directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 09:09 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Dijous, 8.4.2010. 05:00 h

Pere Aragonès i Dolors Batalla Diputats d'ERC i CiU, respectivament

Aragonès: 'Dirigents de CiU admeten que haurien donat suport a la llei de consultes si no faltessin vuit mesos per a les eleccions'


Enmig de les consultes sobre la independència de Catalunya organitzades des de la societat civil, el Parlament de Catalunya ha aprovat recentment la Llei de Consultes Populars per via de Referèndum que, paradoxalment, ha enfrontat a ERC i CiU. En l'entrevista a directe!cat, la diputada de CiU, Dolors Batalla, sosté que la llei aprovada no és un avenç important per al país i explica el 'no' de la federació nacionalista perquè ERC vol 'donar gat per llebre i fer creure que aquesta llei serveix pel que no serveix' de cara a 'maquillar' el balanç del tripartit de cara a les eleccions. En el mateix sentit, el diputat d'ERC, Pere Aragonès, retreu a CiU haver rebutjat la llei per 'tacticisme electoral' i explica que, en privat, alguns dirigents de CiU li han admès que haurien donat suport a la llei si no faltessin vuit mesos per a les eleccions.
Comentaris 26  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant carregant

pere aragonès, dolors batalla, erc, ciu, llei de consultes
Pere Aragonès i Dolors Batalla.

Comparteix
   


Etiquetes
Considera que la llei de consultes aprovada pel Parlament de Catalunya és un avenç important pel país? Per què?
Pere Aragonès: És un pas endavant decisiu. En els darrers anys el dret a decidir ha entrat en l’agenda política, i des d’Esquerra l’hem introduït a l’agenda legislativa. Si Catalunya ha d’avançar cap a l’exercici del dret a decidir, aquesta llei és el primer pas.

Dolors Batalla: No, per tal que això fos així aquesta llei, a més de regular els referèndums que requereixen l’autorització de l’Estat, també hauria de regular les consultes ciutadanes no referendàries que no requereixen l’autorització de l’Estat i desplegar així el màxim les noves competències que ens atorga l’Estatut.

Què ens permetrà fer que fins ara no es pogués?
Aragonès: Sense aquesta llei Catalunya no podria celebrar referèndums d’àmbit del Principat, més enllà del d’una reforma de l’Estatut, que ja està reconegut a la Constitució. Malgrat les limitacions de l’Estatut retallat per Mas i Zapatero –i que hem hagut d’incorporar a la llei per evitar que fos declarada inconstitucional- , és un pas endavant per a proposar un referèndum sobre la sobirania de Catalunya.

Batalla: Com que els referèndums municipals ja es podien fer ens permetrà, si l’Estat ho autoritza, realitzar referèndums d’àmbit nacional sobre qüestions que siguin de la competència de la Generalitat.

Per què no s’ha tirat endavant fins ara, CiU podria haver-la impulsat mentre era al Govern?

« Aragonès: No podem demanar a l'autonomisme que pensi propostes pròpies de l'independentisme »

Aragonès: Sincerament, crec que ni hi van pensar. En 23 anys CiU no va aprovar aquesta llei, ni va tirar endavant una reforma de l’Estatut que inclogués aquesta competència, ni tampoc va demanar la transferència de la competència sobre referèndums mitjançant una llei orgànica, com es va fer amb els Mossos d’Esquadra i en d’altres àmbits. Senzillament, no podem demanar a l’autonomisme que pensi propostes pròpies de l’independentisme.

Batalla: Mentre CIU era al govern no es podia impulsar una llei per regular una matèria sobre la qual la Generalitat no tenia competència. Com ja he dit, els referèndums municipals ja estaven regulats i la competència per regular i convocar els d’àmbit nacional ens l’atorga per primera vegada el nou Estatut.

Com s’explica que les dues formacions polítiques que tenen l’eix nacional en el centre del seu ideari polític votin de forma oposada a la llei de consultes?
Aragonès: Com m’han dit en privat alguns dirigents de CiU, si no faltessin vuit mesos per a les eleccions haguessin donat suport a la llei. CiU ha prioritzat la tàctica de la campanya electoral a una decisió de país.

« Batalla: No volem ser responsables de crear i alimentar unes expectatives ciutadanes que poden acabar en una gran frustració »

Batalla: S’explica pel fet de que ERC ens vol donar gat per llebre i fer creure a molts ciutadans que aquesta llei serveix pel que no serveix. Ara molts pensen que si l’Estat ho autoritzés es podria celebrar un referèndum d’autodeterminació a Catalunya mentre que això la Constitució no ho permet. Si algun dia es vol fer això s’ha de fer un nou pacte constitucional que substitueixi el de la transició. Nosaltres no volem ser responsables de crear i alimentar unes expectatives ciutadanes que els mateixos que han impulsat la llei saben que poden acabar en una gran frustració.

