directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 13:46 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Dimecres, 24.2.2010. 05:00 h

Control Ç Grup d’Opinió de Professionals de la CCMA a favor d'un marc informatiu català

'Si hem de ser una televisió espanyola més, ja podem tancar demà mateix'


El passat 26 de gener es donava a conèixer el grup d'opinió Control Ç, format per una trentena de treballadors de TV3, Catalunya Ràdio i la CCMA Interactiva que reclamen que les emissores públiques catalanes recuperin el paper de ' mitjans nacionals' i deixin de ser televisions i ràdios 'autonòmiques regionals'. Els periodistes adherits a Control Ç reclamen recuperar l'esperit fundacional de TV3 i tornar a treballar en un marc informatiu català, renunciant a fer la televisió espanyola d'àmbit autonòmic que s'ha fet els darrers anys. Aquesta setmana directe!cat us ofereix la primera entrevista al portaveu de Control Ç, que ens explica els objectius del grup d'opinió i defensa uns Telenotícies que facin 'veure el món des del prisma dels Països Catalans, sense la passada per l'Estat'. 'Si hem de ser una televisió espanyola més ja podem tancar demà mateix', reblen els treballadors de la Corporació.

Comentaris 24  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant carregant

control ç
Comparteix
   


Etiquetes
El grup d'opinió Control Ç el formeu diversos treballadors de la CCMA. Quants sou i quins perfils teniu dins la Corporació?
Vam començar sent vint i ara som una trentena, des que vam fer pública la nostra existència penjant el manifest a les parets de la Corpo. Pel que fa als nostres perfils hi ha de tot, redactors d'informatius, de realització, de grafisme...

Què us porta a agrupar-vos? Quan decidiu fer-ho?
Tot comença amb una colla de cinc o sis treballadors que ens adonem que a l'hora de treballar els mitjans pels quals treballem no estan reflectint allò que haurien de reflectir en les seves informacions, ja que s'estan allunyant dels principis fundacionals de la Corporació. No pot ser que obrim el Telenotícies amb informació d'un accident a Terol, no pot ser que no cada cop parlem pitjor als mitjans públics, i això és el que ens fa ajuntar-nos. Ens preocupa la preservació de la llengua i que es perdi el sentiment de pertinença al nostre país, que s'està perdent perquè cada vegada els referents dels nostres mitjans són més espanyols.

Els treballadors de TV3 aposten per Espanya?
No, la gent a la Corporació no és espanyolista, els espanyolistes són pocs i aïllats, la majoria de la gent apostaria per fer país però a la pràctica passa. La major part dels treballadors no volen que els distreguin amb temes nacionals, però som periodistes i no som neutres, estem fent informacions que van al públic i que l'influeixen.

En què us baseu per assegurar que TV3 té un marc espanyol?
Ens basem en els referents espanyols en els informatius. La jerarquització de les notícies hauria de venir marcada per l'àmbit geogràfic, però això s'ha trencat: no ens veuen a Espanya però els nostres marcs són espanyols. Per què fem un resum dels equips espanyols a la Champions? No s'entén, no té cap sentit parlar del Sevilla perquè no et veuen, però en parlem perquè agafem el marc espanyol com si fóssim un mitjà espanyol.

« Actualment estem fent una televisió autonòmica regional, i hem de fer una televisió nacional »

I quin marc ha de tenir TV3?
Hem d'ensenyar tot el que faci referència als Països Catalans. Una de les coses que fem constar al manifest és que hem de servir a les catorze milions de persones que són el nostre públic natural i amb els quals compartim un codi comunicatiu, el català. Actualment estem fent una televisió autonòmica regional, i hem de fer una televisió nacional. Volem treballar per una tele nacional.

Aquesta espanyolització és fruit de pressions polítiques?
Si n'hi ha hagut no les hem detectat, nosaltres. Més aviat és desídia, per això volem recuperar l'esperit innovador dels inicis. Al principi de TV3 hi havia una empatia amb la gent del carrer que ara s'ha perdut. Detectem que per molta gent ja no som 'la' tele, sinó una tele com una altra. Hem d'engrescar els treballadors perquè tornem a ser la seva tele un altre cop.

Així doncs, no vinculeu la deriva espanyola a canvis de Govern...
No ho vinculem a cap partit polític ni nosaltres tenim cap tendència política que ens unifiqui, només volem que la tele recuperi els referents propis. Si ens hem allunyat de l'esperit originari és per inèrcia, perquè hi ha tendències i sinergies que ens porten aquí, ja que és molt més fàcil treballar amb referents espanyols. Per això demanem a les institucions estadístiques eines que ens permetin treballar amb un altre marc.

