directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 09:13 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Els partits catalans s'oposen frontalment a la 'bancarització' de les caixes

Reivindiquen el model català i s'oposen a la reforma que impulsa el governador del Banc d'Espanya

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

Les pressions del Banc d'Espanya per 'bancaritzar' les caixes d'estalvi han activat les alarmes als principals partits polítics catalans. Des del PSC, Miquel Iceta ha defensat aquest dilluns el model català de caixes i s'ha mostrat contrari a la seva eliminació. El portaveu socialista creu que no és necessària cap reforma -la darrera es va aprovar fa set mesos- i aposta pel model actual, 'molt arrelat al país'. Des de CiU Josep Antoni Duran i Lleida ha estat més contundent, i ha avançat que la federació 's'oposarà per tots els mitjans que tingui al seu abast' a la proposta del governador del Banc d'Espanya. 'És inacceptable que pocs mesos després d'haver-se legislat en matèria de caixes, i fer-se d'acord amb el sector, es pretengui aquest futur per les caixes en el nostre país', ha lamentat Duran, que troba injust que es 'posi al mateix sac' les caixes que han estat ben gestionades amb les que no ho han estat.
El PSC 'no aposta' per l'eliminació de les caixes

Des del PSC el viceprimer secretari i portaveu, Miquel Iceta, ha fet aquest dilluns una defensa del model català de caixes d'estalvi i ha advertit que no aposten per la seva eliminació. A més, Iceta creu que no és necessària una reforma de les lleis de caixes ni catalana ni espanyola, ja que són 'recents', i també ha apostat per un sistema que estigui 'molt arrelat al país'. El dirigent socialista ha avisat que si la reforma de les caixes que es pugui dur a terme -que podria acabar-les convertint en bancs- serveix per 'millorar el model' tindrà el seu suport, però que 'si algú pensa que és la gran oportunitat per eliminar uns competidors als bancs, no ens trobaria tant a favor'.

'Nosaltres pensem que el paper de les caixes és molt important i no s'haurien d'eliminar', ha assegurat Iceta després de la Comissió Executiva del PSC. Iceta ha fet una defensa del model català de caixes que estigui 'molt arrelat al país'. 'Ens agrada molt, vam fer una reforma de la llei de forma recent al Parlament, ens sembla que la fórmula de les caixes, pel paper que tenen els seus impositors i el paper de les obres socials, és molt rellevant', ha assegurat.

CiU s'hi oposarà 'amb tots els mitjans'

Des de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida ha subratllat aquest dilluns que la federació 's'oposarà per tots els mitjans que tingui al seu abast' a la proposta del governador del Banc d'Espanya que les caixes es considerin fundacions, i que d'aquesta manera no disposin de la possibilitat d'intervenir en el mercat financer. 'És inacceptable que pocs mesos després d'haver-se legislat en matèria de caixes, i fer-se d'acord amb el sector, es pretengui aquest futur per les caixes en el nostre país', ha lamentat Duran. A més, considera injust 'posar en el mateix sac' les caixes que han estat ben gestionades amb les que no ho han estat.

Amb tot, Josep Antoni Duran i Lleida ha reconegut que 'cal donar una segona volta al primer procés de fusió de les caixes', però ha insistit que 'en cap cas quedin relegades al paper de fundacions'. Per això, ha assegurat que la federació serà 'bel·ligerant' per evitar-ho.

A més, Duran ha apostat perquè 'Catalunya no perdi estabilitat financera', i ha defensat que de la mateixa manera que les entitats no catalanes podran adquirir caixes catalanes, el procés hauria de ser possible també a l'inrevés. 'Defensarem al màxim tenir el sistema financer català el més fort possible', ha insistit.

Des d'ICV la diputada Laia Ortiz també ha reivindicat el manteniment del 'model social i català' de les caixes d'estalvi davant del seu procés de reforma i ha demanat al Govern de CiU que defensi aquest model. 'És inconcebible que s'utilitzi diner públic per sanejar les caixes i després s'acabin privatitzant i venent als mercats', ha reblat.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.