directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 04:34 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Front comú dels partits catalans per demanar que es pugui parlar català al Congrés

CiU, ERC i ICV han presentat una proposta de reforma del reglament del Congrés juntament amb el PNB, IU, el BNG i NaBai a favor del català, el gallec i el basc

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

CiU, ERC i ICV, juntament amb el PNB, IU, el BNG i NaBai, han presentat una proposició de reforma del reglament del Congrés dels Diputats sobre l'ús de llengües oficials a algun territori de l'Estat. El document proposa afegir un nou punt a l'article 6 del Reglament del Congrés del febrer del 1982 pel qual els diputats puguin utilitzar qualsevol llengua cooficial en la presentació i publicació d'escrits, incloent-hi qualsevol iniciativa parlamentària, així com en les intervencions dels diputats al ple del Congrés, a la Diputació Permanent i a les Comissions. Al seu torn, el text demana afegir una disposició addicional perquè els ciutadans puguin dirigir-se al Congrés en qualsevol llengua cooficial.
duran, ridao, unió, esquerra, congrés
Comparteix
   


Etiquetes
Josep Antoni Duran i Lleida, portaveu de CiU al Congrés; Josu Iñaki Erkoreka, portaveu d'EAJ-PNV; Joan Ridao, portaveu d'ERC-IU-ICV; Francisco Xeús Jorquera, portaveu del BNG; Uxue Barkos, diputada per Navarra (NaBai), i Gaspar Llamazares, portaveu d'Izquierda Unida (IU), han signat una proposició de reforma del reglament del Congrés dels Diputats sobre l'ús de llengües que tinguin caràcter d'oficials en alguna comunitat autònoma de l'estat espanyol.

El text parteix del fet que l'article 3 de la constitució espanyola 'no determina l'abasst i els efectes de l'oficialitat' de les llengües de l'Estat que no són l'espanyol. Aquest fet provoca que 'quedin obertes al debat qüestions importants com l'extensió del deure de coneixement de les llengües o el seu l'ús en les diferents institucions de l'Estat'. Això afegit al fet que l'article 3.3 proclama la voluntat de protegir 'el castellà i les altres llengües espanyoles', que han de ser objecte d''especial respecte i protecció'.

La Constitució no impedeix que es parli català
D'aquesta manera, defensa el document, la Carta Magna espanyola no impedeix que es pugin regular els usos de les diferents llengües de l'Estat a les institucions centrals de l'Estat com ara el Congrés dels Diputats. En resum, sentencia la proposició, 'ni la Constitució ni la jurisprudència constitucional que la interpreta [...] impedeixen la presentació de documents o sol·licituds en llengua diferent a l'oficial al conjunt de l'Estat davant d'organismes estatals ubicats fora de la comunitat autònoma on la llengua és oficial'. Els diputats justifiquen així la seva petició de poder parlar en català, basc i gallec al Congrés alhora que denuncien algunes iniciatives en aquest sentit que han quedat paralitzades, fet que ha posat de manifest la necessitat de reformar el Reglament del Congrés.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
31 de desembre de 2010, 20.54 h

BON ANY NOU, no es mes llogic que primer mentres ells no admeten el catala el Parlament de Catalunya tambe no es deixi paralar al castella, petruqe els nostres diputats no foten el camp cuan al Riviere i la comandant Camacho parlan insultan a tots el reste de la camara .No existiex cap forat al reglament? SR TENA va posis a buscar que alguna cosa trovara.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
30 de desembre de 2010, 19.59 h

Al "Congreso de los Diputados" s'ha de parlar la llengua pròpia dels espanyols, l'espanyol , igual que ha França ho fan en la seva llengua, el francès.

Al Parlament de Catalunya s'ha de parlar la llengua pròpia dels catalans, el català. Que és això d'imposar als pobres congressistes espanyols una llengua que no és la seva?


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
123 fletxa bcn
30 de desembre de 2010, 19.41 h

ens han tingut enganyats... la "c" del psc és "castellano"


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
30 de desembre de 2010, 18.27 h

El "PSC", els "grans catalanistes" socis d'Esquerra com sempre en contra del català...


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.