directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 11:37 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

PP i PSOE vetaran finalment l'ús del català al Congrés

La decisió ve motivada per la proposta de modificació del reglament de la cambra espanyola proposada per ERC, CiU, PNB, BNG, IU i Nafarroa Bai

Comentaris 17  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El Congrés de diputats donarà l'esquena majoritàriament aquest dimarts a la utilització del català a la cambra espanyola en la votació que tindrà lloc arran de la proposta de modificació del Reglament del Congrés presentada per diputats d'ERC, CiU, PNB, BNG, IU i Nafarroa Bai. El document proposa afegir un nou punt a l'article 6 del Reglament del Congrés del febrer del 1982 pel qual els diputats puguin utilitzar qualsevol llengua cooficial en la presentació i publicació d'escrits, incloent-hi qualsevol iniciativa parlamentària, així com en les intervencions dels diputats al ple del Congrés, a la Diputació Permanent i a les comissions. El PP i el PSOE ja han anunciat que no donaran suport a la proposta, i fins i tot el portaveu socialista, José Antonio Alonso, ha declarat en les darreres setmanes que l'única llengua que ha de parlar-se a la cambra és el castellà.

Comparteix
   


Etiquetes
Segons exposa el diputat republicà Joan Tardà al seu bloc,  aquesta proposta és el fruit de sis anys de treballs per tal d'assolir 'una plena normalització de la llengua catalana' i d'incrementar 'el seu prestigi social', encara que opina que si la cambra espanyola tomba la iniciativa, el procés haurà servit per obrir més els ulls a la ciutadania davant la negativa espanyola d'obrir-se al català, el basc i el gallec. El republicà ja va declarar fa uns mesos en aquesta línia a l'assegurar que la votació que tindrà lloc al Congrés  'durà el conjunt de les forces polítiques al capdavall del carrer, a l’escenari on ja no sigui possible fer veure el que no és o bé marejar la perdiu'.

PP i PSOE, en contra
Malgrat tot, està previst que la iniciativa rebi la negativa de PP, Unión, Progreso y Democracia (UPyD) i Unión del Pueblo Navarro (UPN), mentre que tampoc rebrà l'aval del PSOE. El portaveu socialista, José Antonio Alonso, ha defensat en les darreres setmanes que l'única llengua que ha de parlar-se a la cambra és el castellà. Des d'ERC esperen un canvi de criteri en el PSOE tenint en compte que els socialistes van permetre al Senat l'ús del català, el gallec i l'euskera en argumentar llavors que la seva utilització a la cambra alta tenia sentit per tractar-se d'un òrgan legislatiu de caràcter territorial.

Caixa o faixa segons Tardà
La proposta que es vota aquest dimarts va ser presentada a finals del mes de desembre per les formacions sobiranistes de la cambra espanyola amb l'objectiu, segons exposa el republicà Joan Tardà, de dignificar el català i les altres llengües de l'estat que són cooficials però que no poden ser utilitzades a la cambra espanyola. Segons declara el diputat republicà al seu bloc, l'aprovació de la proposta presentada és 'una fita necessària' davant dels nous fets immigratoris , dels dubtes del món empresarial i dels mitjans de comunicació social privats. Tardà creu que la votació del Congrés servirà per foragitar les mitges tintes ja que, la cambra haurà de dir sí o no. 'I prou. Caixa o faixa'.

Llarg procés de debat
El juliol de 2009, els grups minoritaris ja van fer arribar una carta al president del Congrés, José Bono, en què li demanaven que, mentre no es reemprenguessin els treballs a la Comissió de Reforma del reglament o se'n debatés cap iniciativa de reforma que arribés al debat lingüístic, facilités l'ús de les llengües oficials diferents del castellà al Congrés. A la seva petició, que van rebutjar signar el PSOE, el PP i UPyD, el president de la cambra baixa va respondre subratllant la necessitat de dur a terme una reforma del reglament del Congrés per resoldre aquesta qüestió, solució que es va intentar sense èxit a la passada legislatura.

Àlvar Llobet



COMENTARIS fletxa taronja

item
#17
roser fletxa polinya
24 de març de 2011, 21.20 h

Cal lluitar per la independència i per la llibertat de cada un expressar-se amb la seva llengua i el psc faria be amb intenta aclarir-se i saber a on esta-


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Jaume fletxa Barcelona (Barcelonès)
22 de març de 2011, 22.23 h

Jo no vull que es parli català a Madrid. Cada cosa al seu lloc. Castella per als castellans. Això és Espanya: una Castella engreixada, mal engreixada.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Jaume fletxa Barcelona (Barcelonès)
22 de març de 2011, 22.19 h

Oh! És clar! A Espanya en castellà. Espanya és un avortament fets pels castellans. Ells l'han parida --mal parida-- i que se la confitin. Ser castellà a Espanya és una cosa magnífica: tenen tot un estat que els protegeix i, a més, són ciutadans de primera. Hi ha poques merdes tan grans al món com Espanya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Santi Vidal fletxa Barcelona
22 de març de 2011, 20.37 h

I el PSC callat !


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Alfred fletxa Barcelona
22 de març de 2011, 19.37 h

El català no es pot parlar al 'Congreso de los diputados', amb això els espanyols ens estan dient que el català no és una llengua espanyola. Per tant els catalans tampoc som espanyols. Què fem dins d'un estat que ni ens vol, ni ens enten ni ens vol entendre? Res, perdre el temps. Fotem el camp d'Espanya! INDEPENDÈNCIA!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
ANTON fletxa san jose de costa rica
22 de març de 2011, 14.39 h

A castella es parla el castellá, a Catalunya es parla el Catalá...... tant dificil es aixo per alguns, jo soc el que soc perque soc lliure de ser-ho, i no necesito cap estat partidista que m´ho reconeixi.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Salva fletxa Països Catalans
22 de març de 2011, 12.25 h

#4 D'acord amb en metall... m'importa una merda si a Madrid al Congrés volen parlar català o no... no vull que identifiquin el català com una llengua espanyola... els cartutxos s'han de gastar per un altre cantó. Ningú s'adona que el català està desapareixent a marxes forçades?? ... ja ho veig...
L'única manera de potenciar el català és QUE ELS CATALANOPARLANTS EL PARLEM A TOTA HORA!!! i tenir un estat propi reconegut per la unió europea i pel món sencer. Només així es podran est... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
22 de març de 2011, 11.44 h

#8 +1, Jaume.. Totalment d'acord. Ells, a casa seva que parlin el que vulguin i nosaltres a casa nostra, també ho farem.
També estic d'acord amb la Carme de Barcelona: els ep.panyols no tenen la cultura ni inteligència necesàries per parlar altres llengues. Aixó ens ho diuen clarament quan ens estan imposant la seva llengua, venen aquí i no son capaços de parlar ni entendre un mot, mentre veus nens magribins, senegalesos, russos, indis i pakistanís que parlen el català correctament. Ta... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Maite Barceló fletxa Cerdanyola del Valles
22 de març de 2011, 11.27 h

PSC s'ha de trteure la "C" mentre estigui amb els psoe, que qui nega la seva llengua o está amb qui ho fa, ja ho diu tot.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8 Jaume Puig
Jaume Puig fletxa [object Object]
22 de març de 2011, 10.15 h

Quan el federalisme ja es història i l'estat de les autonomies es vol diluïr, és molt coherent que al Parlament de la "nació espanyola" no es parli una llengua d'una altra nació: CAL LLUITAR PER LA INDEPENDÈNCIA!!!!!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.