directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 06:34 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Consultes independentistes doble fletxa

Un poble del Tirol del Sud s'inspira en Arenys de Munt per encendre la flama de les consultes

Els habitants d'un municipi dels Alps italians decidiran dissabte si volen la independència, més autonomia o l'annexió a Àustria

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

Ahrntal és un poble alpí de set mil habitants que pertany a la regió italiana del Tirol del Sud, tocant a la frontera amb Àustria. Aquest dissabte s'hi celebra una consulta per a l'autodeterminació del Tirol del Sud, que pren per model les consultes per la independència celebrades a Catalunya. És per això que hi han convidat el català Quim Arrufat, perquè hi faci d'observador. 'Estan intentant fer un Arenys de Munt', explica Arrufat, 'una primera consulta per situar l'autodeterminació en el debat polític i entre la societat civil, i amb la intenció que altres municipis també es sumin a la iniciativa'. Els sud-tirolesos també van participar com a observadors en les consultes catalanes.
arenys, consulta, 13-s, gentada
Comparteix
   


Etiquetes
El principal impulsor del referèndum és el partit Llibertat Sud-tirolesa ('Süd-Tiroler Freiheit' STF), que té dos escons al Parlament del Sud-Tirol. Membres d'aquesta formació van participar com a observadors a les consultes catalanes del 13 de desembre de 2009. Al maig, una representació de catalans del Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CISEM) va anar a Bolzano, la capital de la regió sud-tirolesa, per explicar l'experiència de les consultes a Catalunya, en un acte on hi van assistir 250 persones. Els sud-tirolesos van tornar a Catalunya coincidint amb l'onada de consultes del 20 de juny, disposats a aprendre els mecanismes exactes de la consulta i per fer d'observadors. Ara és Quim Arrufat qui participa com a observador internacional en la consulta al Sud Tirol, que comença aquest dissabte.

Degut a l'orografia i la distribució dels municipis dels Alps, han calgut molts voluntaris, que s'han ofert a anar porta per porta, casa per casa, a informar els ciutadans. El municipi d'Ahrntal consta de diversos nuclis habitats molt dispersos. És per això que les votacions es realitzaran en cinc jornades diferents, una per cada nucli.

El 54,7% vol abandonar Itàlia: el 33,4% aposta per la independència i un 21'3% està a favor de la unió amb Àustria
'Al Tirol del Sud la principal diferència entre els qui volen l'autodeterminació i els que no és la llengua, la gent de parla alemanya o italiana', explica Quim Arrufat. Segons el darrer cens, al poble d'Ahrntal, molt proper a Àustria, un 98% de la població parla alemany. És per això que 's'espera que la participació sigui molt elevada, de nivells superiors al seixanta o el setanta per cent', diu l'observador.

El Sud Tirol és una regió de parla alemanya que pertany a Itàlia, i que junt al Tirol del Nord i de l'Est, que es troben a Àustria, formen la regió històrica del Tirol. Després de la caiguda de l'Imperi Austrohongarès, van ser annexionats a Itàlia. Segons una enquesta del 2007, el 54,7% dels sud-tirolesos serien partidaris d'abandonar Itàlia: el 33,4% ho faria com a estat independent i el 21,3% desitjaria la unió amb Àustria.

Demanen el seu dret a l'autodeterminació com a poble, però encara no hi ha un consens sobre com de lluny es vol arribar. 'És un debat viu en la societat sud-tirolesa, si l'objectiu seria adscriure's a Àustria, tenir una major autonomia dins d'Itàlia, o declarar-se independents', explica Arrufat. 'Quedar-se dins d'Itàlia en la situació que tenen ara no ha estat mai la seva preferència, no s'han sentit mai italians', afegeix.

Per aquest motiu la pregunta del referèndum de dissabte, 'està d'acord amb què el Sud Tirol exerceixi el dret a l'autodeterminació?', no explicita quin seria el futur estatus d'aquesta regió.

Exportar el model català a les nacions sense Estat
'Serà a partir d'aquesta primera experiència i del debat que generi que podrem veure si es poden equiparar o no a les consultes catalanes', explica Quim Arrufat. De moment la notícia apareix a les portades dels principals diaris de la regió i tots els partits s'han pronunciat al voltant de la consulta. La premsa local publica que es durà a terme una 'iniciativa per l'autodeterminació' a Ahrntal, i el Partit del Poble de Tirol del Sud (SVP) ha confirmat que seguiran el camí per assolir l'autonomia

Les consultes populars per la independència han despertat interès en moltes nacions sense Estat d'Europa, del Nord d'Àfrica i de l'Orient Mitjà. En un primer moment, una població de Sardenya va anunciar que també celebraria una consulta popular per a la independència, però el Tirol del Sud és la primera regió d'Europa que celebra una consulta popular 'a la catalana'.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
31 de gener de 2011, 11.50 h

#5 Plenament d'acord. A Catalunya, segons la meva opinió, el discurs independentista no ha estat farcit de pedagogia, fet vital per a fer veure a la societat dubtosa de la bondat que representaria anar-nos-en d'ecspana. Penso que les causes han estat dues: Primera, la manca de pedagogia com he dit abans, la qual sempre va estar adreçada a qui ja era independent. Segona, la més important, és que el moviment independentista no té suport extern. Vull dir que, no tenim cap diari ni cadena de t... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
pérvasion fletxa Brixen - Tirol del Sud
31 de gener de 2011, 11.08 h

Hi ha dos problemes greus en aquestes consultes al meu país:

1. Que están adreçades només (o sobretot) als alemanys del Tirol del Sud: Aquest país mai no ha estat monolingüe, sino que hi ha tres idiomes (i comunitats historiques, com a Suïssa): El alemany, el italià i el lladì. Si volem generar cohesió social amb un projecte d'independència cal promoure iniciatives conjuntes i "inclusivistes" (també amb els nouvinguts!).

2. Que aqui, contrariament a Catalunya, les consultes estan ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
22 de gener de 2011, 21.19 h

Estem amb vosaltres!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Francesc fletxa Lloret de Mar
22 de gener de 2011, 17.04 h

Ni els tirolesos del sud son italians.....
ni els tibetans xinesos......
ni els saharians marroquins......
ni els catalans aspañols......

Enhorabona tirolesos del sud. Estem amb vosaltres i amb tots els pobles oprimits.

Visca Catalunya lliure


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
22 de gener de 2011, 12.07 h

Entenc aquesta gent, quan han de viure lligats com nosaltres, per les manilles del mafiós d'en Berlusconi i per les màfies eternes italianes. Jo faria el mateix. Votar per anar-me'n d'aquell país que es diu Itàlia, tan o més corrupte que ecspana.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
22 de gener de 2011, 10.46 h

El contingut d'aquest comentari està ocult perquè ha estat considerat inapropiat pels lectors de directe!cat
Mostra'l


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Jordi fletxa Barcelona
21 de gener de 2011, 21.55 h

Aquí teniu un partit de la zona :
http://www.suedtiroler-freiheit.com/content/view/1100/114/
M'ha sorprès que l'explicació estigui en castellà i no en alemany, quan a més tinc l'ordinador configurat en català. En alemany aquí : http://www.suedtiroler-freiheit.com


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.