directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 14:14 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

El conseller Tresserras demana major compromís del sector privat en la cultura

Vol més implicació del sector privat en la cultura

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha assegurat avui que els escriptors catalans en llengua castellana poden aprofitar la seva "capacitat de projecció" per ser "ambaixadors" de la literatura catalana, referint-se a la polèmica sobre la presència d'aquests autors a la Fira del Llibre de Frankfurt, on la cultura catalana és la convidada d'honor. En la seva intervenció al Fòrum de la Nova Economia, també ha parlat del cànon de biblioteques i ha demanat més implicació del sector privat en la cultura.
foro nueva economia forum tresserras conseller cultura
El conseller Tresserras al Forum de la Nova Economia / ACN

Comparteix
   


Etiquetes
Tresserras ha reiterat que els escriptors catalans en llengua castellana formen part de la cultura catalana, i ha dit que la "bona entesa" entre autors en castellà i català hauria de possibilitar aquesta ajuda en la projecció internacional de la literatura catalana.

Per al conseller, a Catalunya hi ha la tendència de "veure problemes on hi ha oportunitats" i ha considerat "fantàstic" que hi hagi autors catalans en castellà, i també ha esperat que en un termini breu existeixi un star system en llengua àrab producte de la immigració. Tresserras ha sol·licitat "no fer conflicte on necessàriament no n'hi ha" i ha demanat "no ser estúpids" per no aprofitar les possibilitats favorables que presenta disposar d'escriptors catalans en castellà.

Tot i això, ha sostingut que la Generalitat ha de "prioritzar" la literatura escrita en català perquè si no "ningú no ho farà", i ha deixat clar que aquesta defensa no ha d'"anar contra ningú".

Implicació del sector privat

Tresserras també ha demanat més implicació en la cultura i ha considerat que el sistema econòmic català fins ara s'ha compromès "poc" amb la cultura.

Durant la conferència, que ha reunit unes 200 persones entre personalitats de l'economia i la cultura, Tresserras ha remarcat que les inversions del sector privat en la cultura han de deixar de ser vistes com una "beneficència". Joan Manuel Tresserras ha dit que s'ha de "aparcar la idea" que les polítiques culturals no són també de caràcter social i ha dit que les administracions públiques han de mantenir la seva aportació, però ajudades per l'"esforç" de les empreses.

Per a això, ha explicat Tresserras, la Generalitat té previst aprovar el 2008 una llei del mecenatge, perquè la cultura sigui vista com "la millor inversió possible". Actualment, ha explicat el conseller, menys del 20% del finançament de la cultura procedeix del capital privat.

El cànon de les biblioteques el pagarà la Generalitat

Pel que fa a les biblioteques, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació ha anunciat que el cànon del préstec de documents de biblioteques no l'hauran de pagar els governs municipals, sinó que es pagarà des de Catalunya però amb el suport d'una partida específica del Ministeri de Cultura, per ajudar a la Generalitat a fer front a aquesta càrrega. El cànon s'ha de pagar, per indicacions de la Comissió Europea, per les obres comprades, no per les consultades. Tresserras també ha dit que s'ha de millorar la política de continguts de les biblioteques catalanes, per "assegurar uns mínims".



COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
pit_i_cul fletxa Girona
29 de maig de 2007, 09.24 h

M'agradaria veure quants escriptors en català, basc, gallec, aranès... hi hauria si la cultura convidada fos l'espanyola. Gràcies Tresserras!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
29 de maig de 2007, 08.06 h

Tresserras, està molt be que vulguis escriptors en llengua castellana que facin d’ambaixadors de la literatura catalana. No et limitis només a la llengua castellana, fes també ambaixadors els escriptors de llengua alemanya, anglesa, turca, nepalesa, senegalesa, aimara....... i tantes i tantes, es una idea que et dono.
Aixó es el que té de bo la literatura catalana, tothom pot ser ambaixador de la literatura i cultura catalana. Tothom menys els catalans.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
29 de maig de 2007, 07.52 h

Atenció amb el catalanisme del PSOE.... Ara aquí hem d' anar a una acció PRO-EQUAL, com les desigualtats de gener. Això tothom ho entén ara. Hem d' actuar amb accions requilibradores encara que no siguin justes com és el cas del sexes.
(p.e. la EU imposa/recomana dones en recerca per omplir el buit i equilibrar el nombre encara que això afecti la competència i els drets individuals de les persones)
A Frankfurt i a totes les subvencions només s’ han de donar “quartos” pels catalans... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.