directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 10:20 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

LLIBRES EN DIRECTE fletxa

publicitat


Dissabte, 21 de novembre de 2015 17:30 h

[Ressenya] BEATLEMANIA. UNA CRÒNICA PERSONAL

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant carregant


Comparteix







Etiquetes

Josep Maria Francino

 

Edicions Cal·lígraf

Figueres, 2015

180 pàgines

18,00 €

 

El juliol de 1965 els Beatles actuaven a Catalunya, a la plaça de braus Monumental de Barcelona, en la que seria la seva única visita a Catalunya. Com a grup, clar, ja que John Lennon havia visitat prèviament el nostre país abans d'aquella data i posterioriment tant Paul McCartney, que hi faria varis concerts, com George Harrison, que assistiria a esdeveniments de motor, s'aproparien a casa nostra. També hi ha qui situa Harrison a Cadaqués en una visita a Salvador Dalí, amic del grup.

 

Josep Maria Francino va assistir a aquell concert de la Monumental. Aquell esdeveniment li va canviar, literalment la vida. Ja era un seguidor del grup, però a partir d'aquell moment es va convertir en un fidel fan i col·leccionista. Tant que la seva col·lecció és, avui dia, una de les és importants que es poden trobar al món. També li va canviar la vida a nivell professional. Una emissora de ràdio li va demanar una crònica d'aquell concert i a partir de llavors es va convertir en un professional del mitjà, fet que l'ha portat a dirigir diverses emissores, entre elles Catalunya Ràdio i Ràdio 4.

 

El seguidors dels Beatles tenen en aquest llibre una manera diferent d'acostar-se a un fenòmen mundial i intergeneracional del qual, probablement, ja s'hagi escrit gairebé tot. La virtut d'aquest llibre i el que el fa original i atractiu és que enfoca els Beatles des del punt de vist dels fan. Escriu Francino al principi de la seva crònica que aquest no és un llibre sobre els Beatles, sinó sobre l'impacte que van generar entre els seguidors. La seva música, efectivament, va tenir un efecte importantíssim per a una generació que albirava l'adolescència i vivia ofegada per la dictadura franquista. Eren els temps en què la música rock, els Beatles com a símbol, van ser la vàlvula d'escapament juvenil i el nexe de connexió amb la juventut mundial.

 

Al ritme de la crònica de Josep Maria Francino, ens endisem en una època en què la ràdio era part integrant de la unitat familiar, en els temps dels guateques, de formació i ruptura de grups musicals que volien imitar els seus ídols, temps de revolta, de cabells llargs, de texans de pota d'elefant....

 

I clar, els Beatles com a nexe de tot plegat. Francino ens explica amb pèls i senyals tot el que va envoltar la visita dels Bealtes a Barcelona, amb detalls desconeguts per al gran públic (com els pantalons que un jove Joan Gaspart, futur president del Barça, va deixar a John Lennon per l'actuació a la Monumental). Hi ha un munt d'entrevistes a persones relacionades d'una o altra menra amb aquell concert: un càmara del NODO, el cap de la seguretat del concert, la presidenta en aquells moments del club de fans del grup, Leslie dels Sírex que van fer de teloners...

 

Josep Maria Francino a més, ens parla dela seva col·lecció musical i de les seves relacions amb la mare de George Harrison, amb Paul McCartney, Yoko Ono, Sean Lennon i sobretot de la seva íntima relació amb Tony Sheridan, amb qui va tocar al seu grup, els Beat Brothers, el mateix grup en què van militar també John, Paul i George per a enregistrar un disc a Hamburg abans de l'esclat de la beatlemania.

 

Un aspecte a destacar és que aquest és un dels poquíssim llibres sobre els Beatles escrits en català. La literatura musicals en català acostuma a referir-se únicament a temes musicals relatius a la música feta a casa nostra. I pocs són els llibres en català que fan referència a la història de la música rock. Beatlemania. Una crònica personal és un d'aquells llibres que es llegeixen d'una tirada, ple d'informació desconeguda, amb fotos d'aquelles que fan venir salivera i que ens provoquen ganes de ballar al ritme de Twist and Shout. Tant si són seguidors dels Beatles com si no, no se'l perdin. El disfrutaran.




publicitat



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat

publicitat





publicitat



publicitat



publicitat



VÍDEOS fletxa

TV3

comentaris


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.