directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 11:28 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ENTREVISTA fletxa

publicitat


Dimecres, 20.10.2010. 05:00 h

Joan Laporta candidat de Solidaritat Catalana a la presidència de la Generalitat

'Un pacte entre CiU, ERC i Solidaritat seria una oportunitat històrica per al país'


Tot i que ara carrega durament contra els 'poders fàctics' del país, el candidat de Solidaritat Catalana, Joan Laporta, deixa entreveure en l'entrevista a directe!cat haver rebut ofertes per part de CiU i ERC per incorporar-se a les seves llistes, però explica que va rebutjar-les perquè 'no tenia la percepció que hi pogués aportar prou' tenint en compte que eren partits ja constituïts i que tenen unes dinàmiques internes concretes. És per això que Laporta va decidir-se per formar un projecte nou 'amb un horitzó més llunyà' però que Alfons López Tena i Uriel Bertran van fer-li veure que 'ara era el moment' i que la divulgació dels avantatges de ser un Estat a la Unió Europea tindria 'més repercussió' des del Parlament. Havent rebutjat les ofertes de CiU i ERC, Laporta defensa que l'endemà de les eleccions l'opció d'oferir els diputats de Solidaritat i ERC a Artur Mas per fer un pas endavant seria 'una oportunitat històrica pel país'. 'No fer el pas i declarar la independència seria defugir les nostres responsabilitats com a catalans', conclou.
Comentaris 104  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 14 vots )
carregant carregant

joan laporta, directe!cat, solidaritat catalana

joan laporta, directe!cat, solidaritat catalana
Comparteix
   


Etiquetes
A les darreres eleccions, vostè va esmorzar amb Artur Mas, l'any passat va participar en l'homenatge d'ERC a Companys de la mà de Joan Puigcercós i Joan Carretero l'havia elogiat tot sovint com a dirigent independentista. Què ha passat durant aquest temps perquè ara s'hagi trencat?
Ara no tinc responsabilitats com a president del Barça, he fet el pas a la política i no deixo que ningú em mogui els fils per darrere.

S'ha sentit utilitzat?
No, gens ni mica. En la mesura de les meves possibilitats, ni m'he deixat utilitzar en el passat, ni em deixaré utilitzar. Entenc que, quan un pren una decisió i té unes conviccions i les vol dur a terme, el que ha de fer és ser decidit, anar amb el cap dret i fer les coses com creu que s'han de fer. Estic molt satisfet de com hem construït Solidaritat Catalana per la independència, amb uns fonaments sòlids amb Uriel Bertran i Alfons López Tena, unes persones que m'inspiren tota la confiança no només des del punt de vista de coneixements intel·lectuals del que és el país i la política, sinó també des del punt de vista personal, em fan sentir confiat que aquest projecte.

Pel que fa a la gestació de Solidaritat, és cert que Tena i Bertran han estat clau a l'hora d'acabar d'estirar-lo cap a la política?
Tenia previst treballar des de Democràcia Catalana i que això fos una de les meves activitats un cop acabades les meves responsabilitats a can Barça. Fer el pas a la política em feia molt de respecte, vaig tenir diverses propostes, però no ho veia del tot clar. És per això que vaig pensar de fundar un partit polític, començar a treballar amb tota la tranquil·litat amb un horitzó més llunyà i dedicar-me de moment a explicar els avantatges que té per a Catalunya ser un Estat en el si de la UE. Havia arribat ja a aquesta conclusió quan Alfons López Tena i Uriel Bertran, un de CiU i un d'ERC -dos partits que he votat en el passat-, em van convèncer que ara era el moment. Després del 10-J era un moment oportú perquè la manifestació mostrava una oportunitat històrica perquè els independentistes entrem al Parlament amb força. Penso que podem aportar molt al Parlament actuant-hi de manera desacomplexada com a independentistes, tenim una imatge molt més creïble en aquests moments que d'altres propostes de partits que es diuen catalanistes però que, per la seva trajectòria, han perdut credibilitat en aquest sentit.

