directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 21:34 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Tots els homes del 'Sí'

Malgrat els estirabots de Joana Ortega i Pilar Fernández Bozal, Artur Mas també s'ha envoltat d'un nodrit grup de sobiranistes obertament partidaris del 'Sí' en un referèndum d'independència · directe!cat radiografia aquesta segona línia del govern

Comentaris 16  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

El 'govern dels millors' anunciat per Artur Mas durant la campanya electoral ja està pràcticament perfilat. Si la setmana passada ja va nomenar els consellers i un nodrit gruix de secretaris generals, ahir va acabar de revelar quin serà l'organigrama que portarà el dia a dia d'aquest Govern: més secretaris generals, els directors generals i els directors. Si fins ara han pres rellevància pública els posicionaments contraris a la independència de la titular de Justícia, Pilar Fernández Bozal, i de la vicepresidenta, Joana Ortega, ara es comença a entreveure que Artur Mas també s'ha envoltat d'un nodrit grup de quadres obertament partidaris del en un referèndum d'independència, començant per ell mateix i pel propi conseller d'Interior, Felip Puig.
Artur Mas, Felip Puig, Francesc Homs, Antoni Castellà, Germà Gordó, Jordi Cuminal, Antoni Reig
Comparteix
   

Artur Mas és l'únic president de Catalunya de l'etapa democràtica que ha afirmat obertament que 'votaria que sí' en un referèndum independentista. Ni Jordi Pujol, ni Pasqual Maragall ni José Montilla ho havien verbalitzat mai. Puntualitzant que és una opció personal i que 'CiU no proposa referèndums d'independència cada dia', Mas ha deixat ben clar que és obertament independentista.

Així mateix, i a diferència de José Montilla -que no va acostar-se a les urnes quan Sant Just Desvern Decideix va organitzar la consulta sobre la independència al seu municipi-, Mas ja ha dit que 'òbviament' que participarà a la consulta de Barcelona Decideix del 10 d'abril.

En consonància amb aquesta línia de pensament, Mas s'ha envoltat d'una nucli de confiança obertament independentista. En aquest primer cercle, s'hi troba clarament el nou secretari general de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, exdirigent del sindicat estudiantil sobiranista Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya (FNEC) i un dels màxims dirigents de CDC que va donar suport explícit a les consultes independentistes. També s'hi situa Germà Gordó, el nou secretari del Govern, així com Xavier Martorell, director general d'Anàlisi i Prospectiva.

Homs, Gordó i Martorell, de fet, són tres dels integrants de l'anomenat pinyol d'Artur Mas, on també s'hi troben David Madí i Oriol Pujol Ferrussola, el nucli de joves arrauxats de mitjans dels 90 que, primer alguns a la JNC, altres a la FNEC i més tard tots a CDC, han anat imprimint un discurs cada cop més independentista al partit.  Molts d'ells -no pas Mas- ja van formar part del nucli promotor de la campanya Freedom For Catalonia, organitzada amb motiu de les Olimpíades de 1992, així com van actuar de joventuts pro-Pujol en la batalla que aquest va mantenir contra Miquel Roca.

En el cercle de major confiança de què s'ha envoltat Artur Mas, també s'hi troben d'altres destacats independentistes, com el seu propi cap de premsa, Joan Maria Piqué, i el seu cap de gabinet, Joan Vidal de Ciurana.

Consellers sobiranistes
Durant el pas per la JNC d'Homs, Gordó i Martorell, van tenir com a gran avalador l'actual conseller d'Interior, Felip Puig, que ara també ha estat una de les cares visibles de CDC en els actes de suport a les consultes independentistes. Puig, en un referèndum d'independència, també escolliria la papereta del .

En aquest hipotètic referèndum, el conseller que molt possiblement també s'expressaria en la mateixa línia que Mas i Puig seria Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia i Coneixement. Per bé que mai no ha expressat públicament el seu posicionament, durant el seu pas pel govern de Jordi Pujol ja va mostrar-se com un dels consellers més nacionalment conscients i va bastir una política universitària amb clara vocació nacional, no pas regional. També essitua en aquesta mateixa línia al titular de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries.

Més ambigua és la posició de l'exsocialista Ferran Mascarell, que es confessa 'estatista', sense deixar del tot clar si aquest estat propi català ha de ser independent, federat o confederat amb Espanya. L'agost d'enguany escrigué: 'Tinc la convicció que el proper esglaó del catalanisme serà estatista. Voldrem posseir un estat propi. El més compartit possible amb la resta d'espanyols, però propi. No ens molestarà compartir-lo en termes federals o confederals, però des de la igualtat. Tocarà explicar als catalans els beneficis i els costos de tenir un estat com cal. Serem estatistes i haurem de ser clars.' Considera que els catalans 'necessiten' administrar la seva pròpia sobirania, perquè 'una nació sense un estat eficient no pot tirar endavant. L'espanyol no ho és i tocarà desconstruir-lo i construir-ne un de nou. Si només és català no passa res.'

