directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 20:03 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Dimecres, 3.3.2010. 05:00 h

Raül Romeva eurodiputat d'Iniciativa

'Quan veus les dificultats de l'Espanya federal, penses si val la pena apostar-ho tot a aquesta carta'


L'eurodiputat d'Iniciativa Raül Romeva va participar fa quinze dies en la Jornada sobre el Fet Nacional a ICV, que entre d'altres aspectes va servir perquè el partit reconegués explícitament que una part dels seus militants eren independentistes. En aquesta entrevista amb directe!cat, Romeva hi comparteix les reflexions que hi va fer, defensant que no li sembla útil 'que per anar a Brussel·les hagem de passar per Madrid', sinó que Catalunya ha de ser la seva pròpia ambaixadora a Brussel·les. 'Fins ara ho hem centrat tot en la idea d'un Estat espanyol federal i tinc la sensació que la realitat amb què ens hem de federar és en clau europea. (...) Posats a suar, suem en la bona direcció', afirma.
Comentaris 18  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant carregant

Raül Romeva, Iniciativa
Comparteix
   


Etiquetes
Comparant l'apunt al seu blog en què defensava 'la connexió amb Europa per via directa' amb la intervenció de Joan Herrera a la jornada, semblava que Herrera es dedicava a rebatre punt per punt els seus raonaments. Va tenir aquesta sensació?
Joan Herrera va fer el que havia de fer durant la jornada. Va expressar-hi l’opinió majoritària del partit, és a dir, la defensa del federalisme plurinacional. El federalisme segueix sent una opció per a Iniciativa. Ara bé, jo hi vaig plantejar la necessitat de fer una evolució: fins ara ho hem centrat tot en la idea d'un Estat espanyol federal i tinc la sensació que la realitat amb què ens hem de federar és en clau europea. Ens diuen que és més complicat? Segurament sí, però el que em plantejo és si és més o menys necessari. Reduir l'aposta federal a l'Estat espanyol és insuficient. Hem de buscar noves fórmules.

Però ha quedat clar que l'horitzó d'ICV és el del federalisme espanyol, ara rebatejat com a 'federalisme plurinacional'.
Això que hem defensat fins ara, de bona fe, és una opció practicable, possibilitsta. Com que ens interessa avançar, avancem. Quan te n’adones de totes les dificultats que té avançar cap a l'Espanya federal, reflexiones sobre si val la pena apostar-ho tot a aquesta carta. Posats a suar, suem en la bona direcció.

Un i altre plantejament són incompatibles?
En el fons, no. Tot i que no em sembla útil que per anar a Brussel·les hagem de passar per Madrid, en el fons el que volem uns i altres és reivindicar la nostra presència a Brussel·les. Alguns diran via Estat propi, alguns via Estat federal... El que sí que hem de tenir molt clar és l'objectiu final: tenir presència directa a Europa. A més a més, aquí es dóna una aproximació molt interessant dels que volen una Catalunya amb un Estat propi i els que volen una Europa realment federal, una altra via per donar noves opcions a la presència catalana a Brussel·les.

Com van reaccionar al seu apunt els membres de la Comissió Executiva Nacional d'Iniciativa?
Reflexions com aquesta ja les havia traslladat a l'executiva en diverses ocasions. També m'havia pronunciat a favor de les consultes independentistes, o com a mínim de deixar clar que Iniciativa havia de donar el vist-i-plau als processos sorgits de la societat civil. El dret a consultar s’ha de respectar sempre. Hi havia la coincidència en què era necessària una reflexió sobre tot plegat, que és la que vam fer durant la jornada.

« Ens fa falta un pol europeu que contraresti el missatge separatista d'extrema dreta »

Deu ser el primer europarlamentari que ha votat a favor de l’ampliació interior d'Europa, ni que sigui simbòlicament. Els seus companys de grup i de Parlament ho entenen?
Els companys de l'Aliança Lliure Europea (ALE), per descomptat que ho entenen. Els Verds, també, perquè entenen el missatge regionalista en clau europea. Però a Brussel·les s'han de vigilar també quins anticossos genera el nostre discurs i els nostres gestos. És a dir, el discurs federalista europeu ve monopolitzat pel federalisme austríac dels hereus de Jörg Haider, pel federalisme llombard d'Umberto Bossi, hi ha qui pensa que la desintegració de Iugoslàvia no va ser més que un procés d'independència a favor de les dretes locals... Ens fa falta un pol que contraresti el missatge separatista d’extrema dreta, excloent. Hem d'empatitzar per entendre els qui tenen recels cap a aquest discurs.

Topa amb aquests recels quan reflexiona sobre aquests temes amb els europarlamentaris socialistes?
Depèn de quin sigui el país d'origen del diputat. El Labour britànic enfronta el debat molt diferentment que PSOE, que encara no ha reconegut la independència de Kosova, tot i les peticions internacionals perquè ho faci. Si els nostres aliats han de ser aquests, tenim un problema...

« [el PSOE] no és dels millors abanderats per a la nostra causa »

Fins avui, el PSOE ha estat l'aliat natural d'ICV tant a Catalunya com a l'Estat espanyol.
Doncs no comptem amb els millors abanderats per la nostra causa. Hem d'obrir les portes a la reflexió perquè ICV evolucioni. Per què cal anar a Madrid per acabar a Brussel·les? Siguem valents. Tant difícil és una cosa o altra. On pot estar el punt de ruptura? No m'oposaria a un model d’estat federal que es federés a escala europea, però el PSOE sembla que no opina el mateix.

