directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 05:02 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Divendres, 7.4.2017. 05:00 h

Daniel Turp Professor de la Universitat de Mont-real i exdiputat del Partit Quebequès

“L’actitud del govern espanyol no s’ha vist mai en una democràcia”


Guifré Jordan @enGuifre– Si molts catalans han somiat durant dècades en la possibilitat de celebrar un referèndum ha estat, en part, gràcies al Quebec. La regió francòfona del Canadà en va celebrar dos (1980 i 1995) i, malgrat que van ser estèrils per canviar el status quo, romanen a la memòria col·lectiva com un model. Però fins a quin punt se’n poden treure lliçons? Daniel Turp (Verdun, Quebec, 1955) és un professor de la Universitat de Mont-real i exdiputat del Partit Quebequès que, donada la seva gran experiència com a militant independentista, ja no té pèls a la llengua. “La Constitució Espanyola és il·legal”, deia el mes passat a les jornades sobre diplomàcia organitzades per la FOCIR. També va afirmar que el Principat s’està emmirallant en el Quebec, malgrat no tothom en sigui conscient...
Comentaris 104  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant carregant

Daniel Turp, en un moment de l'entrevista
Daniel Turp, en un moment de l'entrevista
© FOCIR


Daniel Turp, a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans
Daniel Turp, a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans
© FOCIR

Comparteix
   


Etiquetes
En quin sentit Catalunya està seguint l'exemple quebequès? 
 
Bé, vol consultar la seva gent sobre el seu futur i celebrar un referèndum, que és el que vam fer nosaltres dues vegades. Quan es vol preguntar sobre el futur i qüestions constitucionals, els referèndums sempre han estat vistos com la millor eina per esbrinar la voluntat del poble. El Quebec ha seguit aquests passos, entenem molt bé per què els catalans volen seguir el mateix camí. 
 
Vostè defensa que les possibilitats d'arribar a la independència dependran de la capacitat diplomàtica de Catalunya. Creu que això és és suficient per superar els obstacles que pugui posar l'Estat?
 
Sempre diré que el més important són els ciutadans. Ells tenen el dret a decidir, i si decideixen ser independents, són lliures d'escollir-ho. I això és tan fonamental que l'actitud d'Espanya o altres països, tot i que és rellevant, no ho és tant com la voluntat de la gent. I els estats ho han d'acceptar. Espanya hauria d'acceptar que, en un punt de la història, els catalans volen ser un país en lloc de ser una part d'Espanya, i han de reconèixer el nou país. Però és clar, el Govern, el conseller d'Exteriors, Diplocat i altres institucions han de preparar el dia després del referèndum si la gent diu sí, tenint relacions amb governs, parlaments i societats civils d'altres països. Ara bé, en el fons, és la voluntat de la gent la que preval i tot el món ho haurà d'acceptar. 
 

« Al Quebec vam celebrar dos referèndums sobre la independència i no vam demanar permís a ningú »

Així, el referèndum es pot tirar endavant sense un suport internacional previ? 
 
Sí, perquè és la voluntat de la gent de Catalunya. No ha de demanar permís a ningú, perquè és un poble i té dret a l'autodeterminació, cosa que reconeix el dret internacional. Està basat en els principis democràtics. 
 
Entenc, doncs, que creu que el full de ruta actual del govern català li sembla bé. 
 
Sí, i tant. Al Quebec vam celebrar dos referèndums sobre la independència i no vam demanar permís a ningú. El vam tirar endavant perquè vam creure que teníem el dret a escollir i el govern canadenc es va adonar que l'havia d'acceptar. Fins i tot va participar dels plebiscits, ja que el primer ministre i la resta de ministres van venir a fer campanya per defensar que Canadà és un gran país. 
 
La segona vegada, el 1995, la qüestió va anar d'un grapat de vots, oi? 
 
Sí, va estar molt igualat. I fins i tot ara diem que el govern canadenc va fer trampes i no va seguir les normes que el Quebec havia establert per la votació en la qüestió de finançar les campanyes. Va haver-hi quelcom molt estrany per part de l'executiu. Però tant ells com els britànics van acceptar les votacions i van prendre-hi part.
 
Em costa d’imaginar Mariano Rajoy fent campanya en una votació vinculant sobre la independència...
 
Doncs el govern d'Espanya ho hauria d'entendre. Hauria de veure el que han fet altres països en aquesta situació i participar en la votació per intentar convèncer els catalans, en lloc de limitar-se a dir que no tenen ni el dret a celebrar-lo! I que si ho fan, portaran els seus líders als tribunals i a la presó! És tan incongruent amb els principis democràtics i l'estat de dret... L'actitud del govern espanyol no s'ha vist mai en un país que mereix anomenar-se democràcia! 
 