Diu que ha tingut altres propostes, les va rebutjar perquè no eren prou independentistes o perquè la proposta que li feien no li era prou atractiva?
No tenia la percepció que hi pogués aportar prou, o bé desenvolupar prou totes les potencialitats que penso que tinc en aquest camp, en un partit ja constituït, que té ja unes dinàmiques de funcionament i uns militants que sembla que promocionen pel temps d'estar al partit. Jo tenia la idea de fer quelcom nou. Si volem la regeneració de la classe política, si volem provocar un canvi estructural, havíem de fer una cosa nova. Igual que l'autonomisme ha portat a una situació d'immobilisme, els propis polítics que han participat d'aquesta època també s'han convertit en polítics que han perdut la il·lusió pel país. Pensen que ja no es pot fer res. És una mentalitat que tenen els nostres polítics que els encorseta i els limita força. Per tant, entenc que fa falta saba nova a la política, i que nosaltres podem aportar aquest aire fresc, professional, innovador, que necessita el nostre Parlament, aportar grans dosis de la decisió i el coratge que es necessiten per fer el pas cap a la plenitud nacional.

« Tena i Bertran em van convèncer de que la pedagogia de l'Estat propi tindria més repercussió des del Parlament. »


Està suggerint que també el van temptejar ERC o CiU?
No comentaré les propostes, crec que és una obvietat. Aquesta opció ho hagués fet tot més senzill i bastant més còmode per a mi.

A les eleccions al Barça del 2003, vostè va començar com el candidat amb menys opcions i va acabar guanyant. Traçarà un paral·lelisme amb la campanya actual per rendibilitzar aquella victòria?
És més complicat, però la meva voluntat és fer uns molts bons resultats electorals. És més complicat per les dificultats que tindrem, per exemple en l'aparició als mitjans públics on no tenim accés perquè no tenim representació parlamentària. Per això hem de fer un campanya amb molta audàcia, molta dedicació, moltes hores i arribar a tota la ciutadania per altres vies. Afortunadament, tenim la xarxa, que és lliure, i que gràcies a questa llibertat ens permet arribar a la ciutadania.

La decisió de l'assemblea del Barça de dur-lo als tribunals creu que el pot perjudicar políticament o més aviat pot fer que s'amplifiqui el seu missatge?
Això és una canallada feta amb l'interès de perjudicar la meva carrera política. No fa sentit al que hem fet: hem construït el millor Barça de la història i no pot ser que ens portin als tribunals quan això es diu en base a unes explicacions d'una 'due diligence' que és una maniobra comptable indecent i immoral. És del tot injust i només atén a raons de revenja i de petites enveges.

« Els polítics que han participat de l'època autonomista han perdut la il·lusió pel país. »


Vostè ja ha donat la seva versió després de l'assemblea. Té la intenció d'aparcar el tema durant la campanya o en seguirà parlant?
Jo parlaré de tot. Ha arribat un punt en què no tenim res a amagar, tenim la consciència tranquil·la i estem orgullosos d'haver fet el millor Barça de la història. Trobo que això està fet amb molt mala fe per perjudicar aquest moment històric del país, en què el president del Barça més exitós de la història fa el pas a la política -un pas que ens fixem un repte molt important, el d'assumir una reivindicació històrica dels catalans, el d'aconseguir un Estat propi. I això molesta a molts que ara tenen un estatus que es veu amenaçat pel fet que, si Catalunya fos un Estat d'Europa, molts dels que ara estan instal·lats en l'elit del poder a Catalunya -una elit autonomista/espanyolista-, que s'haurien de replantejar moltes coses, i que hi hauria una nova classe política, empresarial, dirigent, que tibaria la corda d'un Estat català d'Europa. I això molesta a molts.

Un dels dubtes que es plantegen molts independentistes és en quina lliga jugaria el Barça en una Catalunya independent. Podria haver fet alguns contactes en aquest sentit durant la seva presidència?
Això no ho decideix el president del Barça. En el món del futbol hi ha un regulador del que són les competicions, com la FIFA, la UEFA i altres confederacions regionals que regulen el futbol i tenen una normativa que fixa que s'hi admeten estats o nacions sense estat, sempre que tinguin l'autorització de l'Estat. I això és una decisió política. No hem de canviar les normes per jugar en una lliga europea, el que hem de fer és ser un estat per poder participar en competicions oficials, quant a les seleccions catalanes. A quina lliga jugaria el Barça? La que volgués, quina lliga no voldria el Barça? Però aquestes preocupacions són ridícules, el que veritablement ens hauria de preocupar és que ens estan prenent 22.000 milions d'euros cada any a canvi de res i no diem res.

