directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 23:11 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Comunicació doble fletxa

José Antich: 'Responem a una demanda social, empresarial i d'un país que vol tenir un lloc al món'

El director de 'La Vanguardia' va presentar ahir l'edició en català que sortirà als quioscos a partir del maig · El periodista Francesc-Marc Álvaro afirma: 'Posem fi a una anomalia'

Comentaris 15  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Amb l'edició en català de La Vanguardia, que sortirà als quioscos al maig, el Grupo Godó 'respon a una demanda social i, fins i tot, empresarial. I també de país. D'un país, Catalunya, que vol tenir un lloc al món, un lloc al món sense negar-nos res del que som', segons que va explicar ahir el director del rotatiu, José Antich, en l'acte de presentació pública que tingué lloc a Vic. Vic, precisament, entesa com a ciutat 'sinònim de tradició i sentit comú', però també de 'ciutat innovadora'. Vic i La Vanguardia, La Vanguardia i Vic: 'Essent la capital catalana de la tradició i del sentit comú, guarda un cert paral·lelisme amb La Vanguardia, que també és sinònim de tradició i sentit comú, d'empresa familiar, però que també és el mitjà que més ha canviat en els darrers trenta anys i que, quan ha calgut, ha aixecat la veu sense que li tremolessin les cames. Ser tradicional és la millor base per ser innovador', assegurà Antich.
Vic, la capital de comarca que va registrar un índex de participació més elevat a les consultes independentistes del 13 de desembre del 2009 -arribant al 42,45%-, va ser la ciutat escollida pel Grupo Godó per presentar-hi aquest 'pas històric per a La Vanguardia i per a la premsa catalana'. Segons Antich, 'som catalans i, alhora, universals', i aquesta nova edició del periòdic centenari permetrà refermar 'el compromís amb el país i amb les seves aspiracions'. 'No renunciem a res', va reblar.

El periodista Francesc-Marc Álvaro també va assenyalar: 'La Vanguardia nasqué amb la Renaixença, un moment important d'esperança. Ara som en una nova renaixença, basada en la defensa dels interessos dels catalans. En aquesta nova etapa, La Vanguardia reneix en català'. I, en fer-ho, 'apunta que el país està canviant, i ho fa cap a un escenari de més llibertat. La societat catalana ha perdut moltes pors: tenim al cap la gran manifestació del 10J, l'editorial conjunta en defensa de l'Estatut i tots els moviments cívics de base que planten cara, i que ens diuen que els catalans no ens hem de resignar, que no hem de ser ciutadans de segona, sempre espoliats i posats sota sospita. Aquest és el marc històric en què reneix La Vanguardia'.

L'edició en català arriba precisament quan el diari compleix 130 anys de vida. 'Era una assignatura que teníem pendent, tranquil·lament pendent', va reconèixer Antich, que alhora va recordar que 'amb l'exitosa fórmula de RAC1 ja hem demostrat que podem connectar amb la societat catalana en català'. I, en l'àmbit estrictament personal, va assegurar: 'A la vida hi ha encerts i errors, però també hi ha aquell instant en què un creu que els anys de feina han valgut la pena. Els puc assegurar que aquest és un d'aquells moments.'

El català i la normalitat
Segons Álvaro, 'si el català fos una llengua moribunda, el senyor Godó no n'hagués volgut res. I no, el català funciona bé al mercat, com bé sap el senyor Godó, que ha triomfat amb RAC1. Estic convençut que el projecte generarà sinergies'.

Des del seu punt de vista, l'aparició de l'edició catalana del rotatiu 'representarà per al català escrit allò que el 1983 va suposar per al català oral l'aparició de TV3. Però si llavors era el sector públic el que ho promovia, ara és el sector privat', fins al punt que podria servir d'exemple per a d'altres empreses per a fer projectes similars. 'Posem fi a una anomalia, avui s'acaben moltes pors', afirmà contundent.

Amb La Vanguardia en català, 'fem que sigui realment normal allò que forma part del país real. Una part importantíssima, central, dels nostres lectors i anunciants tenen el català com a llengua primera. Tan senzill com això: una Catalunya que parla català amb normalitat, i que ara també podrà llegir en català amb normalitat'. Perquè 'els que parlem català també som 'la Catalunya real'', va apuntar irònicament.

'Una simple traducció'
La Vanguardia ha estat 'un diari que ha sabut renovar-se sempre i avançar-se als canvis', segons Antich. 'No hem abaixat mai el llistó d'autoexigència i pluralitat, amb l'ambició de despuntar com un referent de la premsa europea. Però avui és un dia històric per a nosaltres perquè fem una aposta atrevida, trencadora i agosarada. Com diu el nostre nom, aspirem sempre a arriscar-nos i anar al capdavant', va afegir.

