directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 19:15 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

ERC denunciarà Espanya a Estrasburg

Per la negativa a tramitar preguntes i iniciatives parlamentàries sobre el rei espanyol

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

ERC elevarà fins al Tribunal Europeu dels Drets Humans la negativa de la Mesa del Congrés dels Diputats a tramitar preguntes i iniciatives parlamentàries sobre el rei d'Espanya, i la posterior renúncia del Constitucional espanyol a admetre la demanda contra aquesta decisió. El diputat Joan Tardà afirma que ja té enllestida la querella (pdf) que portarà a Estrasburg la pròxima setmana.
joan tardà, erc, madrid, congrés
Comparteix
   

A la querella, Tardà denuncia la vulneració del dret a un procés equitatiu -previst a l'article 6 del Conveni Europeu per a la protecció dels Drets Humans- tot recordant que el Constitucional sí que ha admès a tràmit peticions semblants –tot i que no sobre el Rei- de diputats d'altres grups.

Estrasburg és l'últim graó d'un procés que es va iniciar el 13 d'abril del 2007, quan Tardà va presentar al Registre del Congrés una proposició no de Llei sobre la transparència de les finances de la Casa Reial espanyola. L'acompanyava d'una bateria de preguntes sobre les partides dels pressupostos generals de l'Estat destinades al monarca i la seva família, els sous dels seus membres i les seves activitats.

El 17 d'abril i el 8 de maig del 2007 la Mesa del Congrés va adoptar la decisió de no admetre a tràmit les preguntes i la proposició no de llei perquè 'd'acord al què disposa l'article 56.3 de la Constitució, la persona del Rei és inviolable i no està subjecte a responsabilitat'. Després d'intentar recórrer aquesta decisió de la Mesa, el juny del 2008 Tardà va elevar la qüestió al Tribunal Constitucional adduint que s'havia vulnerat el seu dret a accedir en igualtat de condicions a les funcions públiques que són pròpies d'un càrrec electe.

Pocs mesos després, al desembre del 2008, el Tribunal Constitucional va decidir no admetre a tràmit el recurs d'empara argumentant que no s'havia justificat la transcendència constitucional de la demanda. No obstant, el magistrat del Tribunal Constitucional Pablo Pérez Tremps va presentar un vot discrepant tot assegurant que no hi havia cap argument processal que n'impedís l'admissió.

ERC fonamenta la demanda en la vulneració del dret a un procés equitatiu, perquè en ocasions anteriors el Tribunal Constitucional ha considerat que els actes que atemptin contra les funcions dels diputats –com l'acció de control del govern- tenen rellevància constitucional, i per tant que les demandes sobre aquesta qüestió s'han d'admetre a tràmit.

Segons els republicans, la negativa dels magistrats a acceptar la demanda 'xoca frontalment' amb la jurisprudència del propi Constitucional, i discrimina Tardà respecte a altres diputats que es van emparar en els mateixos preceptes constitucionals per presentar demandes que van ser acceptades.

'En no admetre a tràmit i negar-se a resoldre sobre el fons de l'assumpte', apunten els republicans, el Constitucional 'contradiu la seva jurisprudència i doctrina', i 'tracta de forma diferent i desigual el diputat Joan Tardà' respecte a 'altres diputats als què 'no només se'ls va admetre a tràmit el recurs d'empara, sinó que fins i tot van obtenir l'empara per part del propi Tribunal Constitucional' ha apuntat.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
Teresa fletxa Tarragona
12 d'abril de 2009, 13.11 h

Bé, mol bé,fem pinya.

Diem prou, prou, de presa de pel.

Tarda, estem en tu, anims, no se si al final algu escotara.

Salut


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
12 d'abril de 2009, 12.07 h

L'es despeses dels altrès tembe ? o solment aquelles. Les lleis sont per tothom, o solment per la "plebe", Sire.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
12 d'abril de 2009, 10.51 h

Molt bé, noi, molt bé. Et felicito. Ara tingueu cura en el futur. No per res, però ja sabeu que els feixistes de dretes i d'esquerres de l'esperpèntica espanya monàrquica (peperos i sociates), per tal d'arribar al seu objectiu comú, en un tres i no res ilegalitzen partits. A la que ensenyeu massa les dents, no els costrà res fer-ho. Ah!! I en un cas com aquest, no patiu que els de CiU també signarien l'acord (una nosa menys per a ells), com van fer amb els partits del nord.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Jordi fletxa Barcelona
11 d'abril de 2009, 19.21 h

Molt ben fet. FORA ELS BORBONS !!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.