directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 18:43 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

La societat civil fa un front comú per defensar la immersió lingüística

Una quarantena d'entitats cíviques i educatives s'creen la plataforma Somescola.cat

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

Encapçalada per Òmnium Cultural, la Plataforma per la Llengua, la FAPAC i la FAPAES i el centre UNESCO de Catalunya, una trentena d'entitats més s'han unit per tirar endavant la coordinadora Somescola.cat, que neix amb l'objectiu de defensar el model d'escola catalana i continuar millorant el model lingüístic del sistema educatiu català. Somescola.cat ja té lloc web des d'on donarà a conèixer la seva tasca i el manifest fundacional i intentarà aconseguir el màxim d'adhesions possibles, ja siguin del món educatiu i cultural, o de títol individual. D'aquesta manera, Somescola.cat s'articula com una resposta unitària de la societat civil davant les sentències del Tribunal Suprem espanyol que qüestionaven l'ús del català com a llengua vehicular a les escoles.
'La llibertat no es construeix des de la segregació, sinó des de la convivència'; 'la llibertat té sentit si som capaços i tenim espai de compartir-la'. Amb aquestes dues afirmacions, Miquel Àngel Essomba, director del centre Unesco de Catalunya, ha explicat l'origen de Somescola.cat, una coordinadora que ja agrupa una quarantena d'entitats, per defensar i treballar pel model d'escola catalana i pel model d'immersió lingüística que impera al sistema educatiu de Catalunya des de fa 30 anys.

Amb l'esperit de proposta de la manifestació del 10 de juliol com a record, la presidenta d'Òmnium Cultural ha explicat que Somescola.cat és una continuació d'aquest esperit de proposta per a actuar i assegurar i millorar el sistema escolar català. Casals ha explicat que des de la coordinadora es farà el possible per 'evitar que ens distreguin amb reaccions i defenses' i ha defensat que 'hi farem front però continuarem avançant per defensar un model del quan n'estem molt orgullosos'.

Les darreres sentències del Tribunal Suprem que qüestionaven el paper del català com a llengua vehicular de l'ensenyament a Catalunya han estat l'excusa per poder tirar endavant aquesta coordinadora i unir forces per evitar qualsevol regressió en matèria lingüística a les escoles. La coordinadora Somescola.cat neix també, després d'una reunió entre les mateixes entitats, i el president del Govern, Artur Mas, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el passat 25 de gener.

Somescola.cat comença amb un espai web on els internautes podran consultar el manifest, comprovar quines entitats i associacions s'hi ha adherit i adherir-s'hi també, tant pel que fa a les entitats socials i educatives, com a títol individual. La coordinadora també tindrà un interlocutor a la conselleria de Cultura per tal de poder pactar possibles accions per dur a terme. De moment, i a proposta de la Plataforma per la Llengua, s'està estudiant la possibilitat d'organitzar un acte festiu a favor de la llengua catalana, i que tingui dimensió col·lectiva i de país.

Des de la FAPAC, Imma Fuyà, ha defensat els interessos dels pares i mares i ha demanat que no s'utilitzi l'escola i la llengua per instaurar debats polítics i ha assegurat que des de la federació s'estarà 'al costat de la societat, perquè som societat'. Per la seva banda, Raül Manzano, de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, ha defensat que s'ha de pensar en una escola 'multilingüe' però amb el català com a llengua vehicular.

Somescola.cat neix amb l'objectiu de ser un espai 'plural i obert' a tothom qui cregui amb el model lingüístic d'immersió a l'escola catalana, com un dels motors d'integració social, que ha funcionat amb èxit durant els darrers 30 anys. Les entitats fundacionals defensen que 'no hi ha conflictivat al país' i que l'escola s'ha convertit en un espai d'acollida i integració.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
David fletxa Lleida
16 de febrer de 2011, 21.40 h

UTOPIA vés-te'n de Catalunya si us plau, no volem immigrants com tu que no respectin a la cultura, llengua i nació catalana, inadaptat!


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
OTGER fletxa Reikjavik
16 de febrer de 2011, 20.46 h

#1 La Llei a Catalunya és la que vota el Poble de Catalunya,no la que decideixen els jutges espanyols,el Poble Català ja ha triat quina Llei vol seguir,si no t'agrada grans carreteres hi han cap espanya....


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Utopia fletxa BCN
16 de febrer de 2011, 19.56 h

Tota aquesta gent viu de subvencions, que es deixin de tonteries i que complin la llei d'una puta vegada


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.