferum a naftalina que no presagia res de bo. Els discursos espanyolistes abrandats amenacen de ser el discurs únic i en aquest marasme la força de la raó es volatilitza davant la raó de la força. 



publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
12 de juny de 2007, 14.22 h

Dons jo... no hi trobo diferències en el tema Espanya entre el PSOE i PP, si canvia el to, però només això!! el to, i això no son diferències...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Ariel fletxa Vila de Gràcia
12 de juny de 2007, 10.37 h

Felicitats, estic d'acord amb tot. És una de les millors editorials que he llegit.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.