directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 12:49 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Ha mort Jordi Barre, pioner de la cançó a la Catalunya Nord

L'enterrament tindrà lloc dissabte al matí a la catedral de Perpinyà · És l'autor de la popular 'Els hi fotrem'

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

El cantant nord-català Jordi Barre va morir ahir al vespre als 91 anys d'edat a Pontellà. Nascut a Argelers de la Marenda l'any 1920, va ser el pioner de la Nova Cançó catalana a la Catalunya Nord durant els anys seixanta, sobretot a partir del contacte que establí amb Felip Bauby, Joan Cayrol i Jordi Pere Cerdà. Va escriure més de 250 cançons, va publicar una vintena de discos i va actuar arreu dels Països Catalans i de l'Estat francès. Al llarg de la seva vida, va rebre nombrosos guardons, entre els quals destaquen la Creu de Sant Jordi (1992) i l'Orde Nacional del Mèrit francès (1992). El funeral se celebrarà aquest dissabte a partir de les 10 del matí a la Catedral de Sant Joan de Perpinyà. La capella ardent romandrà obert aquest divendres a la capella contigua a la funerària claustre-cementiri de Sant Joan, Camp Sant.



Comparteix
   


Etiquetes
Malalt des de feia diversos mesos, el cantant admirat per la gran majoria dels catalans del nord, de mare catalana i de pare occità, va iniciar la seva carrera artística a Perpinyà durant els anys 30 com a Georges Barre.

Iniciat al violí des de l'edat de quatre anys amb un instrument metàl·lic qui la va regalar son pare, va aprendre successivament violoncel, claquetes, dansa, i posteriorment cançó, abans de fer ballar desenes de milers de nord-catalans, amb una fórmula d'orquestra de ball, entre altres al costat del contrabaixista Armand Samsó. Després de més de 30 trenta anys passats a la direcció d'aqueixos conjunts, l'encontre de Georges Barre amb el sud-català Esteve Albert va revelar a l'artista la seua pròpia identitat catalana. D'aquesta manera, es va poder inventar una segona vida, a partir del 1963, gravant un primer 45 revolucions en català, Canta Perpinyà, gràcies al suport de la discogràfica barcelonina Edigsa.

El nom de Jordi Barre, però, s'ha anat imposant a la Catalunya Nord només en la dècada 1980, al mateix temps que la seua personalitat artística ha anat esborrant lentament de les memòries sud-catalanes. Autor de més de 200 cançons disponibles en vint discos, i un gires per Anglaterra, Japó i França, Jordi Barre havia pogut actual al mític Olympia de París el 1983, després d'una intensa campanya a favor seu realitzada per l'Associació del Catalans de la capital francesa.

'Els hi fotrem'
L'èxit més sonat de Barre va ser la popularíssima cançó Els hi fotrem, que ha esdevingut tot un himne per als seguidors de la USAP de Perpinyà i els aficionats al rugbi en general per a animar els seus jugadors i atemorir l'adversari. En una entrevista a El Punt, afirmava: 'Sempre me la demanen; algun cop s'aixeca qualcú del públic i me diu 'Jordi, si cantes pas Els hi fotrem, te trencarem tot''. També hi explicava que la cançó és prohibida als camps de fora de la Catalunya Nord perquè les instàncies federals del rugbi la consideren 'massa violenta', fins al punt que li havien suggerit de canviar-ne les paraules per suavitzar-la. 'Canviaré pas res; o els agrada com és, o els agrada pas, m'és igual, jo hi guanyi pas res amb aquesta cançó', asseverava.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
18 de febrer de 2011, 10.28 h

#1 Gràcies Roderic per posar aquesta cançó d'en Jordi Barre. Crec que molts ens la hauriem de fer nostra i aprofondir amb aquestes paraules que surten del cor d'un català que ha dedicat la seva vida a estimar el seu País en un lloc on es encara més dificil que aqui poguer expresar els teus sentiments de Pàtria.
V's al cel, Jordi. Et recordarem i et portarem al cor. Mentre et tinguem present, mai ens deixarás.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
17 de febrer de 2011, 13.13 h

Tristesa per la mort d'aquest gran català i gran cantant que fou Jordi Barre

http://perpignan.free.fr/pages/parlem_catala.htm

Nosaltres aqui parlem català
Parlem català és la nostra llengua
Parlem català és la nostra vida
Es el nostre esser, és el nostre pa

Parlem català, per te dir t'estimi
Parlem català per collir la flor
Per esgrunar els anys
d'aquest temps que passa
Parlem català per riure i cantar
Per dir la tristor, tenim català
Per calmar les penes, tenim català
Tenim cata... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.