directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 09:10 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Una nova biografia revela el vessant més catalanista de Josep Pla

Enric Vila presenta 'el Pla més català i menys espanyol'

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El periodista Enric Vila ha escrit una nova biografia sobre Josep Pla, on ens presenta el vessant més catalanista del gran escriptor empordanès. El llibre 'El nostre heroi, Josep Pla' és, segons l'autor, 'a mig camí del diari personal i la investigació històrica'. Així, planteja una altra manera de mirar Pla, a qui reconeix com a 'pare literari', recorrent la literatura catalana i seguint les petjades 'd'un dels millors escriptors de tots els temps'. Per Vila, el llibre busca explicar que Pla era català i que aquesta condició la va portar 'fins a les últimes conseqüències'. 'El gran motor de la seva literatura és la lluita contra Espanya per evitar l'assimilació', ha especificat Vila. El llibre, que publica l'editorial A contravent, sortirà a la venda el 5 de març.

Comparteix
   

Segons l'autor de 'El nostre heroi, Josep Pla', l'única cosa que interessava a Josep Pla era Catalunya i la seva cultura i amb l'objectiu de 'posar les bases d'un país normal'. Per Enric Vila, aquesta vessant de Pla és coneguda per tothom però ningú l'explica d'una manera explícita.

Per Vila, Josep Pla es va anar desenganyant al llarg de la vida de la capacitat que tenien els catalans per estructurar-se d'una manera 'forta' davant d'Espanya però, al seu entendre, això no significa que canviés la visió que tenia de l'Estat ni del paper que hi jugaven els castellans. En definitiva, Vila creu que el document presenta 'el Pla més català i menys espanyol'.

Vila reflexiona en 'El nostre heroi, Josep Pla' sobre la dificultat d'escriure a Catalunya, que esdevé 'el problema de no tenir un país normal'. Segons l'autor, escriure és una relació amb la 'pròpia veritat' que en els 'països normals' té una vinculació institucional però que a Catalunya no és així. Per això, Vila utilitza la figura de Josep Pla per fer-ho més senzill i explicar-se 'a través d'ell'.

Després de més de dos anys d'investigació, Enric Vila aporta nous documents, testimonis i una visió personal compromesa tant en la literatura com amb la política. Així, publica cartes senceres entre Senís i Pla així com les de Tarradellas, que fins ara havien aparegut fragmentades. L'aspecte més inèdit del llibre és, segons Vila, parlar de determinats temes 'amb la boca gran i no petita com s'havia fet fins ara', una circumstància que obliga a 'explica més'.

A l'entendre de l'autor, el valor del llibre és literari, d'anàlisi històric del franquisme i del què significa escriure a Catalunya.

Enric Vila, autor de diversos llibres


Enric Vila ha publicat el llibre entrevista 'Què pensa Heribert Barrera' (2001), l'assaig 'Néstor Luján: el rostre o la màscara' (2003), la biografia 'Lluís Companys, la veritat no necessita màrtirs' (2006) i el llibre de records de Macià Alavedra 'Entre la vida i la política' (2007).

A més, escriu al diari 'Avui' i al seu blog 'Dietari a destemps'. Vila també dóna classes de periodisme a la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
lol fletxa ladama
17 de novembre de 2009, 18.42 h

no me gustanlos catalanes de mierdda


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Matilde fletxa MollerussA
4 de març de 2009, 15.41 h

Sí, com en Cambó. Molt catalanista però de dretes. Pewr això va fer d'espia del Franco i del feixisme en general. Pobret, es pensava que el feixisme només anava contra les classes populars i es va trobar amb la realitat: el totalitarisme espanyolista. Ja se li està bé! per només defensar les classes riques del seu país!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Joanot fletxa Barcelona
4 de març de 2009, 14.27 h

Pot ser un llibre molt interessant i d'alta qualitat, com tot el que escriu en Vila. Ja tinc lectura pel cap de setmana.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.