directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 09:36 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Tribunal de Justícia de la UE declara il·legal la legislació catalana per frenar les grans superfícies

La sentència considera que restringeix 'la llibertat d'establiment' de les empreses

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE) ha declarat il·legal la llei de grans superfícies catalana, aprovada el 2009 pel Parlament amb l'objectiu de 'blindar' el model comercial català. Segons la sentència, que respon a un recurs interposat per la Comissió Europea, la normativa restringeix 'la llibertat d'establiment' de les empreses i recorda que un estat membre no pot supeditar l'obertura de grans establiments comercials a consideracions econòmiques tals com la seva repercussió sobre el comerç minorista existent o el grau d'implantació de l'empresa en el mercat, tal i com fa la llei catalana. El text tampoc considera justificats que la Generalitat pugui restringir l'emplaçament a les trames urbanes o la mida d'aquests grans establiments. La sentència obliga la Generalitat a ajustar la normativa en el menor temps possible per no ser sancionada.

Comparteix
   


Etiquetes
Així, el Tribunal considera que la normativa té com a efecte 'obstaculitzar i fer menys atractiu l'exercici d'activitats a Catalunya per part d'altres operadors econòmics d'estats membres, afectant així el seu establiment al mercat espanyol'. El Tribunal recorda que una restricció de llibertat d'establiment només pot estar motivada per raons imperioses d'interès general com pot ser la protecció del medi ambient, l'ordenació del territori i la protecció dels consumidors.

La llei catalana prohibeix la implantació de grans superfícies fora de la trama urbana consolidada, limita la implantació de nous hipermercats en les comarques en què l'oferta existent no es consideri excessiva; exigeix que aquests nous hipermercats no absorbeixin més del 9& del consum de productes d'ús quotidià o del 7% del consum de productes d'ús no quotidià.

La sentència obliga la Generalitat i l'Estat espanyol a ajustar-se a la sentència en el menor temps possible. Si no és així, la Comissió Europea pot interposar un altre recurs sol·licitants que s'imposin sancions.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
Albert fletxa Barcelona
24 de març de 2011, 20.56 h

Aquest tipus de coses amb un estat propi no passarien tan fàcilment, com a mínim tindríem un estat defensant els nostres interessos. Esperem que s'hi pugui fer alguna cosa perquè havent voltat una mica per altres països una de les millors coses de Catalunya és el petit comerç, ho dic molt seriosament.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Marga B. fletxa Barcelona
24 de març de 2011, 20.16 h

Gran Bretanya no ha "obstaculizat" aquesta normativa - és molt trist, 'la llibertat d'establiment' de les empreses ha destrozat les seves ciutats. Han deixat moltes ciutats petites en un estat d'abandono, sense comerços, sense diners i gairebé sense vida (ah, però els pubs, si, hi quedan).


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
QuimX fletxa Barcelona
24 de març de 2011, 18.12 h

És una gran mala notícia per a Catalunya. La Directiva de Comerç eruopeu és una Directiva al servei dels grans grups de distribució i no es respecta que cada país pugui triar un model diferent de comerç. Com es justifica en un escenari de necessitat d'estalvi energètic propugnat per la pròpia UE que un país no pugui decidir que vol els centres comercials en la trama urbana per evitar desplaçaments ridículs???


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Marga B. fletxa Barcelona
24 de març de 2011, 18.07 h

Ara és obligatori, el "neoconisme"?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.