directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 15:53 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Dimarts, 25.1.2011. 05:00 h

Jordi Turull portaveu parlamentari de CiU

'Al final de la legislatura hem d'haver estat capaços de tenir la llei electoral de Catalunya'


El nou portaveu parlamentari de Convergència i Unió (CiU), Jordi Turull, apunta en una entrevista amb directe!cat quina serà l'actitud que adoptarà la federació durant la tramitació de les lleis, fins i tot amb la dels pressupostos: rebutja la possibilitat que hi hagi un soci preferent i assegura que per a cada tema es buscarà l'acord amb el màxim de formacions possibles. Es compromet a reemprendre el debat de la llei electoral perquè Catalunya n'acabi tenint una de pròpia a final de legislatura, alhora que també nega que la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, pugui acabar sent el taló d'Aquil·les del nou Govern. Tot i això, també es desmarca de les opinions que va formular en contra la consulta d'Arenys de Munt quan va ser advocada de l'Estat: 'Evidentment que no defensaré ni comparteixo els arguments del recurs, i la postura de CiU envers les consultes és públicament coneguda, però no matem el missatger.'
Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant carregant

Jordi Turull, CiU, Parlament
Comparteix
   


Etiquetes
El 28 de novembre, CiU va aconseguir 62 diputats. Per tant, els en falten 6 per a la majoria absoluta. Quan hagin d’aprovar els pressupostos, amb qui negociaran?
En cada punt mirarem de trobar el màxim d'acords, no anirem a buscar només els 68 vots i oblidar-nos de la resta de grups. Per exemple, amb la constitució de les comissions ja hem intentat trobar el consens. Formularem cada proposta a tots els grups i segur que hi haurà temes amb què podrem sumar amb dues o tres forces més, d'altres temes en què sumarem amb unes altres... El president Mas ja ha dit que aquest és un Govern que 'vol ser ajudat'.

És allò de la geometria variable aplicada al Parlament.
Sí, en positiu i el màxim d'àmplia possible. En temes de llengua, per exemple, podem arribar a acords amb dues o tres forces parlamentàries. Essent així, no anirem a buscar l'acord amb només una de les forces, sinó amb les tres.

Els grups parlamentaris estaran disposats a ballar aquest ball?
Estarem oberts a votar propostes seves, no els direm que no només pel fet que siguin oposició. No utilitzarem els grups per anar-nos-en sortint de votació en votació, sinó que serà una actitud de trobar grans acords. Si parlem del Quart Cinturó, és molt clar quins grups hi són favorables i quins no. Però un grup que vota contra el Quart Cinturó, pot votar a favor d'un tema de llengua, oi? I això és utilitzar-los? No, això forma part de les seves pròpies conviccions. La resta de formacions podrien estar dolgudes si nosaltres adoptéssim la fórmula dels 68: com que ja hi ha acord amb una només una força i a mi em deixes estar, llavors jo ja no m'hi sumo. Per exemple, si en comerç hi ha punts en comú tant a les files del PP com en les d'ERC, per què no trobem una proposta conjunta que puguin assumir tots plegats?

En el Quart Cinturó i en temes lingüístics, els aliats són força clars. Però en la reforma de la llei electoral, aquesta claredat d'aliances es difumina. Aquesta serà la legislatura en què Catalunya es dotarà d'una llei electoral pròpia?
És un compromís electoral i, per tant, la dinàmica és de fer una ponència conjunta amb tots els partits. La llei electoral no es podia debatre un any abans de les eleccions, perquè el tempo era molt marcat. Però ara sí que hem de ser capaços de posar-nos d'acord. Al final de la legislatura hem d'haver estat capaços de tenir la llei electoral de Catalunya. Ara bé, el que no es pot esperar és que només cedeixi una part: o per naps o per cols, fins ara sempre érem els dolents en aquest debat. Ara, com que els tres grups del tripartit aniran cadascú a la seva i no pas en bloc, ens hem de tornar a asseure i reemprendre les negociacions.

Una ponència d'experts proposats pels partits ja havia arribat a un acord. El més lògic no hauria estat aplicar aquella proposta?
Una cosa són els experts i l'altra és aterrar al món real. Mirat des de la distància pots fer unes propostes que, després, no s'entendrien en el marc de la cultura política del país. No tot el que fan altres països és importable.

« No ens deixarem impressionar per aquest constant atreviment amb Catalunya »

Mas va parlar de l'inici d'una 'segona transició', que s’haurà de basar 'en el dret a decidir'. Veient els aires recentralitzadors que bufen de Madrid, preveu que aquesta ‘segona transició’ acabarà anant més enllà del concert econòmic?
El nostre objectiu és complir amb el compromís electoral. No ens deixarem impressionar per aquest constant atreviment amb Catalunya que hi ha des de la sentència del Constitucional. Des de llavors, aquí s'ha generat una dinàmica que tot s'hi val. S'ha trencat el pacte constitucional i a partir d'aquí tothom s'atreveix a anar contra nosaltres: uns contra el model lingüístic, d'altres que diuen 'a banda que us estem espoliant i ofegant econòmicament, a veure si feu el favor de no malgastar'... El president Mas ja ha dit que cal fer-nos respectar. I per això cal fer-nos forts internament, cal enfortir la nació. Perquè si el 2012 vols portar la batalla d'aquesta segona transició, has de ser fort com a nació, i no pas tirar-nos els plats pel cap.

A la pràctica, aquesta legislatura es mantindrà en stand-by fins les eleccions espanyoles?
No. No pot estar en stand-by, el país no s'ho pot permetre. Necessitem un Govern que prengui decisions.