Sr. Aragonès, per què creu que CiU ha votat 'no'?
Aragonès: CiU ha votat 'no' a la Llei de Consultes per tacticisme electoral. Dins de la seva estratègia electoral no es poden permetre reconèixer que Esquerra ha arrossegat el PSC i ICV a aprovar una llei per al dret a decidir que Jordi Pujol no es va atrevir a proposar mai. Aquesta llei és comparable a la llei de la consulta basca del lehendakari Ibarretxe o a la llei per al referèndum que està tramitant Àlex Salmond a Escòcia.

Sra. Batalla, quines creu que són les motivacions d'ERC per votar 'sí' a aquesta llei?
Batalla: Tenir discurs polític de cara a les properes eleccions. ERC és conscient que molts catalans consideren que el balanç de l’obra de govern en relació a l’avenç nacional és pobre, sobretot aquells més nacionalistes que havien votat ERC i que esperaven que aquest partit exercís la força que li dona el fet de ser una formació decisiva en el tripartit. Això no ha estat així i ara ERC intenta, mitjançant l’aprovació de lleis que per a molts nacionalistes són simbòliques, poder tapar i maquillar aquest balanç.

Què ha canviat a la llei perquè CiU hi hagi deixat de donar suport? Al gener de 2008 es comprometien amb el Cercle d'Estudis Sobiranistes (CES) a tramitar-la en cas que no ho acabés fent el Govern i un cop el tripartit l'ha dut al Parlament ha estat CiU qui hi ha votat en contra.
Aragonès: CiU no es pensava que Esquerra seria capaç de fer que el Govern de la Generalitat acordés impulsar la llei, arribant al màxim que permetia l’Estatut vigent. Mentre Esquerra treballava a dins del govern perquè això fos així, CiU ho reclamava al Parlament (ho va demanar als Debats de Política General del 2007 i el 2008). Un cop Esquerra aconsegueix que el govern aprovi el projecte de llei, CiU se’n desmarca perquè l'única motivació del seu posicionament, abans i després, ha estat intentar desgastar electoralment Esquerra.

Batalla: Constatar que més que fer una llei ambiciosa que desplegui al màxim les noves competències de l’Estatut el que hi ha al darrera és una maniobra tàctica i estratègica d’ERC. 

Alfons López Tena i la Coordinadora per la Consulta sobre la Independència sostenen que a través de la llei de consultes es podria fer un referèndum nacional sobre la independència de Catalunya, ho comparteix?

« Aragonès: La llei ofereix prou marge per preguntar sobre la independència »

Aragonès: La llei ofereix prou marge per preguntar sobre la independència. Tenint en compte que l’Estatut marca com a límit per fer referèndums convocats des de Catalunya el marc de competències de la Generalitat, la clau està fer la pregunta adequada, i això és perfectament viable.

Batalla: Si quan diu un referèndum nacional sobre la independència vol dir fer un referèndum només a Catalunya on es pregunta als catalans si volem que Catalunya sigui un Estat independent no hi estic d’acord. Això, amb aquesta llei i tal com està constituït l’Estat espanyol no és possible jurídicament. En canvi, si vol dir fer un referèndum a Catalunya on es pregunta si volem iniciar un procés negociador amb l’Estat per aconseguir la independència aleshores si hi estic d’acord tot i que caldria l’autorització de l’Estat. Aquesta diferència no és menor ni és un joc de paraules. Els catalans han de saber que, si es vol respectar la legalitat vigent, l'única manera d’aconseguir la independència de Catalunya és mitjançant un procés negociador amb l’Estat. Un gran pacte entre Catalunya i Espanya que substitueixi el pacte constitucional del 1979 i que, evidentment, hauria de culminar amb el referèndum per la independència. 

Al mateix temps que apuntava una escletxa legal per poder convocar el referèndum d’independència, López Tena també criticava que Catalunya s’ha autoimposat algunes limitacions que no vénen imposades per la legislació espanyola, per què?
Aragonès: A la llei s’ha optat per regular la democràcia directa, és a dir el referèndum, com un complement de la democràcia representativa, el Parlament. Cap grup va proposar que els referèndums no necessitessin l’aprovació del Parlament.

