directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 18:28 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

CiU, ICV-EUiA, ERC i SI comencen a fer junts el camí del concert econòmic

PSC i PPC s'abstenen en la votació de la moció dels republicans i Ciutadans hi vota en contra

Comentaris 8  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

El Parlament ha instat aquest dimecres al Govern a crear una 'comissió amb base parlamentària amb la voluntat de consensuar l'abast, les competències i l'objectiu d'un nou model de finançament que permeti recaptar, gestionar, inspeccionar i liquidar els nostres impostos i equiparar els ingressos als del concert econòmic'. Aquest apartat de la moció d'ERC ha estat aprovada amb els vots a favor dels republicans, CiU, ICV-EUiA i Solidaritat. Mentre, PSC i PPC s'han abstingut en la votació i Ciutadans hi ha votat en contra.

Comparteix
   


Etiquetes
La moció d'ERC a més de reclamar aquesta comissió amb base parlamentària, demana actualitzar les balances fiscals d'acord amb la voluntat expressada a la Comissió Mixta de Valoracions de 2 de desembre de 2004 i donar continuïtat als treballs i al mètode del Grup de treball per l'actualització de la balança fiscal de Catalunya de gener de 2005 i de juliol de 2008. Aquest apartat ha estat aprovat amb més unanimitat amb 129 vots a favor i 3 abstencions de Ciutadans.

Així mateix, s'insta en el punt tres de la moció al Govern a demanar a l'executiu espanyol la regulació per llei de la publicació i actualització periòdica de les balances fiscals entre l'administració de l'Estat i les comunitats autònomes donant continuïtat a les publicades el juliol de 2008 pel Ministeri d'Economia i Hisenda. S'ha inclòs al text original una esmena del PSC que insta el Govern a presentar al Parlament una avaluació anual dels resultats del model de finançament actual i del procés de desplegament de les previsions econòmiques i financeres de l'Estatut. Aquests dos punts han tingut 109 vots a favor, 6 en contra i 17 abstencions.

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha presentat la moció i ha recalcat que aquesta pretén deixar clar quin és el flux de recursos que famílies i empreses per la via fiscal paguen a l'Estat i quin és el retorn que té a Catalunya'. Puigcercós ha ressaltat que la comissió ha de plantejar la proposta de que tots els impostos es quedin a Catalunya i ha d'implicar-hi a la societat catalana. En aquesta línia, ha dit que s'hi ha de fer partícips de que hi ha un dèficit fiscal al món de l'acadèmia, al tercer sector, el sector privat i el món de treball i el món de la cultura.

Puigcercós ha resumit que s'ha de començar a treballar un comissió de base parlamentària amb la voluntat de treballar i explicar als ciutadans que els impostos que paguen famílies i empreses 'han de rendir a Catalunya i han de tenir el suport de tota la gent de Catalunya'; saber què es paga i què aporta l'Estat i implicar a la societat catalana en aquesta 'causa justa en un model de transparència i equitat'.

Per la seva part, el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha defensat que donarien suport a la moció i ha recordat que el pacte fiscal per la via del concert va ser un dels compromisos del seu partit. En aquest context, ha declarat que Catalunya 'no pot permetre per més temps ser espoliada' i ha assegurat que el nou pacte fiscal és una qüestió de justícia. Turull ha demanat al PSC que s'hi sumin i ha criticat que si no es compleix el finançament és perquè els socialistes catalans a Madrid voten a favor d'uns pressupostos amb 'zero euros pel Fons de Competitivitat'.

La parlamentària del PSC Rocío Martínez Sampere ha dit per una banda que donaven suport a presentar les balances fiscals per saber on som, però per altra ha assenyalat que s'ha de defensar el model de finançament acordat per l'anterior Govern tripartit. Ha apostat per defensar Catalunya, exigir el que li pertoca i a treballar seriosament, però ha rebutjat el que ha anomenat 'fugides endavant' ni 'desmerèixer el que han votat els ciutadans' ni permetre que el Govern no exerceixi la seva responsabilitat ni contribuiran 'mai a la frustració col·lectiva del país'.

ICV-EUiA vol anar més enllà i PPC critica ERC

El parlamentari d'ICV-EUiA Joan Boada ha afirmat que estan oberts a estudiar el pacte fiscal, però ha apuntat que voldrien anar més enllà. Per això, han presentat una esmena, que no ha estat acceptada, per analitzar propostes polítiques i jurídiques sobre les actuacions a emprendre després de la sentència del Tribunal Constitucional i la 'transició nacional'.

