directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 08:08 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Oriol Amorós: 'Una aliança ERC-Reagrupament a Barcelona no seria un fracàs'

'Si arribem a un acord serà una proposta oberta, que potser farà reflexionar als altres'

Comentaris 10  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

Les negociacions per formar una candidatura unitària independentista a les municipals de Barcelona continuen avançant tot i la plantada de la CUP. Així ho ha explicat a directe!cat Oriol Amorós, president de la Federació de Barcelona d'ERC, que veu proper l'acord amb Reagrupament, mentre que les converses amb Solidaritat estan resultant més complicades: 'Ens han fet arribar sis propostes diferents, totes a través dels mitjans', s'exclama el republicà, que tot i les dificultats confia en aconseguir una 'suma' independentista que acabi sent atractiva perquè les opcions despenjades 's'ho repensin'. Pel que fa a la successió dins d'ERC, Amorós s'ha alineat amb Anna Simó manifestant-se '100% a favor d'una candidatura única' per al Congrés del partit on s'ha de trobar relleu per a Joan Puigcercós. A nivell personal no descartat possibles posicions de responsabilitat dins la nova executiva mostrant-se 'a disposició del partit, on faci falta'. Amb tot, emplaça les converses a després de les eleccions del 22 de maig.
Amorós no ha volgut entrar a valorar els detalls de les negociacions, que encara estan obertes, però ha assegurat que tant amb la CUP com amb Reagrupament les converses han estat molt 'serioses'. Precisament els de Joan Carretero són amb qui més possibilitats hi ha de tancar un acord, que podria implicar un programa conjunt i una candidatura unitària que probablement no hauria de passar per un procés de primàries.

Pel que fa a les converses amb Solidaritat, Amorós ha assegurat que continuen obertes, però ha lamentat que hagin fet fins a 'sis propostes diferents' i totes a través dels mitjans de comunicació. El president de la federació a Barcelona també ha avançat que si finalment s'arriba a un pacte i hi ha grups que en queden exclosos, l'acord serà obert i permetrà adhesions d'última hora si s'hi repensen. En aquest sentit ha desvelat que tot i el 'no' rotund de la CUP a formar coalició amb ERC, els negociadors van deixar 'un 10% de possibilitats' per a l'acord.

Malgrat els entrebancs, les negociacions continuen en marxa també amb els 'socialistes desencantats' als quals també s'adreça Portabella. En aquest sentit, Oriol Amorós creu que en un moment en què s'està qüestionant el model de finançament de l'economia catalana, la immersió lingüística a les escoles hi pot haver molts d'aquests socialistes que troben a faltar una 'resposta ferma' del seu partit i pensen que 'Barcelona es mereix un nou lideratge'. De fet, afirma que han tingut 'contactes puntuals amb persones rellevants'.

D'una manera o d'una altra el tempteig haurà d'acabar abans del 31 de març, data límit per a registrar candidatures a les eleccions municipals, tot i que Jordi Portabella ja ha avançat que prefereix que els possibles acords es materialitzin el més aviat possible. Una data a tenir en compte i que pot marcar un punt d'inflexió és el 7 de febrer, quan ERC començarà el procés d'elaboració del programa electoral amb convencions i activitats als barris de la ciutat. 'Fóra bo que aquest procés no el féssim sols', apunta Amorós, tot i que tampoc descarta que, si hi ha voluntat de sumar,  

'Aspirem a ser decisius i millorar el resultat de 2007'

Tot i admetre que els resultats del 28-N no són un bon presagi per a les eleccions municipals, Amorós considera que els votants que van voler fer un vot de càstig i demostrar el seu desacord amb el pacte de govern a Barcelona ja ho van fer al 2007, quan el partit va perdre un 40% dels vots. A més, afirma que les enquestes pronostiquen que els republicans es mantenen a la capital del país i creu que no són 'en absolut' dolentes. Tot i això, fixa l'aspiració dels republicans en aconseguir uns resultats millors que al 2007 i poder 'ser decisius'.

'Volem governar a la ciutat, però no a qualsevol preu', matisa. Explica que la legislatura passada van sortir del govern perquè ICV i PSC 'oferien anar tirant sense projecte' i això no era el que volia ERC. Ara, en vistes a la propera legislatura en què probablement l'Alcalde sigui Xavier Trias, Amorós recorda que fer d'oposició no és 'només tombar el govern' i posa en valor el fet d'haver fet propostes i tirat endavant projectes des de l'oposició que 'han ajudat els ciutadans'.