Al manifest dieu que la CCMA està excessivament parlamentaritzada.
Sí, la nova llei de la Corporació va comportar que es trigués molt més temps a triar els nous directors de la tele i la ràdio. Hem sortit de les mans del govern per caure en mans dels tripijocs partidistes i aquesta no és la solució, aspirem a la independència professional total.

« Estem força esperançats amb la nova direcció, estan intentant canviar coses »

Quina opinió us mereix l'actual direcció de TV3?
Estem força esperançats, estan intentant canviar coses, ens consta que es dóna protagonisme als correctors lingüístics per limitar el desgavell de com parlaven els presentadors, alguns dels quals parlaven cada cop pitjor. Ara esperem que el llibre d'estil delimiti la jerarquització de les notícies i estableixi el marc nacional, que és la base de tot. Estem molt esperançats, creiem que tenim la millor direcció que podríem tenir.

No teniu cap crítica?
En alguna intervenció pública no hi estem d'acord, per exemple nosaltres estem a favor de la subtitulació també en cas del castellà: tenim mig milió d'espectadors potencials a la Catalunya Nord que no ens entenen quan els estem donant una intervenció en castellà, són catalans i han de tenir la possibilitat de rebre-ho en la seva llengua.

Quina realitat han d'ensenyar els Telenotícies?
Els Telenotícies han de fer veure la realitat del món des del prisma dels Països Catalans. No només el que passa als Països Catalans, sinó el món des dels Països Catalans, sense fer la passada actual per l'Estat. Fins i tot les informacions generades a Madrid amb repercussió a Catalunya poden estar explicades com una tele autonòmica regional o com una televisió nacional.

Quin és el vostre pla d'actuació futur?
El 26 de gener, fins i tot abans de donar-nos a conèixer als mitjans, vam penjar cartells a Catalunya Ràdio, TV3 i la CCMA Interactiva per donar-nos a conèixer als mitjans i animar-los a col·laborar amb nosaltres, i ara preparem una presentació a l'opinió pública en general que podria ser el 14 d'abril. A partir dels cartells a les redaccions se'n van assabentar els mitjans, i ara debatim entre nosaltres com ens presentem a l'abril. Alguns donarem els nostres noms i d'altres prefereixen quedar-se en l'anonimat.

Què aportarà de positiu exterioritzar la vostra causa fora de les fronteres de la CCMA?
D'ençà que funcionem hem rebut correus de molta gent de fora que amb nosaltres s'han sentit esperançats, contents que intentem reconduir la situació. A través del web també volem que els espectadors ens facin arribar exemples de situacions on s'ha patinat i ha primat el marc espanyol. Des de Control Ç ens comprometem a fer arribar aquestes observacions a l'equip de producció que pertoqui perquè reflexionin i intentin esmenar aquestes errades conceptuals en futures ocasions. Volem ser un servei paral·lel al 5430 en clau nacional.

Teniu relació amb el comitè d'empresa?
Amb el comitè d'empresa no volem entrar-hi per res, ells ja estan treballant durament per defensar els interessos laborals dels treballadors. Nosaltres només volem intervenir en qüestions de referents, i ens estem organitzant per no fer cadascú la guerra per la seva banda. Cal que els que fa trenta anys que treballen a la Corporació puguin donar idees per solucionar els reptes del dia a dia, tenim una llista de correu per ajudar-nos els uns als altres per construir el marc nacional català, i demanarem a la direcció i a les institucions ajuda per treballar de forma catalanocèntrica.

Esteu vinculats als redactors del llibre d'estil de TV3?
Els hem fet arribar les nostres propostes, com pot fer qualsevol treballador de Televisió de Catalunya, i estem esperançats perquè és la única solució. No l'hauríem elaborat, un llibre d'estil, si al final no volíem tocar res.

La construcció d'un marc informatiu català és difícil...
En el moment que les institucions i la Generalitat es posin les piles a l'hora de fer estadístiques que responguin a la nostra necessitat nacional serà més fàcil. Ara tenim un greu problema d'estadística i de dades de referència. Parles de consum, per exemple, i no tens dades catalanes, només del marc espanyol, i si no te les empesques acabes reproduint aquest marc espanyol a la notícia.

« Teníem programes que es dedicaven a convidar gent de l'star system espanyol »

Als programes de Catalunya Ràdio i TV3 també hi detecteu problemes nacionals?
També teníem problemes als programes. Teníem programes que es dedicaven a convidar gent de l'star system espanyol. Això és increïble, Tele5 mai convidarà gent del nostre star system, mai convidarà algú que els està fent competència. Això la nova direcció ho ha resolt molt bé i ho ha aturat. Ens dedicàvem a admirar les estrelles espanyoles enlloc d'alimentar un star system propi. La finalitat de TV3 també és crear estrelles pròpies, si hem de ser una televisió espanyola més, ja podem tancar demà mateix.