Ha compartit aquestes reflexions amb els europarlamentaris socialistes catalans?
No.

Diu que, després d'anys de creure en l'Espanya federal, ara veu que el camí vàlid és l'europeu. Catalunya ja no té res a fer-hi, a Madrid?
Hem de ser nostres propis ambaixadors. Ens hem obsessionat molt en què Madrid és el centre de decisió política i hem de pensar que comença a ser Brussel·les. I no només per anar-hi a reivindicar, sinó també per anar-hi a liderar. Dèiem que Catalunya era la locomotora de l’Estat espanyol. Per què no comencem a dir que Catalunya també pot ser locomotora d'Europa en certs aspectes?

Els promotors de la jornada van valorar que, malgrat tot, el resultat va acabar sent positiu per al conjunt d'ICV. Ho comparteix?
Sí. És positiu que es reconegui que dins la formació tenim tesis diferents, s'havia de normalitzar aquesta diversitat. Reivindicàvem poder sortir de l’armari sense complexos i ho hem fet. La sensació global és que tocava. Podíem haver anat més enllà, sí, però n'estic satisfet. De fet, Iniciativa s'ha reconegut a si mateixa com la formació més similar a la composició ideològica del país: hi ha gent que ja se sent còmoda amb el marc actual, gent que voldria més federalisme i d'altres que volem una veu pròpia a Brussel·les. És una riquesa que no té cap altre partit.


Bernat Ferrer





publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#18
Ignasi fletxa Sabadell
16 de juliol de 2010, 00.38 h

Crec que dones una visió clara i de futur, per la qual cosa et felicito. Però no sé si arribarem a temps ja que els membres més "institucionalitzats" del partit s'estan mostrant incapaços de llegir "la realitat" del que està passant: més d'un mil·lió de persones els va sobrepassar el dia 10 i em temo que segueixen associant independentisme amb dretes i burgesia! No veuen com creix el seu caràcter transversal i això els incapacita pel lideratge. Em dol perquè els que hem votat sempre ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Estanis fletxa lloret
8 de març de 2010, 19.51 h

Això es diu posar un ou a cada cistell!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
API fletxa MANSNETES
8 de març de 2010, 17.45 h

Sembla que en Carod s'ha comprat un àtic dúplex a la zona més rica de Tarragona de 800.000 euros, amb una hipotèca de 640.000 euros. I a Barcelona un pis de 6.000.000 d'euros a nom d'una empresa vinculada a la seva dona. I cap mitjà no diu res, vés per on. Tot legal, però fa un tuf que s'estén de Guardamar a Salses.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
6 de març de 2010, 19.43 h

I quina posició teniu enfront de les activitats borbòniques a Catalunya ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Berta fletxa Barcelona
5 de març de 2010, 20.41 h

Josep Mª, el feixisme amb tots els meus respectes, té moltes formes. Una d'elles és la d'expoliar les famílies dels treballadors estalviadors. Feixisme també és utilitzar l'herència franquista de l'ocupació de Catalunya i la nova de la immigració per perpetuar-se en el poder i treure´ns la capacitat de decidir sobre el nostre país, que ja gairebé ens l'han presa. Feixisme és també manipular els mitjans de comunicació -Goebbels el gran mestre- en contra d'una Catalunya treballadora... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
5 de març de 2010, 18.40 h

M'entristeix llegir alguns dels comentaris anteriors, pretesament independentistes: insultants i -sento molt haver-ho de dir- en un to ratllant el feixisme o directament feixista. Si filar prim en política és dolent i si no s'admet la pluralitat d'opcions -precisament en el cas d'un qualificat defensor de Catalunya a Europa, que poc lluny que arribarem!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Francesc fletxa Barcelona
4 de març de 2010, 21.14 h

Els únics que volen eliminar TOTALMENT l'impost de successions són CIU i el PP. I això fa pensar a tots els pallussos que es creuen d'esquerres que deu ser dolent perquè ho proposa la dreta. Són tan idiotes que si fos el PP qui proposés la Independència la rebutjarien pensant que era una estratègia.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
blanenc fletxa blanes
4 de març de 2010, 15.56 h

tu parásit dels collons el que has de fer es treure l'impost de successions com volen tots els partits del parlament menys vosaltres ressentits i plens de enveja envers la vostra ganduleria. Resdistribuir la riquesa vien tu amb mi a treballar els dissabtes i diumenges i redistribuirem la feina. Quin tros de cara dura el Romeva aquest i a sobre és madrileny de naixement,


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Maxx fletxa Maresme
4 de març de 2010, 09.25 h

I ara te n'adones? Com és que has trigat tant a veure una realitat que ens ha estat demostrada per activa i per passiva? Faràs ara alguna cosa per recuperar el temps que heu perdut i que heu fet perdre al pais amb la tronada i inútil idea del federalisme?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Una catalana fletxa Vegueria de Ponent
4 de març de 2010, 00.47 h

Des de que conec la teva tasca política Raül i de la manera com penses i t'expresses, que t'admiro, i sobre el titular fruit del teu comentari vull dir-te una cosa: per una Espanya federal cal que hi estigui d'acord tot l'Estat (cosa que pots comprovar tu mateix el que costa), en canvi per l'opció de l'Estat català propi només cal que hi estiguem d'acord nosaltres.... Em sembla que no cal dir gran cosa més.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.