'El 10A serà un èxit'

Amorós també ha tingut paraules per la consulta del 10 d'abril, que se celebrarà un mes abans de les municipals a Barcelona. El republicà ha posat fora de tot dubte la implicació d'Esquerra amb el procés, ja que centenars de militants i simpatitzants d'Esquerra són voluntaris del referèndum, i ha augurat uns bons resultats: 'El 10A anirà bé, ja està anant bé, de fet', ha subratllat, referint-se a la recollida de vot anticipat que ja es fa per tota la ciutat.

En ser recriminat sobre un cert distanciament respecte a la consulta, per tal que una possible baixa participació pugui restar-los credibilitat de cara a les municipals, Amorós ha explicat que han optat perquè els càrrecs visibles d'Esquerra a Barcelona estiguin en un segon pla per 'no interferir' en el procés, però ha volgut deixar clar que els resultats de la consulta i els resultats que faci el grup municipal d'ERC el 22 de maig 'són dues coses diferents'.

Aposta pel 'consens' a l'executiva d'ERC

Pel que fa al Congrés Nacional d'ERC que haurà de triar la nova direcció que substituirà Joan Puigcercós, el president de la Federació de Barcelona no ha volgut entrar en especulacions sobre possibles lideratges i ha avançat que tant Portabella com ell 'estan al servei del partit', però ha posposat els debat a l'endemà de les municipals. Amorós també ha apuntat que està '100% a favor d'una única candidatura de consens' i que és això el que creu que passarà de cara a la tardor. 'La democràcia interna és tan viva quan hi ha confrontació com quan hi ha consens', ha defensat Amorós, que aventura que Carod-Rovira tindrà un lloc al futur d'ERC.


Maite Aguilera i Albert Forns




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#10
Republicà fletxa Barcelona
26 de gener de 2011, 23.44 h

#9 Amb aquesta manera tant estreta de mirar la política mai anirem enlloc.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Francesc fletxa Barcelona
26 de gener de 2011, 23.17 h

És curiós que el Sr. Amorós passi de ser el xofer de Perpinyà i seguir ferm de Carod a assegurar-se el futur professional en la política acceptant les tesis del carrer Calàbria, seu tan menystinguda per aquest senyor en els seus cercles més íntims.

Per mi, ERC ha deixat de ser el partit que em representa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
jm fletxa bcn
26 de gener de 2011, 19.36 h

# Doncs passa que ha fet perdre un parell de diputats, i sabia perfectament que no tenia cap oportunitat de treure'n cap.
Ara bé, rectificar sempre és de savis, i per a mi, com a militant d'erc, benvinguda sigui la cooperació.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Salva fletxa Països Catalans
26 de gener de 2011, 16.26 h

És igual si va marxar o el van fer fora... va probar, no li va sortir bé i ha rectificat, què passa??

Es tracta d'anar unint el personal, no ho oblideu... la gent és de principis, però també cal saber rectificar... (és de savis...).

Endavant, ERC, endavant SCI, endavant RCat... endavant fent camí cap a la independència!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
jm fletxa bcn
26 de gener de 2011, 16.18 h

#4 A en Carretero no el van fer fora va marxar, repassa hemeròteques.
Amb la resta del què dius estic d'acord.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Ivan fletxa Avinyó
26 de gener de 2011, 16.14 h

#4 A Carretero no el van fer fora, no comencem...


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
alfons fletxa santes creus
26 de gener de 2011, 15.52 h

.
#1 Roger, sense cap rancúnia et recordo que Joan Carretero el van fer fora, no va marxar. També et recordo que Reagrupament va demanar unió a Joan Puigcercós...... i li va donar carabasses.

El passat, passat està i ara toca mirar cap endavant, intentant fer uns bons resultats a les properes municipals, que no tenen massa a veure amb les Autonòmiques


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
MARIA M fletxa Barcelona
26 de gener de 2011, 13.39 h

Sempre es bo sumar. Endavant ERC, amb o sense Rcat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Joana fletxa Gràcia
26 de gener de 2011, 13.37 h

L'Amorós és de les persones més sensates a ERC. Crec que ha de tenir un paper cabdal en el proper congrés del partit.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Roger fletxa Barcelona
26 de gener de 2011, 09.07 h

ERC - Rcat??? Doncs quina ximpleria... que els de Rcat tornin a ERC i ja està. Ara si que volen pactar??

Primer va ser la rectificació d'Rcat volen col·laborar amb la consulta de Barcelona, tot i que en Carretero va dir que era una autèntica ximpleria, i ara volen pactar amb ERC a Barcelona.

Com es nota que necessiten ser vistos sigui com sigui. Ja vaig fer bé ja de deixar la formació, només queden els fanàtics, l'exèrcit d'en Carretero, a morir per ell encara que no tingui raó,... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 13
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.