En les darreres setmanes ha revifat la polèmica per la conveniència de fer una coalició amb Reagrupament, que els presenta a vostès com els culpables que aquesta unió no s'hagi produït. Què té a dir-hi?
Respecto enormement Reagrupament i la seva gent però tal com hi ha diferents opcions autonomistes, si ells també es presenten, hi haurà opcions clarament independentistes. En aquest sentit, desitjo que qui no ens voti a nosaltres que voti opcions independentistes. Però també vull dir que Solidaritat ofereix totes les garanties i el compromís de proclamar la independència en la propera legislatura, som garantia de renovació de la classe política i que no es tornarà a fer un tripartit.

« No és cert que hi hagi hagut converses d'última hora per fer coalició amb Reagrupament. »

Abans que expirés el termini per a la presentació de candidatures des de l'assemblea de Reagrupats i Solidaris s'assegurava que hi havia moviments d'última hora.
Això no és cert. No hi ha hagut converses en les últimes setmanes a nivell de la direcció. A partir del moment que fèiem les primàries ja ho teníem decidit. Abans de les primàries sí que vam tenir converses molt intenses, i jo crec que les persones de reagrupament que haguessin volgut haurien aconseguit formar part de les llistes perquè trobo normal que els associats de Reagrupament -que s'haurien incorporat com a militants- haurien participat a les primàries votant els seus representants. Però un cop hem fet les primàries el que no podem fer és dir una cosa i fer-ne una altra perquè sinó estaríem fent de polítics convencionals. Si van pensar que nosaltres diem les coses per dir-les, que vagin aprenent que ho fem perquè les pensem i són fruit d'una reflexió profunda. La regeneració política comença per un mateix.

En cas que no sigui possible aquesta proclamació de la independència de què parla en la propera legislatura, ens hem d'imaginar Joan Laporta fent una carrera política de fons? Quin és el compromís que pren amb els seus electors, a quatre anys, a vuit?
El compromís és aquest, presentar-me a les eleccions és un compromís per aquests propers quatre anys que és el contracte que fas amb la ciutadania quan t'elegeix. I evidentment, treballar a fons des del Parlament per aconseguir proclamar la independència i, al mateix temps, fer una feina de divulgació dels avantatges que tindria Catalunya si fos un Estat d'Europa. Aquest és un dels motius pels quals Alfons López Tena i Uriel Bertran em van convèncer, dient-me que aquesta feina que jo volia fer des de fora tindria més repercussió des del Parlament.

La nit electoral tots els partits afirmen que han tingut uns bons resultats. Quins serien uns bons resultats per Solidaritat Catalana?
Uns bons resultats serien tenir 68 diputats i tenir una majoria al Parlament per governar. Després, uns bons resultats serien tenir un nombre de diputats que permetés ser considerats, tenir força al Parlament. El que diré a la nit electoral serà el que veritablement pensi. Si la ciutadania no respon prou a la nostra proposta política també ho diré.

Si després de l'auge que ha viscut l'independentisme i de la impossibilitat d'anar plegats, l'endemà de les eleccions ens trobéssim que ni Solidaritat ni Reagrupament han aconseguit representació parlamentària seria un fracàs absolut?
Sí, seria un fracàs.

A qui se li hauria d'atribuir?
A ningú. Perquè hem pres unes decisions lliurement i ningú està capacitat per demanar responsabilitats. Prendre la decisió de fer el pas a la política tan per RCat com per Solidaritat és del tot respectable i elogiable. Els ciutadans han d'avaluar quina és la proposta que té més viabilitat i votar-la. Si no ens hem entès és perquè hi ha hagut situacions que han fet que no anéssim junts. A banda d'això, nosaltres ens presentem en coalició amb el PRC, Els Verds, el PSAN... una sèrie de parts que han entès la nostra proposta de construir des dels fonaments un nou projecte.

Es veu més com a diputat que no com a conseller del Govern. De la mateixa manera que diu que Alfons López Tena i Uriel Bertran el van convèncer que era més útil ser dins del Parlament que no pas fora, el poden convèncer que es pot fer més feina des de dins del govern que des de fora?
Un ha de predicar amb l'exemple i ser conseqüent respecte del que diu. No descartem treballar amb d'altres partits polítics i, si tenim una representació parlamentària important, podem fer acords amb altres partits sempre que acceptin el compromís de declarar la independència a la propera legislatura.

Precisament, Puigcercós diu que condiciona els pactes a un referèndum. L'endemà de les eleccions si vostès tenen una representació x, ERC també té un gruix de diputats considerable i es presenta un escenari en què ERC i Solidaritat sumin majoria absoluta de carrer amb Convergència, el veuríem de la mà de Joan Puigcercós trucant a la seu de CiU al carrer Còrsega l'endemà de les eleccions oferint els diputats d'ERC i Solidaritat a Artur Mas per fer un pas endavant?
Tant de bo (pausa). Tant de bo. I crec que tindríem molta més força així per aconseguir-ho. Si no poden governar i necessiten els vots d'ERC i Solidaritat, és una opció.