Batalla: Perquè la llei abans d’anar al Consell de Garanties Estatutàries fixava que l’autorització l’havia de fer el Govern Espanyol, és a dir l’Executiu en lloc de l’Estat. Aquesta no és una diferència menor atès que mentre que a Les Corts Generals i al Senat la representació de les forces polítiques catalanes és importat i tenim veu i vot, al Govern de l’Estat no és així. Suposo que el PSC es volia estalviar que els seus diputats al Congrés algun dia s’hagin de posicionar i votar a favor o en contra d’una proposta de referèndum que vingui de Catalunya, si no no s’entén que prefereixin que altres decideixin per ells. 

CiU demanava que s’inclogués la figura de la consulta ciutadana i es regulés a la llei el model de les consultes sobre la independència que s’estan produint autoorganitzades per la societat. Per què no s’han inclòs en aquesta llei?
Aragonès: En algun lloc del món hi ha la figura de la 'consulta ciutadana' en els termes que proposa CiU? No, només he trobat aquest terme en l’enquesta electrònica que farà l’Ajuntament de Barcelona sobre el tramvia de la Diagonal. Sincerament, hem d’aspirar a fer consultes més enllà d’això. Per altra banda, jurídicament és inviable la proposta de CiU, perquè el Tribunal Constitucional ja ha dit que això és un referèndum. I no crec que CiU estigui disposada a enfrontar-se al TC per una llei, sobretot quan Jordi Pujol ja ha dit que acatarà la sentència del TC sobre l’Estatut. Si per un Estatut no s’enfronten, ho faran per una llei? Per altra banda, les consultes per la independència no s’han de regular, perquè trauríem a la societat civil el protagonisme perquè el tinguessin les institucions. El que demana la gent a les consultes no és que un municipi pugui votar sobre la independència de Catalunya, sinó que es pugui fer un referèndum nacional, que és pel que serveix la llei de consultes.

Per què per a CiU ha estat una condició sine qua non per poder votar sí a llei?

« Batalla: Tal com ha quedat la llei l'Estat fa una funció de tutela, com si no fóssim majors d'edat, i aquest no és el nostre concepte d’autogovern »

Batalla: Perquè no podem aprovar una llei que renuncia voluntàriament a desplegar al màxim les noves competències que ens atorga l’Estatut. Nosaltres volíem que es regulessin aquesta modalitat de consultes no només pel tema de la independència sinó per molts altres temes. No volem, per exemple, que els ajuntaments hagin de demanar permís a Madrid per decidir sobre els seus carrers, places, les seves infraestructures, etc... i el mateix passa amb la Generalitat. Tal com ha quedat la llei l’Estat sempre fa una funció de tutela com si no fóssim majors d’edat i aquest no és el nostre concepte d’autogovern.

Si efectivament s’aconsegueix plantejar un referèndum d’independència legalment impecable, creu que l’Estat espanyol denegaria l’autorització per motius polítics?
Aragonès: És probable que així ho faci. Sabem que el procés d’independència no serà fàcil, i que Espanya hi posarà totes les traves possibles. Una negativa de l’Estat espanyol per motius polítics i no jurídics ens carregaria de forces per reclamar empara a les organitzacions internacionals, com l’ONU, la UE o el Consell d’Europa.

Batalla: Tal com ja he dit, per celebrar un referèndum on es pregunta als catalans si volem que Catalunya sigui un Estat independent, per això l’Estat no necessita motius polítics per denegar-lo perquè jurídicament no és possible. En canvi, plantejar un referèndum on es pregunta si volem començar un procés negociador amb l’Estat, en aquest cas sí que ara, amb l’actual Estatut, l’Estat només s’hi pot negar per motius polítics.

L’autorització estatal és ineludible?
Aragonès: Així ho diu la Constitució i així ho va incloure Artur Mas a la retallada de l’Estatut. L’Estatut aprovat al Parlament incloïa el traspàs d’aquesta potestat al Parlament de Catalunya, però CiU hi va renunciar, com en tantes altres coses. Per superar-ho, necessitem més diputats independentistes al Parlament que els 21 actuals, perquè al final de tot, allò que ens dóna força no són les lleis, sinó les majories polítiques i socials. I ara toca construir la majoria política i social per la independència.

