directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 00:50 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

ERC, ICV i IU presenten una proposició de llei per eliminar les injúries a la Corona del codi penal

La iniciaiva arriba després que el Tribunal de Drets Humans hagi condemnat l'Estat espanyol per vulnerar la llibertat d'expressió d'Arnaldo Otegi

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Esquerra Republicana juntament amb ICV i IU ha presentat aquest dijous una proposició de llei per eliminar les penalitzacions per injúries a la reialesa espanyola citades en els articles 490.3 i 491 del Codi Penal. Segons exposen les tres formacions, la protecció penal del prestigi a la Corona espanyola resulta 'desproporcionada' tan amb les 'sancions penals' com en les de 'privació de llibertat', i recorden que l'articulat penal actual ataca, en aquest punt, la llibertat d'expressió, dret fonamental del sistema democràtic espanyol. Així mateix, les tres formacions insten a la cambra espanyola a debatre sobre aquest fet i a buscar 'el reconeixement social de les seves institucions per vies diferents a la de la repressió'. La proposició presentada pretén, d'aquesta manera, ampliar l'abolició que, fa uns anys, es va fer del delicte de desacatament d'autoritats i funcionaris present al Codi Penal, que, no obstant, va conservar les penalitzacions legals per qualsevol ultratge a la Corona.

Comparteix
   


Etiquetes
La proposició de llei pretén l'eliminació de les penalitzacions legals que hi figuren al Codi Penal en referència a les injúries a la Corona espanyola. Segons Joan Ridao, Núria Bonaventura i Gaspar Llamazares, la protecció penal del prestigi de la reialesa 'no és necessària' i resulta 'desproporcionada' en les sancions penals i, especialment, en la 'privació de llibertat'.

La proposició plantejada posa doncs sobre la taula el debat sobre la llibertat d'expressió , que consideren atacada arran de l'articulat del Codi Penal que defensa la Corona. En aquest sentit, els tres diputats recorden que la llibertat d'expressió és reconeguda com el 'dret fonamental' a partit del qual es basa la democràcia i al que té dret tot ciutadà.

La sentència a favor d'Otegi com a precedent
Així mateix, el text de la proposició presentada per ERC, ICV i IU, fa esment a la sentència de la Secció Tercera del Tribunal Europeu del Drets Humans per la que es condemnava l'Estat Espanyol a indemnitzar al líder abertzale Arnaldo Otegi per violació al dret de la llibertat d'expressió després que el polític basc fos condemnat a un any de presó pel Tribunal Suprem espanyol per injúries al rei.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
OTGER fletxa PAÍSOS CATALANS
18 de març de 2011, 15.31 h

#2 Jo subvecionaria la compra de camions de bestiar per a que els especímens com tu poguessin anar a pastar tranquilament en lloc de deambular pels carrers amb el conseqüent perill per la salut pública.Saps,inmigrant?al teu país,Nord d'Africa no hi han nacionalistes Catalans que robin,perquè no hi vas?ah!és clar...la gana....


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Tomppa fletxa Sabadell
18 de març de 2011, 13.16 h

Serià genial a viure a un país normal a on es pot expressar-se amb normalitat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
roger fletxa gavà-mar
18 de març de 2011, 12.56 h

bé, jo el que faria seria el següent:
si la Generalitat desprès de subvencionar a Eliseu climent amb 15 milios perquè tingui un patrimoni de 19 inmobles queden diners, subvencionaria la crema de banderes del Rei. I si desprès els nens van a la escola en barracons ja li fotrem la culpa als lladres espanyols.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
18 de març de 2011, 12.50 h

Bona iniciativa. Cal. Ja n'hi ha prou de reials privilegis al segle XXI.
Ara bé, el PSOE no li agradarà gens: ja ha dit que el Tribunal d'Estrasburg erra.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.