I com ha de ser aquest referèndum? Hi ha d'haver un mínim de vots perquè es pugui executar el Sí? 
 
Sí, el 50%+1 vots, és el llindar mínim en democràcia, aquesta és la norma que es va seguir a Escòcia i això és el que tenim establert per llei al Quebec. 
 
I la participació? 
 

« L'estratègia del govern espanyol és tan incongruent amb els principis democràtics i l'estat de dret... »

Alguns països han decidit posar un mínim en referèndums, però no crec que sigui necessari, perquè si se n'organitza un, a Catalunya hi haurà una participació molt i molt gran. L'any 1995, al Quebec no n'hi havia i la participació va ser del 94%! I a Catalunya les xifres seran comparables al Quebec. De fet, en el nostre cas fins i tot els joves van participar en massa, cosa que no és usual en les democràcies avui en dia, i estic segur que el jovent també s'implicarà a Catalunya. 
 
El dret a l'autodeterminació és un argument de pes per defensar la votació, però hi ha qui diu que només el poden fer servir les colònies. 
 
No llegeixo els tractats de la mateixa manera que el govern d'Espanya! L'Estat espanyol està subjecte a la carta dels Drets Humans i a les resolucions de l'ONU, i n'hi ha una [la resolució 1514, de l’any 1960] que diu: "Tots els pobles tenen dret a l'autodeterminació". Tots els pobles, no diu 'només colònies'. Molts han intentat restringir aquest dret, però la realitat és que és un dret universal, Catalunya inclosa. 
 
En la hipòtesi que la fase plebiscitària se superi amb èxit per la independència, quins són els primers passos que hauria de fer la Generalitat? 
 
Hauria de buscar obrir negociacions amb Espanya per assegurar que la gent a l'Estat sàpiga que Catalunya vol dialogar de manera pacífica la transició perquè tot vagi bé per les dues parts. És un gest de cortesia i d'acceptació que hi ha d'haver una transició negociada. A més, hauria d'establir i accelerar contactes amb altres països al món i engegar discussions amb organitzacions internacionals en les quals vulgui ser admès. També hauria de fer el possible perquè la societat continuï involucrada en el procés i que prengui part en les grans discussions que s'hauran de prendre. Hi ha d'haver molta transparència en el procés, així com democràcia. I, si Catalunya segueix aquests passos, podria esdevenir fins i tot un model per altres que vulguin esdevenir estats de manera moderna.



publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ, DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ. fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
23 d'abril de 2017, 18.26 h



#100 #102

HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH . . . TE TINC COMPLETAMENT ACOLLONIDU, EING, PPALURDETA ??



Els teus CÒMICS ESFORÇOS DESESPERATS per intentar molestar-me, són exactament com si un mico intentés molestar un tigre estirant-li la cua !! !! !! !!



HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH . . . SI ET VEIESSIS AMB ELS ULLS DELS LECTORS O MEUS, ET CAURIA LA CARA DE VERGONYA, PPALURDETA !! !!



QUE NO HO VEUS, POBRA PPALURDETA, QUE QUALSEVOL COMPARACIÓ - EN QUALSEVOL TERRENY- ENTRE LA TEVA MIS... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
No t' "obnuVilis" ,pobreta Ppalurda Caguetesneses !! fletxa HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH !! !! !! !!
23 d'abril de 2017, 16.35 h




#102


NO SIGUIS IL.LUSA, PPOBRETA PPALURDA ANAL-FABETA FRANQUISTA.

Tu l'únic que has sabut demostrar en la teva vida és que ETS UNA ANAL-FABETA INTEGRAL QUE FAS FALTES COM AQUESTES, PPOBRA PPALLASSA:



Per què en comptes de fer la marioneta grotesca esperpènticament franquista, PPobre PPalurda Caguettesneses, no et dediques a estudiar ORTOGRFIA ??



Mira, PPalurda ignorant, no tornis a repetir aquestes faltes MAI MÉS:




" ACIENDA" sense hac (comentari 19 de Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
QUERIDO NAZI-ONANISTA JUAN RUIZ SOLANAS DE FIGUERAS-GERONA AKA COMO SUPERCAT: Tus palabras resuenan en mis oidos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos TODOS los catalanes)
23 d'abril de 2017, 12.07 h

#101 TRAS DEMOSTRAR FEHACIENTEMENTE LAS MENTIRAS SOBRE LAS CITAS DE GANDHI,FALSOS DICTAMENES, FALSOS DERECHOS DE AUTO DETERMINACION,ETC . . AHORA DESTROZO OTRA MENTIRA SEPARATISTA.

LA UNESCO RECONOCIO OFICIALMENTE EN 2013 A LA CIUDAD DE LEON COMO LA CUNA DEL PARLAMENTARISMO.

