directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 03:51 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Tecnologia doble fletxa

Ja hi ha 500.000 GPS a Catalunya

S'entreveu un boom del navegador per a vehicles els propers anys

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Catalunya té un terç dels GPS que es calculen que hi ha arreu de l'Estat espanyol. L'aparell, que guia i mostra rutes, és útil per a no perdre's. Però, com funciona un GPS? I cada quan s'actualitza? I com es pot actualitzar quelcom tan complicat com el constant canvi en infraestructures, carreteres i autopistes? directe!cat, breument, ho intenta explicar.
Als conductors catalans no els agrada perdre's. Per tal d'evitar-ho, un objecte de gran ajuda és el navegador GPS. De fet, a Catalunya n'hi ha 500.000 i representen un terç del total de l'Estat espanyol, on es compatibilitzen un total d'un milió i mig. L'aparell mostra mapes i rutes perquè el conductor pugui arribar al seu lloc de destí. A més, un indicador mostra a l'instant en quina ubicació territorial es troba el vehicle.

Com s'actualitzen els mapes?

Els GPS s'actualitzen constantment. Vint-i-dos vehicles recorren dos milions de quilòmetres a l'any per autopistes, carreteres, camins i carrers d'Europa. Recullen informació sobre el terreny per aconseguir que els sistemes de cartografia digital, els mapes que incorporen els navegadors GPS, siguin cada cop més fidels a la realitat, ja que es calcula que el 20% de les dades cartogràfiques canvien cada any. Les furgonetes porten sis càmeres col·locades estratègicament; cadascuna capta tres fotografies per segon que són emmagatzemades en un disc dur a l'interior del vehicle. Amb un ordinador portàtil, el copilot controla les càmeres i el seguiment d'una determinada ruta.

Des que s'enregistra un canvi fins que arriba la informació a l'usuari final passa un any. Però el futur de la navegabilitat portarà més immediatesa als processos d'actualizació de dades, més informació i també més realisme als mapes, que es podran visualitzar fins i tot en tres dimensions.

Com funciona un GPS?

És bastant complicat, però breument us expliquem 5 claus:
1- Triangulació: la base del GPS és la "triangulació" que fa el GPS des dels satèl·lits.
2- Distàncies: per a "triangular", el receptor de GPS amida distàncies utilitzant el temps de viatge a través de senyals de ràdio.
3- Temps: per a amidar el temps del viatge d'aquestes senyals, el GPS necessita un control molt estricte del temps i ho assoleix amb una medició adicional que posa remei al descoordinament del timing.
4- Posició: a més de la distància, el GPS necessita conèixer exactament on es troben els satèl·lits en l'espai. Amb òrbites de molta altura i un curós monitoratge, li permeten fer-ho.
5- Correcció: finalment el GPS ha de corregir qualsevol retard en el temps de viatge de la senyal que aquesta pugui sofrir mentre travessa l'atmosfera.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
30 de maig de 2007, 19.46 h

I molts són en català, però els seus propietaris ni tan sols ho saben: http://www.palmcat.cat/index.html#%5B%5BUn%20GPS%20que%20parla%20catal%C3%A0%5D%5D


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.