directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 01:24 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

La Llei del cinema entra en vigor amb els deures mig fets

El Govern no té elaborat encara el reglament que ha de garantir el 50% de les pel·lícules en català · La norma s'aplicarà amb l'oposició dels exhibidors

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

La Llei del cinema entra en vigor aquest diumenge, sis mesos després de la seva publicació al DOGC, el passat 16 de juliol. La polèmica normativa ho fa però amb els deures migs fets ja que encara no disposa del reglament que ha d'assegurar articles com el 18 de la legislació, de 'Garantia d'Accés Lingüístic', que estableix que les empreses distribuïdores tenen l'obligació de distribuir el 50% de totes les còpies analògiques d'una pel·lícula en versió en llengua catalana, quota que s'ha de respectar tant en el còmput de les còpies en versió doblada com subtitulada. La Llei del cinema va néixer amb la forta oposició dels exhibidors, que van tancar les portes de les seves sales l'1 de febrer com a senyal de protesta per una norma que consideren 'econòmicament nefasta'.

Comparteix
   


Etiquetes
Contraproposta fallida dels exhibidors

El president del Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya, Camilo Tarrazón, assegurava que la llei provocarà que els cinemes tanquin i que estava d'acord a posar més català als cinemes, però mai 'amb quotes i sancions'. La vaga, que va coincidir amb la gala d'entrega dels Premis Gaudí, va ser secundada per 75 dels 175 cinemes de tot Catalunya, un 43% del total. Tanmateix, representaven el 73% de les pantalles del país -571 de les 790 existents-, ja que la majoria dels cinemes que van tancar eren multisales.

El Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya i la Federació de Distribuïdors Cinematogràfics, amb el suport de l'Associació de Distribuïdors Independents Cinematogràfics, van presentar una contraproposta a la Llei del cinema amb la creació d'una xarxa de cinemes en català, on els multicines de més de tres sales en dedicarien una a emetre films en llengua catalana. Es tractaria d'un total de 53 pantalles a 53 cinemes. D'aquesta manera l'oferta de sales que projectarien en català passarien d'un 3% a un 8%, segons fonts del gremi. Una xifra, però, que encara dista molt del 50% de còpies en català que fixa la llei.

Aprovada amb 117 vots a favor

Després de ser avalada pel Consell de Garanties Estatutàries, el Parlament va aprovar el 30 de juny la Llei del cinema de Catalunya amb els 117 vots a favor del partits que formaven el Govern -PSC, ERC i ICV-EUiA- i del llavors principal grup de l'oposició, CiU. PPC i grup mixt hi van votar en contra. El text aprovat garanteix l'equiparació del català i el castellà a les sales i preveu que, quan s'estreni un llargmetratge estranger a Catalunya, les empreses distribuïdores ho facin doblant o subtitulant la meitat de les còpies en català i l'altra meitat en castellà. Per tant no afecta a les obres que siguin en versió original en català o en castellà.

Tampoc no afecta aquelles obres que no superin les 16 còpies en la seva distribució. La Llei ofereix quatre anys de marge al sector per complir aquest punt. A part marca que cal un 'equilibri' en la distribució de còpies en les dues llengües, tenint en compte tant el territori com la població i la publicitat. L'any passat un 90% dels films exhibits ho van ser en castellà, ja fos en versió original o doblada, mentre que només un 2,7% eren en català. El 7,8% van ser en versió original subtitulada en castellà, i el 0,12% en versió subtitulada en català.

Mascarell genera més 'consens' però aposta per les sancions

I de Tresserras a Mascarell. El nou conseller de Cultura, Ferran Mascarell, serà l'encarregat de tirar endavant la Llei del cinema i, de moment, compta amb els bons ulls tant dels exhibidors, que parlen de la seva 'capacitat de consens', com del director de l'Acadèmia del Cinema en Català, Joel Joan, que li demana que aposti pel cinema en català 'sense complexes' ja que a Madrid 'estan disposats a tallar-li les ales'. Sobre la Llei del cinema, Mascarell ha assegurat que la normativa és flexible i que hi ha un període de cinc anys per desplegar-la, cosa que afavorirà l'intent d'arribar a acords amb els productors i distribuïdors.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
Blabla fletxa Blabla
16 de gener de 2011, 19.15 h

Què cal es canviar els exhibidors i envair actuals al presó sense sortida, aquells imbècils no hauria de tenir drets perquè fan fàstic.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Francesc fletxa Lloret de Mar
16 de gener de 2011, 16.16 h

Jo he deixat d´anar al cinema des de fa força temps.
Baixo les pelicules des de internet es mes economic i a mes dona mes plaer ja que a mes de sortir gratis dona la satisfaccio de donar pel cul a la industria cinematografia aspañola i americana.
hahhahahhahha

VISCA CATALUNYA CATALANA I INDEPENDENT


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Joan fletxa Mallorca
16 de gener de 2011, 16.05 h

Jo ja en fa 30, d'anys.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Andreu fletxa Barcelona
16 de gener de 2011, 15.07 h

Ja fa 11 mesos que no anem al cinema a donar-lis diners a canvi d'un servei que no ens volen donar! Ni la família ni la colla d'amics, tots estem conscienciats i ho estenem dia a dia cada cop a més persones de la nostra societat !!
Les majors americanes ens neguen el dret cultural, social i democràtic de veure les pel·lícules en català, enganyades per les pressions racistes dels radicals madrilenys de la meseta.
Els espanyols prohibeixen sempre la llengua, la cultura i tots els drets de l... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
16 de gener de 2011, 11.38 h

La primera vegada que vaig demanar en un cinema si es projectaven pel·lícules doblades en català, i en van respondre que no, amb un no orgullòs i desafiant. vaig deixar d'anar al cinema i d'això potser en facin 20 anys.
I faig el mateix amb tot el que puc, vi de casa, fruita de casa, cadenes de televisions de casa , diaris de casa i fora d'espanya........I us ben asseguro que en sento molt bé.I si hagués de consumir per necessitat alguna cosa de fora, miraría cap a europa abans que cap ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
16 de gener de 2011, 09.54 h

No hi ha millor sanció que no anar al cinema on projectin una pelicula en castella. Jo fa dos anys que no vaig al cinema per aquest motiu. Algú s'hi apunta?


Valora aquest comentari:   votar positiu 18   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.