directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 10:42 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

PP i PSOE, de la mà contra Esquerra per evitar que els arxius de Salamanca retornin al País Valencià

Es tracta de 700 caixes de documents amb 3 milions de fitxes personals i milers d'expedients polítics

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Els grups parlamentaris del PSOE i el PP han sumat els seus vots, aquest dimarts, a la Comissió de Cultura del Congrés, per rebutjar una proposició no de llei d'Esquerra que reclamava al Ministeri de Cultura que retorni, abans que s'acabi la legislatura, els documents que es troben a l'Arxiu de Salamanca i que pertanyen als ajuntaments i a les organitzacions polítiques i sindicals del País Valencià. Es tracta de 700 caixes de documents amb 3 milions de fitxes personals i milers d'expedients polítics.
El diputat d'Esquerra Joan Tardà ha recordat que, tot i els compromisos adquirits pel govern espanyol, el projecte de la Llei de la memòria històrica no inclou, finalment, cap referència a la devolució de la documentació de l'Arxiu General de la Guerra Civil als ajuntaments.
arxiu salamanca papers
L'Arxiu de la Guerra Civil de Salamanca

Comparteix
   


Etiquetes
El pacte PP i PSOE que impedeix que els arxius retornin al seu lloc d'origen d'on van ser espoliats no deixa de ser un fet que situa els governs locals i les institucions del País Valencià i del País Basc en situació de discriminació, perquè "no té sentit" que les institucions i els partits polítics catalans "puguin veure restituïda la seva documentació, i els mateixos partits del País Valencià no".

Joan Tardà, diputat d'Esquerra al Congrés dels Diputats ha dit que, un cop superades les eleccions, "entenem que el govern espanyol hauria de culminar allò amb què es va comprometre", perquè "tot allò que no es faci d'immediat, no es farà". Tardà també ha emplaçat la ministra a convocar en els pròxims quinze dies la Comissió Bilateral que ha de donar llum verda a la devolució a Catalunya de la documentació que encara es troba a l'arxiu.

De fet, la ministra s'ha compromès en diverses ocasions verbalment a reactivar el procés de devolució a Catalunya tan bon punt se superessin les eleccions. Del contrari –ha dit-, el seu compromís quedaria en un no-res, perquè a la legislatura tan sols li queden alguns mesos de recorregut.

La iniciativa d'Esquerra ha obtingut el suport de CiU i IU-ICV. Jordi Vilajoana (CiU) ha recordat que la documentació es troba a Salamanca fruit d'un procés d'espoli que es va produir en els últims mesos de la Guerra Civil que tenia com a únic objectiu la repressió. "Entenem que fins que no es retorni el 100% dels documents no haurem acabat aquesta tasca de justícia i de retorn a una legalitat que no s'hauria d'haver perdut", ha dit.

Des d'IU-ICV, la diputada Isaura Navarro també ha reclamat el retorn de la documentació als 200 ajuntaments valencians que van ser espoliats, tot i que també ha aprofitat la seva intervenció per retreure a Esquerra que no donés suport a les esmenes d'IU-ICV a la Llei de memòria històrica que, precisament, haurien introduït la devolució.

El PSOE, en canvi, no ha donat suport a la iniciativa tot recordant que, fruit d'acords amb el govern del País Valencià, la documentació dels ajuntaments ja ha estat microfilmada i es troba a disposició dels investigadors. La diputada Remedios Elias ha apuntat també que, d'acord amb el que estipula la Llei de restitució a la Generalitat de Catalunya, han de ser els governs autonòmics els que sol·licitin el retorn dels documents privats, cosa que, en el cas del País Valencià, no ha succeït.

El PP no tan sols ha rebutjat la iniciativa, sinó que ha aprofitat el debat per denunciar un suposat cas en què arxius que pertanyen al País Valencià van anar a parar a Catalunya. La diputada Beatriz Rodríguez-Santos ha assegurat que hi ha dues caixes senceres de documents valencians que estan a Barcelona. "Si Esquerra vol mantenir una mica de coherència -ha dit- hauria de reclamar que aquest documents retornin a Salamanca o bé surtin cap a la Comunitat Valenciana".

Podeu escoltar aquí les declaracions de Tardà. AUDIO / ACN



COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
2 de juny de 2007, 13.17 h

Hi ha molta gent curta de memòria a tot arreu. Tot val (fins i tot l'oblit sistemàtic) per tal de atacar i desgastar al que suposem o volem que sigui el contrari. Aplicant el dèficit de memòria a les nostres afirmacions, assenyalant amb el dit acusador els defectes que veiem en els demès potser aconseguim derrotar-lo. Malauradament ací, a Catalunya, això passa: projectem els nostres propis defectes en els demès i ens esparraquem el vestit perquè tothom vegi lo bé que ho faríem nosaltr... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Núria fletxa Tossa
30 de maig de 2007, 10.56 h

Doncs es molt facil agafeu i trenqueu pactes amb el psoe,ai no m'en recordava que heu fet president a un del psoe?jajajaj les noticies que doneu s'us giren en contra,i no critiqueu tant el psoe que us tencaran la paradeta com van fer amb el busot!VISCA CARRETERO!oSCAR MACO JA VAS VEURE EL QUE LI VA PASAR A CIU PEL PACTE DEL MAJESTIC DONCS ARA L'HI TOCA A ESQUERRA ELS ERRORS ELS PAGUEN i que consti es molt pitjor fer president a un españolista que un pacte mas-zapatero que tambè vull recordar q... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Jordi fletxa Barcelona
29 de maig de 2007, 23.47 h

El PSOE? No és aquest partit que tenia a Montilla com a ministre i al seu Executiu? Vaja, vaja... el senyor a qui Esquerra va possar al capdavant de la Generalitat... Per cert, Òscar, quan el Mas va trucar a Montilla no era, en absolut, per regalar-li la Presidència, ho saps i ho saben els milers d'electors que no han votat Esquerra... i que no els votaran mentre continuï donat suport al PSOE a Catalunya. I això ja son fets, no paraules.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Òscar fletxa BCN
29 de maig de 2007, 19.49 h

A Madrid Esquerra està a l'oposició (i que duri), lluita pels nostres drets i també la critiqueu.... Mentre que a Barcelona, si tant dolent és governar amb en Momtilla, per què Mas va trucar-lo de seguida per oferir-li un pacte?
Aqui hi ha molta farolada, molta hipocresia de part de convers que no li perdonen a Esquerra ser al govern i ja han oblidat el patriotisme de CiU pactant amb el PP. (8 ANYS) CAL TENIR MEMÒRIA !!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
29 de maig de 2007, 17.29 h

per cert, el psc està al psoe no?. En Montilla està al psoe i fins fa pocs mesos estava al govern de l'estat de ministre, no???. Qui ha posat aquest senyor al capdavant de Catalunya??? ja sabeu la resposta. Igual que ciu ha de rectificar i demanar perdó per la seva actuació pel pacte Mas-Zapatero, esquerra ha de demanar perdó per aquet segon tripartit infumable. és senzillament innacceptable.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
pep garcia fletxa barcelona
29 de maig de 2007, 16.40 h

Es veia a venir el PSOE moltes promeses pero despres res de res ...I que hi diu en Montilla que es el secretari general del PSC-PSOE i President de la Generalitat gracies a ERC .....Esperem noticies


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.