directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 03:45 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

El conciliador governamental flamenc presenta la dimissió després que hagin tombat la seva proposta

Els independentistes flamencs havien rebutjat el seu text, que intentava desbloquejar la crisi de 200 dies sense govern

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El conciliador governamental a Bèlgica, el socialista flamenc Johan Vande Lanotte, ha presentat la seva dimissió al rei dels belgues, Albert II, aquest dijous després que la seva proposta, l'enèsima que intentava formar executiu, més de 200 dies després de les eleccions generals, no hagi aconseguit convèncer els independentistes flamencs, vencedors dels comicis del 13 de juny. Dimarts, va presentar un text que havia de servir com a base per a reprendre les negociacions entre flamencs i valons. El text proposava transferir a les regions més competències i dotar-les de més autonomia fiscal, però l'independentista N-VA no en té prou i ha rebutjat la proposta.
Elio di Rupo, Bart de Wever, PS, N-VA
Elio di Rupo (PS) i Bart de Wever (N-VA)

Comparteix
   


Etiquetes
Bèlgica segueix en caiguda lliure i continua batent la pròpia marca de dies sense govern. Després que els independentistes flamencs rebutgessin dimecres la proposta de Lanotte, el conciliador ha presentat aquest dijous la dimissió al rei Albert II.

El text de Vande Lanotte proposava buidar de contingut l'estat i cedir-li més poder a les regions. La proposta incloïa transferir competències en matèria d'ocupació, sanitat i justícia, i proposava un nou model de finançament que preveia cedir part de l'impost sobre la renda a les regions. A més, preveia retallades pressupostàries que passaven, entre d'altres, per rebaixar les dotacions a la monarquia.

La proposta incorporava, també, una petició històrica de Flandes: l'escissió de la circumscripció electoral de Brussel·les, deixant la capital d'una banda, i els municipis de la perifèria de l'altra, per protegir els flamencs, que veuen com el francès va guanyant terreny a casa seva.

Tot plegat, però, no ha convençut ni els sobiranistes ni els demòcrata-cristians del nord, que han tombat el text i han tornat a deixar el país en punt mort.

A l'espera de saber si el monarca accepta la dimissió de Vande Lanotte, el nomenament d'un nou conciliador o la convocatòria de noves eleccions són alguns dels escenaris possibles pel país en dissolució.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.