directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 15:23 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L'oposició demana explicacions a Mas davant la imputació de l'extresorer de CDC pel cas Palau

ERC, ICV-EUiA i C's veuen en la decisió del jutge la prova d'una possible trama paral·lela de finançament irregular del partit

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Els partits de l'oposició al Parlament de Catalunya han reclamat al president de la Generalitat i líder de CiU, Artur Mas, que comparegui públicament per 'donar la cara' i oferir explicacions sobre la imputació de l'extresorer de CDC, Daniel Osácar, pel suposat finançament del partit a través del Palau. Totes les formacions han coincidit en reclamar que Mas no pot estar callat davant aquesta decisió del jutge. De fet, grups com ERC i ICV fins i tot parlen de que aquesta és la prova de la possible existència d'una trama paral·lela a la de la presumpta corrupció de Félix Millet i Jordi Montull. El PSC diu que es tracta d'una qüestió de 'responsabilitats política' per haver nomenat Osácar tresorer.
miquel iceta, psc, socialistes
Comparteix
   


Etiquetes
PSC i PP demanen explicacions al Govern
Les reaccions dels grups polítics a la imputació de Daniel Osácar no s'han fet esperar aquest dijous al migdia. Des del PSC, el viceprimer secretari i portaveu, Miquel Iceta, ha demanat 'per enèsima' vegada al president Mas que doni 'explicacions' sobre el presumpte finançament irregular de CDC. Segons Iceta, 'és hora de donar la cara i parlar clar' i ha esclarit que, tot i que els socialistes respecten la presumpció d'innocència i l'Estat de Dret, es tracta d'una qüestió de 'responsabilitats política' per haver nomenat Osácar tresorer de CDC. Iceta ha criticat que els nacionalistes hagin acusat l'oposició de fer 'partidisme' en aquest cas i li ha preguntat si el jutge 'també fa partidisme', ara que els tribunals consideren 'que hi ha indicis de delicte'.

El portaveu socialista també ha reclamat la compareixença del portaveu del Govern, Francesc Homs per donar 'explicacions' sobre el canvi de criteri de la Generalitat, que 'es va separar, a través del consorci del Palau, de les peticions de la fiscalia' de crear una peça separada per investigar el presumpte finançament irregular de CDC. Iceta també ha carregat contra l'intent 'deliberat i permanent' de Convergència de 'defugir qualsevol responsabilitat' en aquest cas, fins al punt d'afirmar que 'el Daniel al·ludit en el sumari' no es tractava de l'ara imputat Osácar. 'És hora de rendir-se a l'evidència', ha sentenciat el portaveu socialista.

En una línia semblant s'ha expressat el portaveu adjunt del PPC al Parlament, Pere Calbó, que ha qualificat la imputació de 'fet gravíssim' i que ha explicat que pel seu grup 'deixa en un molt mal lloc a tots aquells que han tingut una defensa aferrissada del responsable de les finances de CDC'. En aquest sentit Calbó ha detallat que 'a qui principalment deixa en evidència és al president de la Generalitat' i per això li ha reclamat que 'doni explicacions de forma immediata del que suposa la imputació i de què pensa fer'. 'La transparència s'ha de demostrar amb fets', ha sentenciat. D'altra banda, també ha destacat que la imputació 'deixa igualemnt en un mal lloc a alguns grups que van tancar de pressa i corrent la comissió d'investigació del cas Palau i sense investigar a fons'.

ICV veu clar que 'el Daniel de les llibretes de Millet'
Dolors Camats, portaveu d'ICV-EUiA, ha volgut apuntar directament a CDC definint la imputació com la 'confirmació de que hi ha un nou cas Palau'. 'El Daniel de les llibretes de Millet és Osácar. Ara també ho creu el jutge', ha sentenciat l'ecosocialista. Camats, però, ha fet una crida directa al president de la Generalitat i màxim responsable de CDC. 'On és? Què ens pensa dir i respondre? Fins ara no ha donat ni una explicació', ha retret la portaveu d'ICV. És per això que l'ecosocialista ha dit que el seu partit 'insistirà' en demanar que Mas 's'expliqui', però ha puntualitzat que els ecosocialistes esperen que el president 'tingui prou responsabilitat i ell de mutu propi comparegui'.

ERC aposta per tornar a obrir una comissió d'investigació
Des d'Esquerra Republicana, la portaveu Anna Simó ha estat l'encarregada com a portaveu parlamentària de reaccionar davant la imputació que assegura que demostra que 'hi havia una trama política paral·lela que afectava a CiU' dins el cas Palau. EN aquest sentit, Simó ha considerat que la decisió del jutge 'és el segon correctiu que rep CiU i el Govern', perqupe, segons ERC, 'quan van entrar governar van donar instruccions polítiques als serveis jurídics de Presidència per fer marxa enrere en la petició d'imputació de dos vinculats a CDC, un dels quals ara ha estat imputat pel jutge'. Per tot això, han demanat a CDC que 'si és cert que ells són els primers interessats a aclarir els fets, obrin una investigació interna al partit per tal d'esbrinar si hi ha hagut una responsabilitat de membres de CDC en una suposada trama de corrupció'. 'La transparència a les institucions i en el finançament de partits és una eina clau per recuperar la confiança de la ciutadania', ha sentenciat.

Ciutadans demana que Mas assumeixi personalment les conseqüències derivades del presumpte finançament irregular
Ciutadans també ha reaccionat i el seu diputat, Jordi Cañas, ha dit que la imputació d'Osácar 'sembla donar la raó a les conclusions de la comissió d'investigació del cas Palau'. En aquest sentit, Cañas creu que ara 'és el moment que l'ombra del 3% que planeja sobre Catalunya surti a la llum per l'acció de la justícia'. A més, Ciutadans també creu que 'Mas ha de donar la cara per explicar si CDC es va finançar irregularment a través de l'obra pública'. 'És imprescindible, l'ombra de dubte no pot planar sobre la Presidència', ha dit contundent Cañas, qui a més ha reclamat a Mas que 'assumeixi políticament les conseqüències derivades d'aquest presumpte finançament irregular'.

Solidaritat veu la imputació com un 'salt qualitatiu important'
Alfons López Tena, diputat de Solidaritat Catalana per la Independència, ha estat un dels darrers a reaccionar, qualificant de 'salt qualitatiu important' la imputació perquè significa que 'el jutge considera que hi ha indicis de delicte' a CDC. López Tena, a més, ha reclamat als jutges que 'sigui castigat amb tot el pes de la llei' el responsable del finançament irregular 'si es confirma', perquè en temps de crisi 'agafar diners públics i de concessionàries d'obres públiques per finançar un partit' és un fet molt greu. En aquest sentit, Tena ha avançat que el seu grup donarà suport a qualsevol petició de compareixença d'Artur Mas perquè 'doni explicacions'. 'És davant de la sobirania catalana on el Govern ha de donar explicacions. Els ciutadans necessiten aquesta explicació', ha sentenciat el diputat de SI.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.