directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 16:58 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Pujol no té proposta alternativa a la independència

L'expresident admet que no té cap més argument contra l'Estat propi que la manca de viabilitat política i el risc intern

Comentaris 16  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 13 vots )
carregant Carregant

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha reconegut aquest dimarts que ja no li queden arguments contra l'Estat propi llevat de la seva difícil viabilitat en termes polítics i el risc intern de fractura. En el marc de la conferència 'Residuals o independents? O alguna altra solució?' (pdf), Pujol ha abundat en les tesis exposades en l'editorial del seu Centre d'Estudis en el qual plantejava una disjuntiva entre la independència o la rendició. Pujol ha instat els catalans a 'no renunciar' al dret a decidir, recordant que té majoria al Parlament i ha advertit que si l'Estat espanyol continua amb el seu 'menysteniment polític i econòmic de Catalunya, podria molt bé ser que la taca d'oli independentista s'anés estenent'. Pujol, que havia presentat aquesta conferència com una oportunitat per 'orientar' el país, ha admès que no té més arguments contra l'Estat propi que la manca de viabilitat política i el risc de perdre la cohesió interna. Tot i això, l'expresident ha afirmat sense embuts que no té proposta alternativa.
Ha admès que durant molt de temps ha mirat de 'dissuadir' els qui optaven per l'independentisme, perquè ell mateix creia en la possibilitat d'una Catalunya amb el reconeixement, la garantia i la capacitat de projecte necessari en un marc espanyol. Vist que això no és possible, ha reconegut que ja no té arguments per convèncer ningú llevat del de la difícil viabilitat d'un projecte independentista i el del risc intern del país. I és que l'expresident ha alertat que aconseguir un Estat propi és un objectiu que xocaria de front amb l'Estat espanyol, però també amb Europa, ja que pràcticament totes les independències europees del segle XX han estat resultat d'una acció independentista, però també per la implosió dels imperis o dels estats plurinacionals. Això seria més fàcil a l'Europa de l'est o central.

Malgrat aquestes dificultats, 'importants però d'un altre ordre', ha constatat que l'independentisme va en augment, perquè si la idea d'Espanya que ara preval es consolida, 'l'alternativa està entre la independència i el gradual esborrament de la catalanitat i de Catalunya'. 'Si Espanya segueix en la seva línia de menysteniment polític i econòmic de Catalunya podria molt bé ser que la taca d'oli independentista s'anés estenent', i ja ho està fent 'com a plaques tectòniques que es mouen'. 'Jo no tinc proposta alternativa', ha remarcat.

Els independentistes, ha conclòs, ja no poden ser criticats en nom de l'ètica, perquè no l'ha practicada Espanya ni els seus polítics, ni en nom del TC, en nom de l'economia ni del progrés social, perquè Catalunya ja ha començat a recular. 'No els devem res, més aviat ens deuen', ha dit. Ni tan sols podran criticar els independentistes els que no estan a favor del pacte fiscal, com PSC i PPC.

Però l'expresident de la Generalitat no sempre ha pensat així. Ell mateix ha reconegut que en els últims temps ha hagut de reconèixer que alguns del seus plantejaments de sempre 'com a mínim s'han de revisar'. Ha explicat que abans assegurava que abans de res se sentia català, però això ho veia compatible amb 'ser espanyol i participar racionalment i sentimentalment a fons i lleialment en un projecte espanyol' que respectés la identitat catalana. I durant més de 55 anys ha treballat d'acord amb aquesta idea, visitant Andalusia, Extremadura i Castella per veure quins problemes tenien per veure que es podria fer des de Catalunya per ajudar-los.

Gairebé avergonyit de la seva actitud anterior
De fet, Pujol ha admès que quan ara rellegeix el que llavors escrivia es queda una mica 'astorat', especialment perquè des de fa temps escolta dir a personalitats del PSOE i del PP que 'la solidaritat només s'ha d'aplicar amb els béns aliens'. 'Gairebé m'avergonyeix veure com la meva i la nostra actitud -que eren fruit d'un sentiment de responsabilitat i de solidaritat autèntiques, d'arrel moral tant o més que política- ni han estat enteses ni han estat mínimament correspostes. Com han estat i són burlades', s'ha queixat.