Secretaris generals
A banda del primer cercle de confiança d'Artur Mas i dels consellers que ha escollit, un nodrit grup de secretaris generals que ha nomenat també són d'alt voltatge independentista, començant pel secretari general de Comunicació i exdirigent de la JNC Jordi Cuminal. També són obertament partidaris del el secretari general de Cultura, Xavier Solà, i el director general de Joventut, Antoni Reig, dos osonencs que van implicar-se activament en la campanya d'Osona Decideix. Així mateix, el secretari general de Seguretat, Xavier Crespo, essent alcalde de Lloret de Mar, va afirmar que donaria suport a què al seu municipi s'hi organitzés una consulta com la d'Arenys de Munt.

En aquesta mateixa línia, en un referèndum d'independència també agafarien la papereta afirmativa el secretari general d'Universitats i Investigació, Antoni Castellà, i el director general de Telecomunicacions, Carles Flamerich, que procedeix de la JNC i ha col·laborat en iniciatives transversals com l'Opinió Catalana de Miquel Sellarès. I si l'escriptor Vicenç Villatoro acaba esdevenint president de l'Institut Ramon Llull (IRL), com ha transcendit en algun mitjà però que ha de ser confirmat pels governs andorrà i balear, la institució també seria pilotada per un altre destacat partidari de la llibertat nacional de Catalunya.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#16
JORDIBCN fletxa BARCELONA
6 de gener de 2011, 18.25 h

Curiós, uns que no fan més que buscar independentistes a CiU i uns altres que no feien res més que negar independentistes a ERC.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Jaume fletxa Badalona
5 de gener de 2011, 13.42 h

La Vice, és molt independentista, la filofeixista Bozal també ho és i no oblidem al pelegrí ni tampoc a qui ha fet el govern i realment mana a l' ombra: Durán y Lleida, aquest home ens durà a la independència...


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Artur ObaMAS i CARELL fletxa FORA SOCIOVERGÈNCIA de CATALUNYA...!!!
5 de gener de 2011, 13.28 h

NI 100 dies de gràcia ni res que si sembli. Tot el contrari 100 mastegots cada dia i si pot ser cada hora, millor. Es el que es mereixen. Ells ho van fer amb els governs de Maragall i Montilla i per damunt de tot sempre tenint al punt de mira a ERC...amb raó o sense. A la MÀFIA corrupta catalana de convergència i unió & socialistes el que cal es que la JUSTÍCIA els dicti 100 anys de PRESÓ.


Valora aquest comentari:   votar positiu 21   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Joan fletxa Barcelona
5 de gener de 2011, 12.36 h

Hi ha tota una caspa a segon nivell que és unionista. Parla castellà molt sovint i són bons professionals però són dels que no 'arriben' sinó que 'tornen' com explícitament ha dit el president Mas.

Em refereixo a Mª Jesús Mier, Georgina Arderiu, Elena García-Valdecasas, Mª Àngels Barberà,
Són una camarilla que tenen al davant.... Núria de Gispert!


Valora aquest comentari:   votar positiu 27   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
5 de gener de 2011, 12.20 h

Mentre els medis audiovisuals i premsa escrita d’aquest país només volti i llepi la dreta descaradament com ara ve fent, els independentistes sempre serem, per als qui no pensem com ells, ciutadans de quarta categoria. Fixeu-vos com a TV3 abans de les eleccions, a Catalunya no passava mai res políticament, sempre desviaven les notícies des de madrit cap a l'afganistan o el papa i seguidament futbol. Des del 29.11 que tenim CiU, cada dia hem de menjar pa amb oli, ens agradi o no ens agradi... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 23   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
5 de gener de 2011, 11.16 h

A veure si us documenteu una mica millor, ni Homs ni Madí van ser mai membres de la JNC. Van ser només socis de la FNEC. I van
entrar directament a CDC sense passar per la JNC.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Pep fletxa Alt Empordà
5 de gener de 2011, 11.04 h

Josep Maria, crec que fas un analisi un xic simplista del que li ha passat a ERC, i no crec que tota la gent d'ERC tan militants com dirigents i votants estiguin actuant de forma arrogant. a ERC hi ha hagut dimisions i desicions prou importants i significatives i com et pots imaginar és deu estar treballant per recondoir la devallada, però s'ha de recordar que ERC ha passat per moltes etapes i en èpoques de majories de CiU, ERC ha tingut menys escons que ara.
ERC per a molts Catalans te un ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 19   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Republicà fletxa Barcelona
5 de gener de 2011, 10.32 h

OHHHHHH un conseller independentista i algun secretari general....

Amb ERC hi havia 5 consellers independentistes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 36   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Josep Maria fletxa Bellpuig
5 de gener de 2011, 09.38 h

Aquest últims dies només sento desqualificacions cap al nou govern, dels fins ara governants, d’esquerra, jo no he votat ni a CiU, ni al tripartit, però sempre he donat un punt de marge i espera a les actuacions, no als nomenaments, si després ho fan malament els criticaré, però avançar critiques es de guillats, donem un marge. En Mas no es sant de la meva devoció, però es l’actual president i com a tal es mereix el respecte que tant es demanava per l’anterior, per que així ho h... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
JNC fletxa Gràcia
5 de gener de 2011, 09.02 h

#1 Pobre noi, això d'ERC a València ha de ser molt dur. No siguis tan sectari home i jutja'ns pels nostres actes. No respectes ni els 100 dies que el mateix Puigcercós va dir que havia d'haver-hi.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.