« Cal visualitzar amb quins líders polítics podem comptar [per aconseguir el concert] »

ERC ha proposat la creació d'una comissió d'estudi del concert econòmic perquè el 2012 es pugui anar a Madrid amb una postura consensuada. Es crearà?
El president no digué 'no' a la comissió, sinó que digué que preferia fer una trobada amb tots els líders de tots els partits per a visualitzar que és un aspecte de primera magnitud, i a partir d'aquí decidim quina estratègia seguim. Però no posem l'acció abans que l'estratègia.

Es buscarà una foto com la de Miravet respecte l'Estatut?
Sí, però que no ens obsessioni la imatge, sinó l'estratègia, cal saber amb qui podem comptar per a aquest projecte. En teoria, la majoria de forces presents al Parlament defensen el concert econòmic, ja sigui per a Catalunya mateix o bé per al País Basc i Navarra. I a aquestes segones els demanem que també demanin per a Catalunya el que defensen per a d'altres territoris. A partir d'aquesta primera trobada que visualitzarà amb quins líders polítics podem comptar, llavors si cal crearem la comissió.

Parlava de creació de consensos, però ICV i ERC van criticar molt durament que no poguessin tenir presència a la Mesa. Calia que CiU cedís tres vots al PP perquè hi pogués ser present?
Era perquè es visualitzessin les tres forces que tenen més presència al Parlament. Agrupades totes tres, sumem 108 diputats de 135.

Però calia que el PP aconseguís la secretaria primera?
És que el PP volia una vicepresidència! CiU tenia la presidència i una vicepresidència. Al PSC li corresponia l'altra vicepresidència i el PP, per proporció, li tocava la secretaria primera. A més, em consta que ICV no cedia en res, a més a més que no va parar de denunciar que teníem un pacte amb el PP. Després de la investidura va alçar la bandera de la sociovergència. Ara, si un dia pactem amb ERC, ens criticaran la deriva cap al sobiranisme...

« L'alcalde de Santa Coloma de Gramenet no és culpable fins que no ho digui la justícia »

Aquestes crítiques, així com els retrets de Dolors Camats al ple de dimecres sobre el 'cas Palau', denoten un ressentiment mutu entre CiU i ICV?
Sap greu que entre els polítics, que hem de fer molta pedagogia, distorsionem tant l'Estat de dret. Camats digué que ells no tenien imputats i que nosaltres, sí. En primer lloc, segur que tenen algun imputat en algun municipi de Catalunya i, segon, cal recordar constantment que un imputat no és un culpable. No es pot estendre aquesta sensació. Tothom és innocent fins que no es demostri el contrari. Que t'admetin a tràmit una querella és relativament fàcil si tens un bon advocat. No deixarem és que una mentida dita moltes vegades acabi sent una veritat. Per mi, l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet no és culpable fins que no ho digui la justícia.

ICV, ERC, SI i Cs es van referir dimecres, d’una manera o altra, a Pilar Fernández Bozal. Serà el taló d'Aquil·les del nou Govern?
No. Quan se la valori per les seves responsabilitats i competències, a veure com la critiquen, perquè té un gran prestigi en el seu sector. I necessitem molta gent que tingui molt de prestigi en el seu propi sector. Crec que s'està fent una valoració injusta d'ella, que ja ha dit que qui li donava ordres li va demanar que impugnés la consulta d'Arenys de Munt, i ella hagué de trobar els arguments possibles per mirar-ho d'aturar.

« Que ERC no s'equivoqui, el problema del recurs a la consulta d'Arenys no es deia Bozal, es deia PSOE »

Però comparar les consultes amb els homenatges als morts d'ETA era molt fort, no?
Els advocats, tot sovint han de posar molta salsa per defensar els seus clients. Però que ERC no s'equivoqui, el problema del recurs a la consulta no es deia Bozal, es deia PSOE, amb qui ells compartien el Govern a Catalunya. Un advocat de l'Estat no va per lliure, no fa política, algú li digué que havia d'impugnar la consulta. Evidentment que no defensaré ni comparteixo els arguments del recurs, i la postura de CiU envers les consultes és públicament coneguda, però no matem el missatger. I no valorem políticament una persona per la seva activitat professional anterior donant-li dimensió política. Al Parlament hi ha molts advocats i segur que molts pensen 'ai si se sabés que jo vaig utilitzar tal o qual argument', perquè a vegades has de defensar temes espinosos.

Bozal haurà de pilotar la nova llei de consultes que CiU vol impulsar perquè no sigui necessària l'autorització de Madrid?
No, aquesta llei pivotarà sobre el departament de la Vicepresidència.

Fa uns dies, vostè digué que el nou Govern 'va per feina', però encara no s'han eliminat els 80 km/h., una mesura que Mas constantment va esmentar durant la campanya. No és contradictori?
La feina es vol fer ben feta, no és que s'estigui anant a poc a poc. De tota manera, si es compten els dies hàbils, n'han passat ben pocs. La decisió política sobre els 80km/h. hi és, ara el que cal és que tècnicament ho fem bé.

El PSC, sense José Montilla al capdavant, escollirà nou líder a la tardor i aquest pot ser que no sigui membre de la cambra. Això pot propiciar que la legislatura sigui plàcida per a CiU, en el sentit que el líder de l'oposició no es podrà expressar en seu parlamentària?
Plàcida, segur que no ho serà. A efectes d'interlocució nostra, Nadal i Iceta són els nostres referents. Si això ha de variar, ja se'ns comunicarà. Ara bé, si el seu líder no acaba essent un dels parlamentaris, ells internament ja trobaran el mecanisme d'anar alhora. Però, de placidesa, cap.




publicitat



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.