Mas hauria de triar entre vostès o el PP.
Si Mas ha de triar entre nosaltres o el PP, els militants de CiU haurien de dir la seva. Seria una oportunitat històrica pel país de tenir una majoria catalanista-independentista al Parlament de Catalunya. No fer el pas i declarar la independència al Parlament seria defugir les nostres responsabilitats com a catalans.

Maite Aguilera, Bernat Ferrer, Albert Forns i Àlvar Llobet.





publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
Gemma fletxa BARCELONA
8 de desembre de 2010, 16.24 h

Estic segura que seràs llegenda!
Tu alliberaràs a Catalunya del Drac!
Per sert la Clara Simó és una persona exel.lent!
M'encanta!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
Gemma fletxa BARCELONA
8 de desembre de 2010, 16.21 h

Joan ,penso que aixó que dius és de persona molt culte!
Ets el número 1!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
Iolanda fletxa Barcelona
25 d'octubre de 2010, 12.06 h

Endavant SI, il·lusió, tenacitat i generositat per assolir la independència!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
Pere fletxa Barcelona
24 d'octubre de 2010, 21.33 h

Solidaritat, ERC, i CCN són submarins de l'espanyolisme i l'anticatalanisme més radical. A les properes eleccions voteu l'únic partit seriós, voteu Reagrupament!! Visca Carretero!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
REAGRUPAT fletxa GIRONA
24 d'octubre de 2010, 16.19 h

ELS SUBMARINS SON MULTIPLES I LES GANES DE DIVIDIR TAMBÉ...PER QUÈ LAPORTA NO PARLA TAMBÉ DE REAGRUPAMENT. ES QUE S'HA POSAT ASL COSTAT DELS QUE MALDEN PER MAAGAR-LO ?. o TAMBÉ LI FA NOSA I AIXÍ L MILLOR ES IGNORAR-LO ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#99
pasbort fletxa Vila-real
24 d'octubre de 2010, 10.37 h

Com estem veient, els partidaris de la INDEPENDENCIA es propaguen a una velocitat de vèrtigen...jo us demanaria que ´si més no, això que exposeu aquí també ho tinguin clar al vostre barri
TOTA LA RAO DEL MON



Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#98
atlasac fletxa Vila-real
24 d'octubre de 2010, 10.13 h

TOTA LA RAO DEL MON

Té Artur Màs quan diu que ningú canviarà el Govern sino el VOTANT del dia 28, ara que jo dic que si VOTEU INDEPENDENCIA, en un més no quedarà ningú que cobri per baix dels 1000 Euros mensuals....i els jornals s´augmentaran un mínim del 10%.....para, para el carro, que vos sou dels CIUTADANS per la INDEPENDENCIA....BUFA és veritat que se´m ha pegat a mi també el VICI de les MENTIDES? ....PERDO, PERDO, PERDO.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#97
INDEPENDÈNCIA fletxa Catalunya
23 d'octubre de 2010, 13.12 h

Con-vertran, no facis més el ridícul, que aqui la majoria anem a les manis indepes ( no com tu, que et quedes a la seu de CiU perque el Madí et posi el cul com una carbassa ) i ja hem vist la "nombrosa" representació d´aquests mini-partits sectaris. Crec que el PSAN ha patit una escissió o els de València van perdre el tren, jo vaig veure un total de 10 entre els de les banderes i els de la parada.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#96
23 d'octubre de 2010, 02.37 h

#95 Entenc que l'únic que sabeu fer els militants d'Esquerra(rc) apoltronats al Tripartit es atacar a les demés formacions independentistes, a més de a Convergència. D'això es tracta la democràcia i que cadascú aporti el que cregui, però em sembla que t'has passat fican-te amb aquests partits llegendaris... Us perden les formes


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#95
pere fletxa girona
22 d'octubre de 2010, 23.00 h

estic fart de fantasmades aqui volen enganyar unitat catalana es un paio que es diu jordi vera que ra del psan es un inutil que mai ha fotut ni brot i viu de la seva dona ,el psan son 20 persones la mitat de valencia , el prc son 10 paios mes que van marxar de reagrupament perque el agusti soler volia pintar alguna cosa fantasmadas i carto pedra com el seu lider laporta


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.