Batalla: Si no es canvia la Constitució Espanyola és ineludible. 




publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#26
14 d'abril de 2010, 20.18 h

#25 Els votants de CIU són els que estant aguantant la torxa i l'essència de Catalunya, perquè saben que totes les altres opcions polítiques són españoles o traïdores. Sort que ara tindran l'opció de Reagrupament i/o laporta.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
Quim. fletxa PPCC.
13 d'abril de 2010, 09.29 h

#24
Sr. Josep, tant bon català i catalanista com és i no sap que PPCC. vol dir Països Catalans? Estic d´acord amb que el PP i el PPC són més frnquistes i més feixistes que el mateix franco però potser hauria de ser vostè qui ha de reflexionar si el seu partit és un partit nacionalista català de debò o només de paraula de cara a la galeria. Se molt bé que a Ciu hi ha molta gent de bona fe que es pensa i s´ho creu però sincerament crec que ja seria hora de que obrissin els ulls i... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 28
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
11 d'abril de 2010, 13.01 h

#12
Sr. Quim:
Jò soc de C.D.C. no amb considero una persona llepaculs ni hipòcriya al contrari crec que soc un bon catalá, i soc d`un partit politic amb força
politica i amb prou seny , per intentar que Catalunya vaigi endevant, no sè si vustè és del P.P.C. , li caldria mirá enrera, cuan uns grants politic com el sr. Piquè i altres and tingut que plegar, per trobarse trabas en els seus ideals, perque qui mana és en el P.P.C. és el P.P. espanyol i en el espanyol manen
uns seny... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 58   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Pere fletxa Sant Vicenç dels Horts
9 d'abril de 2010, 16.30 h

#13 Manca de democràcia és interpretar-la segons el que et convé. 1r. Fer president en Montilla en contra de la llei no escrita a España i arreu d'Europa, que diu que la llista més votada governa, fins i tot en un sistema parlamentari. 2n. Seguir governant amb ells malgrat que repetidament actuen contra la sobirania de Catalunya, els seus drets i els seus ciutadans ( No oblideu que l'estatut del 30 de setembre si era ambiciós va ser gràcies a CIU, i amb el PSC de Montilla votant-lo a con... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 107   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Quim. fletxa PPCC.
9 d'abril de 2010, 08.35 h

www.youtube.com/watch?v=OxdDi827IKI -

JAUME TENS TOTA LA RAÓ I QUAN MÉS AVIAT SE N´ADONIN ELS CATALANS I CATALANES QUE DE BONA FE VOTEN CIU PENSANT-SE QUE FAN UN BÉ A CATALUNYA MILLOR. ELS SOBIRANISTES QUE HI HAN A CIU QUE ACTUÏN I PRENGUIN EL PARTIT FENT FORA AL MAS I AL DURAN O QUE CANVIÏN DE PARTIT. VISCA CATALUNYA LLIURE!.

#21


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 153
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
Jaume fletxa Sitges
9 d'abril de 2010, 03.28 h

CIU només es belluga per tormar a manar, només vol el poder: parla de la Vegueria del Penedès i boicoteja la llei de vegueries; ataca la llei del cinema per la crisi....; ataca la llei de consultes i en mas s'omple la boca amb el Dret a Decidir. CiU només actua per tacticisme, mai ho ha fet pel pais i sempre s'ha cregut que Catalunya només son ells i que només son ells els que poden parlar com a catalans.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 136
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
Guerau fletxa GOTHOLONIA
9 d'abril de 2010, 01.28 h

catalans obriu els ulls, qui ha destruït Catalunya no es cap potència estrangera, és l'oligarquia catalana burgesa, que en la seua avaricia hegemònica ha impedit i impedeix la lliberat dels catalans. s'ha disfressat de místics il.luminats, van crear l'espanya imperial i la van mantindre (els burgesos barcelonins) per a impedir la llibertat de catalunya. els hegemonistes oligarques estan impedint l'estat català democràtic.no es una visió aquesta ni marxista ni comunista els mateixos oliga... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 103
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
8 d'abril de 2010, 20.40 h

Les mancances de tot tipus, democràtiques i sobiranistes del Tripartit són el que ens ha motivat els patriotes Catalans i,
acabarà sen una nova força política amb Laporta al capdavant i recolzant-lo amb mol-te força per tot el món independentista.

Si els Catalans sabessin tot el que passa em el espoli que ens fa Espanya i seriem tots


Valora aquest comentari:   votar positiu 138   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Guerau fletxa GOTHOLONIA
8 d'abril de 2010, 19.27 h

CIU, ERC, PSCPSOE, ICV-IU són tots partits polítics espanyolistes, no serveixen per representar políticament Catalunya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 98
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
8 d'abril de 2010, 19.00 h

Dons a mi el que la gent hem diu, es que el que cal es EXPULSAR DE TOT ARREU i el mes AVIAT POSSIBLE, ALS UNIONISTES catalans amb Espanya es ha dir als SOCIATES i CONVERGENTS. I crec que de veritat i tenen tota la raó.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 128
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.