directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 13:16 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Fernández Bozal es planteja mesures per frenar la 'davallada' de l'ús del català en l'àmbit jurídic

El nombre de sentències en català ha caigut del 20 al 16% en cinc anys

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

La Consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, ha anunciat aquest dimecres al ple del Parlament que la seva conselleria es planteja 'actuacions diverses a les que s'estan fent' per tal de 'potenciar, ampliar i millorar lús del català en matèria de justícia'. Segons la consellera, el nombre de sentències en català va caure d'un 20 a un 16% en només cinc anys. Fernández Bozal ha fet aquestes declaracions en una intervenció al Parlament, a partir d'una pregunta plantejada pel diputat de Solidaritat Catalana, Alfons López-Tena, que li ha demanat si donarà instruccions per tal que els lletrats de la Generalitat demanin que tot el procediment judicial es faci en llengua catalana.
Núria de Gispert, Pilar Fernández Bozal, CiU
Comparteix
   


Etiquetes
La consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, ha recordat que de la justícia 'testimonial' que es feia en català els anys noranta, en què hi havia un 1,25% de les sentències en català, es va arribar al 20% l'any 2004, gràcies al Pla de Normalització Lingüística. Una quantitat de sentències que ha baixat en els últims anys i que es situa en un 15,96% l'any 2009, segons les dades que ha donat la consellera.

'Hi ha hagut una davallada, i es possible que ens plantegem fer actuacions diverses a les que estem fent', ha declarat Fernández Bozal. La consellera ha explicat que es treballa conjuntament amb el departament de Cultura, que té la competència en matèria de política lingüística. 'Tenim signats uns acords amb els notaris, registradors, despatxos d'advocats i procuradors que intenten promocionar i ampliar i millorar l'ús del català en matèria de justícia'.

Pilar Fernández Bozal ha fet aquestes declaracions en resposta a una pregunta del diputat de Solidaritat per la Independència, Alfons López-Tena, que li ha demanat si donarà instruccions perquè els lletrats de la Generalitat demanin que tot el procediment judicial es faci en llengua catalana i si s'oposaran en cas que els advocats de l'estat demanin que es tradueixi al castellà al·legant indefensió. 'El meu capteniment com a consellera de justícia serà potenciar l'ús del català en l'àmbit de la justícia', ha respost Fernández Bozal.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
10 de febrer de 2011, 18.02 h

#2 Ara que Vostè diu això, si em permet li faré una pregunta, la qual l'agrairia em respongués perquè francament no ho entenc: EXPOSICIÓ: Sense dades fefaents a la mà, podria afirmar que un 95% de caps i oficials de l'exèrcit són castellans. En el mateix cas, podria quasi afirmar que un percentatge semblant, ocórre a la guàrdia civil inclosa la tropa o números, a la policia nacional "mas de lo mismo". Llavors, en el cas dels jutges, ostres, passa exactament el mateix. PREGUNTA: És ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3 Toni Fernandez
Toni Fernandez fletxa [object Object]
10 de febrer de 2011, 12.51 h

#2

Però el fet que a Catalunya tinguem l'escola judicial no havia d'ajudar a impulsar el coneixement del català entre els jutges espanyols? i una altra pregunta: Per què la majoria de jutges són espanyols?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Advocat fletxa Barcelona
9 de febrer de 2011, 23.42 h


Com ha advocat que sóc puc assegurar que el problema que no es facin més judicis en català, és que la majoria de jutges són de fora de Catalunya i et posen tants entrebancs que al final per donar un bon servei al teu client no et queda més que escriu-re'l en castellà, degut a que sinó entre traducció i de més romansos que et demanen els jutges, us ben aseguro que l'únic perjudicat es el client.

Que obliguin als jutges a aprendre el català i utilitzar-lo i que siguin els clients ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
borinot fletxa Barcelona
9 de febrer de 2011, 18.25 h

Fixeu-vos-hi bé. Diu "frenar la davallada". No impulsar l'ús del català.
O sigui, si ara el català s'usa un 7% i baixant, el seu objectiu és només que el català s'usi un 7% i baixant poquet.

La Bozal posarà un murrió al català.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.