directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 21:16 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Tots el partits de Gal·les donen el tret de sortida a la campanya pel 'sí' pel referèndum

La consulta vol aconseguir que les lleis que afecten Gal·les s'aprovin a Cardiff sense permís de Londres

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Els partits polítics de Gal·les presentaran avui la campanya per aconseguir el 'sí' en el referèndum que tindrà lloc el 3 de març. La consulta vol aconseguir que l'Assemblea gal·lesa pugui aprovar lleis sense haver de demanar permís a Londres. Un sistema similar al d'Escòcia, malgrat que Cardiff compta amb menys competències legislatives que Edimburg. El líder del partit independentista gal·lès, el Plaid Cymru, i viceprimer ministre del país, Ieuan Wyn Jones, acompanyat pels altres líders polítics gal·lesos, donarà el tret de sortida a la Yes Campaign amb l'objectiu d'aconseguir que el poble gal·lès decideixi en referèndum que sigui Cardiff qui decideixi sobre les lleis que afecten el país.
Ieuan Wyn Jones, País de Gal·les, Gal·les, Plaid Cymru
Comparteix
   


Etiquetes
L'objectiu de la campanya és aconseguir el 'sí' dels votants en el referèndum del 3 de març i aconseguir així més poder per a l'Assemblea General gal·lesa. Els quatre principals partits polítics del país cèltic presentaran la campanya i el cap de la Unió de Rugby Gal·lesa, Roger Lewis, presentarà l'acte que tindrà lloc a la capital. A més, es preveu que aquest dimecres es portin a terme una sèrie d'actes locals per demanar també el 'sí' pel referèndum.

Ieuan Wyn Jones considera que el proper referèndum del 3 de març és important perquè farà de Gal·les un lloc millor per viure, treballar i crear una família. 'Aquest referèndum és per donar la veu al poble. La campanya posarà els gal·lesos en primer línia política i aconseguir el 'sí' tindrà un important efecte positiu pels ciutadans del país', es preveu que digui Ieuan Wyn Jones durant la presentació de la campanya, segons informa el partit nacionalista en un comunicat.

'La gent de Gal·les està igual de capacitada per prendre les seves pròpies decisions com ho està el poble escocès o nord-irlandès, malgrat que el nostre sistema és primitiu en comparació', ha afegit el líder nacionalista. Wyn Jones considera que la gent de Gal·les 'té el dret a decidir el camí que ha de prendre el seu país', de la mateixa manera que 'ja és hora que s'acabi aquest sistema car i rebuscat i es doni el poder al poble gal·lès en comptes que el tingui Westminster'.

Segons el viceprimer ministre, el sistema del país cèltic no existeix a cap altre lloc al món. 'Amb l'actual sistema vaig necessitar tres textos legislatius i quatre anys per aconseguir un transport escolar més segur', explica Wyn Jones. Una situació insostenible, segons el líder nacionalista, i que requereix un canvi immediat. 'Necessitem un nou sistema de govern. Més ràpid, simple i menys costós, en què la gent i les polítiques que afecten el país siguin prioritàries', considera el líder gal·lès.

D'altra banda, el grup gal·lès True Wales farà campanya pel 'no' en el referèndum. Tot i així, totes les forces polítiques de Gal·les, inclòs el Partit Conservador de David Cameron, donen suport al 'sí' en la consulta i volen consolidar el sistema de competències de Cardiff.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
5 de gener de 2011, 13.20 h

#4 Ja, ja, ja, ja, molt bona aquesta.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
JM fletxa BCN
5 de gener de 2011, 13.16 h

sE'N SORTIRAN SEMPRE QUE NO TINGUIN UNA cIu


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
5 de gener de 2011, 12.47 h

Tant de bo se'n surtin favorablement.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Josep fletxa Sant Celoni
4 de gener de 2011, 20.57 h

Si no recordo malament, en el censurat reportatge d´ "Adéu, Espanya?" a Escòcia (com a pais integrat al Regne Unit) es respectava l´estatus de "nació" per part d´Anglaterra (el país dominant de l´estat britànic)... Suposo que Gal.les gaudeix del mateix rang... El dia que el país dominant Castella reconegui Catalunya-Paisos Catalans com a nació integrada en el seu territori és que hauran passat dues coses:

a) Els polítics castellans han abusat del vodka
b) Ha baixat la Verge Maria ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Jordi-80 fletxa València
4 de gener de 2011, 14.15 h

Recordem que l'imperialisme britànic ha creat una de les situacions més vergonyants a la pròpia Europa: l'apartheid sectari i criminal a Irlanda del Nord. Com veiem, l'imperialisme no és racista, sinó per sobre de tot classista. També recordem que Londres va mirar a un altre costat mentre italians i alemanys ens bombardejaven ( si no és per ells, Franco haguera acabat penjat com Mussolini). I després alguns veuen els anglesos com a model.

Endavant Gal·les!


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.