És per tot això que La Vanguardia en català oferirà un producte radicalment diferent del que ofereix la versió catalana d'El Periódico. 'Ens hem resistit i ens resistirem a jugar amb simples traduccions mecàniques: la qualitat de les firmes que acollim ens ho impedeix. És innegable que algun dels nostres col·laboradors són referents de la llengua catalana. Sotmetre els seus textos a una simple traducció faria grinyolar-ne la qualitat', afirmà Antich.

Així, el català de la nova La Vanguardia 'serà respectuós amb l'IEC', alhora que mirarà d'innovar en el món de la premsa en català amb la incorporació de les diferents varietats dialectals de la llengua.

'Deute amb el país'
L'alcalde de la ciutat, Josep Maria Vila d'Abadal (UDC), va assegurar que l'edició en català del diari era 'un deute que La Vanguardia tenia amb el seu país. El nostre país és Catalunya, la nostra única llengua és el català. Estem reconstruint la nostra nació, lluitant per ser ferms i per mantenir l'esperit, i tot això vol dir mantenir viva la nostra llengua. I La Vanguardia en català és important per tot això.'

Vila d'Abadal va confessar-se sorprès perquè el Grupo Godó hagués escollit Vic per a fer-hi la presentació pública de la nova edició -'em pensava que es faria a Barcelona'-, però des de l'empresa li van explicar que Osona és la comarca on hi ha un percentatge més elevat de subscriptors del diari. 'Osona és el rebost del catalanisme. Som una societat de tradició, però també d'innovació, som una ciutat que vol estar en el futur del nostre país. I La Vanguardia, encara que fos escrita en castellà, era un diari català, perquè parlava de Catalunya des de Catalunya. Ara, el diari he evolucionat al costat del país', va raonar.


Bernat Ferrer



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#15
Josep M Puig fletxa Terrassa
2 de març de 2011, 12.56 h

#14 Unz gran notícia!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
QuimX fletxa Barcelona
1 de març de 2011, 18.41 h

General, no és cert: durant la República es podia fer en català i no es va fer. No deixem passar ara aquesta oportunitat. És clar que -com diu algú altre- la pressió de l'ARa i de l'Avui i del Periódico en català fan por als Godó, doncs d'això es tractava, home! Que hi haurà subvencions... és que ja n'hi havia!!! Ara mateix no hi ha cap diari sense subvencions directes o indirectes (subscripcions públiques, etc.). Per primer cop en la història de Catalunya el català pot passar a ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
1 de març de 2011, 16.49 h

#6 El meu avi també deia el mateix que el teu, tens tota la raó, però falta un petit detall, en català no és podia fer res.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Miquel fletxa Vilanova
1 de març de 2011, 15.16 h

Molt fotuda se la deuen veure amb l'aparició del ARA, i amb la renovació de l'Avui...


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
No fotis ??? fletxa Casa meva
1 de març de 2011, 12.07 h

Però la pregunta màgica és ??? Quina subvenció de la Generalitat rebran a canvi ??? O és que tot això és pura casualitat ???


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
QuimX fletxa Barcelona
1 de març de 2011, 11.57 h

Aviam, això de l'Avantguarda, és correcte i està molt bé, però el meu avi (que va morir fa molts anys) ja en deia "La Vanguàrdia" i ningú, a aquestes alçades, canviaria una capçalera centenària per pura i simple imatge de marca. Tenim dues opcions: insultar, llençar tota la bilis i que no ens facin ni cas o demanar una cosa ben raonable que és que, sense tocar la capçalera històrica, s'afeixeixi un accent a la segona "a". De la mateixa manera que cap castellanoparlant diu "Hoy" a ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
1 de març de 2011, 11.24 h

#8 Teniu tota la raó. Si senyor.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
1 de març de 2011, 11.17 h

Perdoneu tots, però algú ho havia de dir!

si ho publiquen respectant l'idioma del país hauria de dir-se "L'AVANTGUARDA ", tot lo demés son punyetes dels "godos" (l'accent vol di molt), igual que els socialistes amb "El Periodico" que per la seva barra a sobre el publiquen a Andorra amb el nom de "El Periòdic", no fos cas tan socialistes com els altres que els renyés l'estat espanyol, Deu nos en guard.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
1 de març de 2011, 10.47 h

En el nostre idioma que és el català, les paraules escrites en majúscula també van i són accentuades. Per tant aquests fariseus, mentiders, ecspanolistes, venuts a l'imperi anorreador castellanufo per menys del què es va vendre Judes, continuen amb el mateix nom que si fos en castellanufo. Per a mi, si es pensen vendre'ns garses per perdius, van ben errats.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
QuimX fletxa Barcelona
1 de març de 2011, 10.39 h

Una cosa que sí que podria fer La Vanguardia per la llengua, que veig que no fa, però que encara estariem a temps: Accentuar la capçalera "La Vanguàrdia". En català, lesla capçalera aparagués amb un discret accent obert verd sobre la segona "a". Seria un tret distintiu i que encara destacaria més el canvi, a més de que faria la capçalera més dinàmica.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.