El parlamentari del PPC José Antonio Coto ha demanat a Puigcercós que sigui coherent i defensi aquell acord de finançament que tan va celebrar la passada legislatura. 'No han passat ni dos anys perquè plantegi un canvi al model de finançament', ha assenyalat. Coto ha destacat que 'uns treballen per separar Catalunya d'Espanya i altres perquè Catalunya surti de la crisi i torni a ser el motor d'Espanya'.

Per la seva part, el parlamentari de Ciutadans Albert Rivera ha destacat que no seran còmplices de debats estèrils i que no han fet esmenes perquè 'les coses estan molt clares'. Per contra, el parlamentari de Solidaritat Alfons López Tena ha anunciat que votarien a favor de la moció encara que no creuen en la virtualitat de que tiri endavant.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#8
Bernat fletxa La Pobla de Claramunt
10 de març de 2011, 12.40 h

El Concert Econòmic és inviable, per molt que ens vulguin vendre la moto que ho és. La Independència és l'únic camí. Que ho provin, dacord, peró no en treuràn res. Ho tinc claríssim. Ja t'ho deia, llavors dirè jo. Apa, i ara que? Res, peix al cove i a callar i besar el cul al Madrid, faràn ells. Que estem cecs o que? Vinga, independència! Vinga, Independència! Vinga, Independència! INDEPENDÈNCIA D'UNA PUTA VEGADA!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
jm fletxa bcn
10 de març de 2011, 11.40 h

Ah els ex de l'UCD i de Falage Española, ara a convergència, donant lliçons de catalanisme.
Quan tornareu a fer president del vostre pais, España, a un pepero? Ja trigueu.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Joan Vaicaure fletxa Pla de Lleida
10 de març de 2011, 11.28 h

Ah! Els d'E (ex-ERC) interessats en "el nou pacte fiscal a l'estil del concert econòmic"? Caram, si fa dos anys que van aprovar un super-mega-extra nou finançament juntament amb els seu socis (que alguns encara ens enrecordem!) del PSc-PSOE, els "catalanistes" antiindependentistes, anticonsultes i antidretadecidir, amb els quals havien subscrit un acord estratègic de llarg abast! Molt bé home, benretrobats! Ara, tanta, tanta coherència, ens aclapara! I,...de tornar-los-hi a fer confiança.... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
10 de març de 2011, 10.50 h

#4 En Puigcercós a la passada legislatura digué a Mas que donaria suport a convergència en el concert econòmic, en el benentès de que, si aquest no prosperava, convergència es decantés per a la independència. Per tant, penso que hem de tenir un xic més de paciència i veure què passa. Ara bé, si tot i en el hipotètic cas de que ens donèssin el concert, quasi improbable, i aquest és un pamflet impresentable i esquifit com ho va ser l'estatutet, després fins i tot jo m'hauré de pl... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Enric fletxa Barcelona
10 de març de 2011, 08.53 h

Jo és que ja no em crec res. Ni concerts, ni suport a les consultes, ni res. Ja m'han fotut les il·lusions enlaire infinitat de vegades els darrers 30 anys aquesta colla de panxacontents. Com sempre, estic convençut que acabarà essent foc d'encenalls. Apostes?


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
jm fletxa bcn
10 de març de 2011, 08.21 h

Ecs votant, ase de set soles. El concert econòmic el va oferir Suarez al Roca (no els dels "pixaderos" sinó al de CiU), l'any 78 o 79, i en Roca, tan intel·ligent com tots els convergents, no la va voler.
Des de llavors, l'únic partit que l'ha reclamat ha estat ERC. Si ara també el voleu vosaltres perfecte.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
10 de març de 2011, 08.14 h

El dia a dia va deixant en evidència les "estratègies" absurdes d'ERC que l'han portat a perdre a més de la meitat del seu electorat.

Ja veiem l'aclaparador èxit d'arrossegar als P$OElerrouxistes cap a posicions més obiranistes!. Ni un milímetre s'han mogut del seu rànci i tradicional espanyolisme.

Fins i tot el PP ha mostrat més receptyibilitat al "pacte fiscal" que el mateix P$C-P$OE!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Marcel fletxa Barcelona
10 de març de 2011, 07.53 h

Si els protagonistes s'ho creuen és de broma. Ara, si es tracta de generar noves frustracions per fer créixer la consciència general de la necessitat de la independència, pot arribar a estar bé. Vegeu el bloc http://perabonspatricis.blogspot.com


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.