directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 05:19 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Rigau reitera que mai no se separaran els alumnes per raó de llengua

Mas s'ha reunit aquest dimarts amb representants de les entitats de la societat civil catalana per fer front comú en la defensa del model lingüístic a les escoles

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El president de la Generalitat, Artur Mas, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell s'han reunit aquest dimarts amb representants d'entitats de la societat civil com Òmnium Cultural, el Centre Unesco de Catalunya o Plataforma per la Llengua, per fer front comú en la defensa del model lingüístic actual de l'escola catalana. Rigau ha reiterat que 'mai no se separaran els alumnes per raó de llengua', i que no es farà 'ni un pas enrere' en un model que fa trenta anys que funciona i que té el recolzament majoritari de la societat. La consellera també ha criticat que algunes forces polítiques utilitzin 'els pares que acaben perjudicant els seus fills'.
irene rigau
Comparteix
   


Etiquetes
Fer front comú per a la defensa de la llengua catalana com a llengua vehicular en l'ensenyament després de la sentència del Tribunal Suprem respecte aquesta qüestió. Aquest era l'objectiu de la reunió d'aquest dimarts entre el president de la Generalitat, Artur Mas, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell amb representants de diferents entitats de la societat civil catalana.

La trobada ha servit per defensar el model lingüístic de l'escola catalana com a model d'integració i convivència i reafirmar la convicció de treballar conjuntament govern i societat civil perquè la immersió lingüística a Catalunya continuï funcionant com a eina d'integració i cohesió social.

En aquest sentit, la titular d'Ensenyament, ha defensat que en un futur s'ha de seguir lluitant perquè el català continuï sent la llengua vehicular a les escoles, i en aquest sentit ha assegurat que 'mai no separarem els alumnes per raó de llengua'. Per Rigau, 'els que ho vulguin', es trobaran 'un mur', que queda demostrat amb la reunió d'aquest dimarts perquè 'el país està decidit a no fer ni un pas enrere' en matèria lingüística.

Rigau ha mostrat la seva preocupació per la identitat de Catalunya, 'configurada per la cultura i la llengua', sobretot quan es qüestiona la realitat lingüística del país. Per això, Rigau s'ha mostrat molt crítica amb les forces polítiques que 'utilitzen determinats pares que acaben perjudicant els seus fills, posant-los en contra del projecte del seu propi centre'. La titular d'Ensenyament s'ha refermat amb l'opinió que la llengua facilita la integració i garanteix la igualtat d'oportunitats entre els alumnes.

Per això, ha afegit que el model lingüístic a les escoles no és una opció pedagògica sinó, una opció política per preservar la identitat de Catalunya. De la mateixa manera, ha afegit, que un pare no tria si l'alumne estudia geografia o física, no es pot deixar escollir entre el català i el castellà. En referència a la sentència del Tribunal Suprem que afecten a tres famílies, Rigau ha declarat que fan referència a casos particulars i que el perill rau en les consideracions generals que es poden fer a partir de les sentències, malgrat no tinguin caràcter normatiu.

Les entitats, satisfetes amb la reunió

El director del centre UNESCO de Catalunya, Mique Àngel Essomba, ha valorat en nom de les entitats, molt positivament la trobada i ha declarat que 'a l'escola catalana no hi ha cap conflicte'. A més, ha demostrat la seva disposició de treballar conjuntament per aconseguir tornar a consolidar el model lingüístic català, i ha afegit que 'la llibertat es construeix des de la convivència'. En aquest sentit, Essomba ha volgut deixar clar que durant els darrers trenta anys, la immersió lingüística ha estat 'un èxit', cosa que ho demostra el suport rebut d'institucions internacionals. Les entitats, que van signar una declaració en contra la recent sentència del Tribunal Suprem que obligava a introduir el castellà com a llengua vehicular a les escoles, estan organitzant accions de protesta que faran públiques les properes setmanes.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.