Ell mateix i Convergència pensaven que, a través d'una col·laboració política, econòmica i d'hàbits convivencials entre Catalunya i Espanya, es podia anar consolidant una estructura d'Estat que permetés el reconeixement clar i consolidat de la personalitat pròpia i diferenciada de Catalunya. I això comportava, ha continuat, una 'contribució lleial i a fons' per part de Catalunya al progrés democràtic, econòmic, social i de prestigi d'Espanya.

I això és el que va practicar CiU durant 35 anys. Pujol ha dedicat bona part de la seva conferència a exposar amb fets històrics aquesta contribució que ha fet CiU al progrés econòmic i social d'Espanya, fets que s'han convertit en arguments a favor de la independència vist el resultat final. Per exemple, ha citat els diferents suports que la federació ha donat a governs espanyols de tots els colors, ja sigui el d'Adolfo Suárez i la UCD, el de Felipe González i el PSOE o el de José María Aznar i el PP.

L'última mostra d'aquesta actitud ha estat recent, fa menys d'un any, quan Espanya estava a punt de ser intervinguda i José Luis Rodríguez Zapatero no pot comptar amb ningú que amb CiU per poder fer les reformes necessàries que ho evitin. 'La força política més representativa del nacionalisme català va jugar el que en podríem dir una carta espanyolista i europeista', ha subratllat.

Sentència 'demolidora' contra l'Estatut
Però, en canvi, la resposta d'Espanya ha passat per una sentència del Tribunal Constitucinal espanyol (TC) 'demolidora' amb l'Estatut, i el mateix Zapatero parla de 'missió complida' quan ell mateix va prometre que donaria suport al text que sortís del Parlament de Catalunya. 'Hom no sap si s'ha de qualificar de cinisme, de mala fe o simplement de niciesa', ha lamentat. Però és que a més, la sentència de l'Estatut, ha afegit Pujol, va alegrar molts dirigents del PSOE, històrics i actuals, com Guerra, Bono i Chaves. Aquesta reacció va ser coronada, a més, per reaccions individuals com la de Carme Chacón, que va escriure un 'article penós' juntament amb Felipe González, un article 'que s'haurien d'haver estalviat'.

En definitiva, segons Pujol, CiU o CDC sempre han estat a favor de contribuir al progrés d'Espanya, acceptant fins i tot el 'cafè per a tothom' de la transició. Ara, després de veure què ha passat i que l'espoli fiscal que pateix Catalunya puja ja al 9%, un té, ha dit l'expresident de la Generalitat, 'una sensació d'engany i d'estar tractant amb gent amb la qual mai no et podràs entendre i que no hi ha res a fer'. 'Això fa perdre el respecte i la confiança, que és on hem arribat', ha assenyalat Pujol, que s'ha fet seva la reclamació del pacte fiscal que defensa Artur Mas.

De fet, Pujol ha explicat que aquest projecte amb una Catalunya que encaixa dins d'Espanya 'començava a ser evident que estava fracassant' ja pels volts del 2000, abans del procés estatutari. Ja llavors 'va quedar clar que del projecte de diàleg i d'esforç, d'acceptació de la personalitat pròpia de Catalunya en un marc espanyol respectuós i obert a la diversitat, de tot això no en volien saber res'. S'ha referit aquí a l'última etapa de José María Aznar, però també el Manifest de Santillana del PSOE.

PP i PSOE demostraven i demostren una nova actitud recentralitzadora després de la transició, però amb la sensació afegida d'una Espanya 'enfortida', i amb la mentalitat de 'nou ric agressiu'. Això fa pensar que no serà una batalla de segon ordre, sinó una 'ofensiva molt a fons' que s'ha posat de manifest amb la sentència del TC, ha conclòs. És per tot plegat que ha considerat que 'per pura lògica i per un sentiment profundament ferit, té tot el sentit que hi hagi un increment notable de l'independentisme'.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#16
30 de març de 2011, 19.52 h

Al.leluia!!! Les pregàries han estat ecoltades! El senyor Jordi Pujol i Soley ha vist la llum! El que milers de catalans fa molts anys que demanem! Val més tard que mai!
Estic content, senyor Pujol. Tant si ha vist la llum gràcies al seu fill Oriol, com si ha estudiat les balances fiscals, com si ha repassat el que diu el CCN sobre l'espoli fiscal, com si ha detectat que amb Espanya no hi ha encaix possible, com si ha parlat amb intel.lectuals i no intel.lectuals, com si ha fet cas de les t... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Joanot fletxa Barcelona
30 de març de 2011, 17.26 h