Albert Forns




publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#24
Ferriòl fletxa Barcelona
14 de març de 2010, 15.05 h

Dera madeisha manèra que calerie qu'es programes en aranés, informessen sus Occitània.

Ei molt triste qu'un informatiu en occitan (3/24 en aranés), parle de Catalonha, Espanha e Mon e deishe de costat es informacions d'Occitània.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Lluis Vidal fletxa Vilassar
13 de març de 2010, 22.47 h

No entenc les lluites que us porteu. Del que es tracta es de si volem uns mitjans catalans o espanyols. Crec que TV3 i Catalunya Radio son i cal que siguin catalans, de parla catalana i de cultura catalana, entenent catalana de Salses a Guardamar i de Fraga a l'Alguer.
Es escandalós que cada cop apareixin mes anuncis en castellà, es escandalós que si algú surt parlant en castellà no sigui subtitulat al català! Acàs creieu que els catalans de Catalunta Nord parlan castellà?, ells parlen f... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Joan fletxa Baix Montseny
13 de març de 2010, 16.11 h

És lamentable l'estil i el llenguatge groller d'alguns comentaristes, especialment els de l'ex-votant de l'Estartit, que cada vegada que parla és per carregar-se ERC, el del Joan que malgrat ser un independentista no té educació i far servir un llenguatge clarament sexista, i els Adolfos i Peñafiels que encara no han entès en quin país ni en quin ciutat viuen i segur que són fidels seguidors de Blas Piñar o de Ciudadanos.

En fi, calia parlar de l'article, que crec que té molta raó, ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
25 de febrer de 2010, 02.57 h

Control Ç? La Ç no és exclusiva del català com ho és la L·L.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
Joan fletxa Flix
25 de febrer de 2010, 01.56 h

Pels qui encara no se l'han llegit: TV3 a traïció. Televisió de Catalunya o d'Espanya? de Víctor Alexandre. Parla exactament el que diu l'article. El marc referencial de TV3 és clarament espanyol. Això s'ha de canviar!
Salut i Independència!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
24 de febrer de 2010, 18.47 h

Tenim els mitjans de comunicació que ens mereixem, tal com s'ha vist ací, pel deplorable espectacle, no de tots, tot s'ha de dir. Peró el "conjunt" de la societat és el que és i encara hi ha molta feina gent!!!
Així que senytiment i realització per tothom i si no, ja sabeu: Alguns dels viatgers estel.lars picarem de mans i: Klaatu barada nikto :-D

Salut...

Vigileu i a portar-se bèèèè %-)


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Papitu fletxa el "territori"
24 de febrer de 2010, 17.41 h

Bon dia, eh!. Ja és hora de llevar-se, no? Ara us desperteu? Després de tots aquests anys de mamella? Que potser teniu por de perdre la feina amb un nou govern?. No heu de patir, els que vinguin us respectaran cent vegades més que els vostres. Ara toca moure fitxa per fer veure que sou "professionals". Mira que n'heu tingut de temps! Ara ja heu perdut la credibilitat. No hi ha un ofici més denigrat a Catalunya, després de la política, que el periodisme. Apa, torneu a dormir.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
24 de febrer de 2010, 17.29 h

Aquests de TV3 i Catalunya Ràdio han demostrat en aquests anys de Tripartit que no són independents i per suposat tampoc independentistes. No citiquen mai res del que fan els seus amos, en canvi en època de CIU es barallaven per la pluralitat i per donar minuts a l'oposició. L' únicas manera que els mitjans públics siguin indpendents és que no parlin gens de política perquè per arribar a ser com els seus admirats de la BBC cal que facin fora tots els funcionaris inútils i caríssims qu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
24 de febrer de 2010, 12.57 h

Accepta el meu consell: ves a prendre pel cul maricona de merda!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
24 de febrer de 2010, 12.38 h

Joan, jo he opinat sobre tu en base a les teves paraules i crec que no m'he equivocat gens, ja que el teu següent pas ha estat desqualificar-me fisicament... sense haver-me vist! I de hippy no en tinc res, t'ho puc ben assegurar. Ja et comunico que no perdré més el temps discutint amb tu a la xarxa i que aquest és el meu darrer mail aquí. De totes maneres, accepta un consell, llegeix i forma't abans de dir rucades en públic. Fas mal a l'independentisme. Apa, salut i independència!!*!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.