Y CONOCEREIS LA VERDAD. Y LA VERDAD OS HARA LIBRES.

http://www.unesco.org/new/es/communication-and-information/flagship-project-activities/memory-of-the-world/register/full-list-of-registered-heritage/registered-her... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ, DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ. fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
21 d'abril de 2017, 13.08 h




#100


HUAH HUAH HUAH . . . MAI NO ET CANSES DE FER ELS TEUS TÍPICS RIDÍCULS GROTESCAMENT CANTIMFLESCOS, OI MARICONETA PPALURDA FEIXISTA?


ET REFIES DEL "MUNDO" I ALTRA PREMSA TAN FEIXISTA COM TU, I ÉS CLAR, . . . LA CAGUES EN TOTA LA LÍNIA!! !! !! !!


LO QUE HA RECONEGUT LA UNESCO, MARICONETA ACOMPLEXADA FRANQUISTA , ÉS UN MISERABLE "D O C U M E N T " COM A "MEMÒRIA DE LA HUMANITAT", PERQUÈ ÉS MOLT ANTIC, SI FA NO FA TAN ANTIC COM LES "HOMILIES D'ORGANYÀ"



PERÒ VOSALT... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
QUERIDO NAZI-ONANISTA JUAN RUIZ SOLANAS DE FIGUERAS-GERONA AKA COMO SUPERCAT: Tus palabras resuenan en mis oidos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos TODOS los catalanes)
21 d'abril de 2017, 10.59 h

TRAS DEMOSTRAR FEHACIENTEMENTE LAS MENTIRAS SOBRE LAS CITAS DE GANDHI,FALSOS DICTAMENES, FALSOS DERECHOS DE AUTO DETERMINACION,ETC . . AHORA DESTROZO OTRA MENTIRA SEPARATISTA.

LA UNESCO RECONOCIO OFICIALMENTE EN 2013 A LA CIUDAD DE LEON COMO LA CUNA DEL PARLAMENTARISMO.

Y CONOCEREIS LA VERDAD. Y LA VERDAD OS HARA LIBRES.

http://www.unesco.org/new/es/communication-and-information/flagship-project-activities/memory-of-the-world/register/full-list-of-registered-heritage/registered-heritage... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#99
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ, DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ. fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
21 d'abril de 2017, 10.20 h






NO ENS CAL FER CAP REFERENDUM .



PER PROCLAMAR LA NOSTRA INDEPENDÈNCIA TENIM LEGITIMITAT DE SOBRA.




1.- LEGITIMITAT HISTÒRICA: a banda de que som a l'estat esPPanyol per la força de les armes, les múltiples AGRESSIONS de tota mena que l'estat ha fet contra Catalunya, legitimen la nostra independentització.


2.- LEGITIMITAT DEMOCRÀTICA-PARLAMENTÀRIA , doncs al nostre Parlament elegit amb totes les garanties democràtiques, L'INDEPENDENTISME TÉ LA MAJORIA .


3.- LEGITIMITAT I... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#98
21 d'abril de 2017, 10.11 h



#97

QUITA !! QUITA!!

NO ES CASUAL

QUE SALGA EL MARIQUITA

SUBNORMAL .. .


ALBERTO , ALBERTITO,

NO LO ENCONTRARÁS !!

NO TE BUSQUES EL PITO

NI DELANTE NI DETRÁS !!



Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#97
QUERIDO NAZI-ONANISTA JUAN RUIZ SOLANAS DE FIGUERAS-GERONA AKA COMO SUPERCAT: Tus palabras resuenan en mis oidos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos TODOS los catalanes)
21 d'abril de 2017, 09.45 h

TRAS DEMOSTRAR FEHACIENTEMENTE LAS MENTIRAS SOBRE LAS CITAS DE GANDHI,FALSOS DICTAMENES, FALSOS DERECHOS DE AUTO DETERMINACION,ETC . . AHORA DESTROZO OTRA MENTIRA SEPARATISTA.

LA UNESCO RECONOCIO OFICIALMENTE EN 2013 A LA CIUDAD DE LEON COMO LA CUNA DEL PARLAMENTARISMO.

Y CONOCEREIS LA VERDAD. Y LA VERDAD OS HARA LIBRES.

http://www.unesco.org/new/es/communication-and-information/flagship-project-activities/memory-of-the-world/register/full-list-of-registered-heritage/registered-heritage... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#96
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ, DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ. fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
20 d'abril de 2017, 20.56 h




#94


. . . Les empreses van "marxÁ" , PPalurda analfbeta cretina i subnormal?


Tu sí que aviat hauras de "marxÁ" de Catalunya, PPancastellanista franquista i per taant feixista.




Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#95
============>>>>>>>>>> fletxa <<<<<<<<<============
20 d'abril de 2017, 20.44 h

#94 a quebec passen molta gana, hahahahahaha
pobret


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.