Gràcies per la seva humilitat President. Mai no és fàcil reconèixer els errors estratègics propis. Les seves declaracions ajuden i ajudaran al moviment independentista i confirmen el seu patriotisme. Visca Catalunya Lliure!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Jaume fletxa Badalona
30 de març de 2011, 13.54 h

Els dies 13 i 14 d' abril tothom a la Ciutadella per dir-li als nostres diputats que estem fins els ous i que volem la independència ens dona el mateix que ens la porti SI, CiU, ERC o el PP, volem la nostra llibertat i no volem esperar més. Porten 300 anys fontent-se de nosaltres, aprenem de Tunisia o Egipte. La llibertat no la regalen l' hem d' anar a buscar...


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
MARIA M. fletxa Barcelona
30 de març de 2011, 13.09 h

El PUJOL; deu tindre molt mala consciència i un molt mal dormir. 35 anys de mantenir "anestesiat" al poble català no el deixen tenir ara un paper destacat dins de la història de Catalunya i molt menys pel lloc i pel càrrec que va disposar de manera autocràtica durant els seus mandats.
Senyor Pujol, si us plau, per un cop a la seva vida, doni un cop de timó i sigui valent per dignitat amb el poble català. Deixis de romanços., menys conferències i reflexions en veu alta i passi a la a... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Jaumetria fletxa Solsonès
30 de març de 2011, 11.21 h

recanvi (16) | LA INDIGNACIÓ DE LES DONES |
Diuen que CiU va obtenir tants sufragis a les últimes eleccions (i més d’uns quants vam quedar amb un pam de nas) perquè a Artur Mas el van votar tantes dones. No sabem si és l’instint de maternitat o què, però les dones tenen com un sisè sentit: una mena de lligam amb la natura, amb el planeta, que les acostuma a fer més sensates i previsores que els homes. Com que les filles i fills que vénen al món, en definitiva, vénen a la guerr... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
toni fletxa vic
30 de març de 2011, 10.53 h

35 anys perduts Sr .Pujol ?,només per nosaltres, per els espanyols no han estat perduts ,han arranvat amb tot el que han pogut.Vosté no coneixia la història de Catalunya dels ultims segles ? Que ens ha fet Espanya durant tots aquest anys ? i ara és quan ha vist que només hi ha una sortida ? Que no escoltava per posar un exemple al Sr Heribert Barrera quan li parlava d'independència ? O es que a vosté i als seus no els hi anat gens malament ,mentres el país s' enfonsava ?Que potser en el... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Arnau Pujol fletxa Barcelona
30 de març de 2011, 10.46 h

CONCENTRACIÓ NACIONAL DISSABTE 2 D'ABRIL 2011 A LA PLAÇA DEL REI (BCN) FEU CORRE LA VEU..... i
Omple aquest formulari i demana als 135 diputat del Parlament que votin a favor de la llei de declaració d’independència.
Http://declaracioindependencia.cat/declaracio
No et limitis a contemplar aquestes hores que ara vénen, baixa al carrer i participa.

El proper 10 d'Abril a Barcelona i a d'altres municipis catalans hi ha la consulta per la independència de Catalunya. Cal que anem tots a v... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
roger fletxa gavà-mar
30 de març de 2011, 09.06 h

ah, pero la tingut mai?


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Salva fletxa Països Catalans
30 de març de 2011, 08.31 h

Aquest home hauria de sortir del plano polític d'una vegada i anar-se'n a casa seva a acabar de passar els dies que li queden amb tranquil·litat...

Parla de la Independència de Catalunya com a amenaça... com a sortida a un mal encaix amb l'estat espanyol... doncs NO!!

Catalunya ha d'aspirar a la seva independència política perquè és el que es mereix com a nació sense estat que és.

Hi ha d'aspirar amb il·lusió de reconstruir un estat que MAI haguerem hagut de perdre... TOTS!! cata... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
lluís fletxa Monistrol de Montserrat
30 de març de 2011, 08.26 h

Les paraules del senyor Pujol són un pas més en el camí cap a la independència. Però, fins a quin punt ens les podem creure? , perquè CiU ens te massa acostumats a dir una cosa i fer-ne una altra de ben diferent. El senyor Pujol està preparant el camí perquè CiU finalment es defineixi?, o bé és una mesura de pressió en la negociació pel concert econòmic?.
Bé, deixem-nos de romanços. Si realment volen que ens els creguem potser calen fets, i entre ells que Convergència deixi el... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.