directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 05:41 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Quatre de cada deu estrangers residents a Catalunya parlen català

Un estudi de l'IEC i Fundacc conclou que el 95% dels catalans entenen el català, un 77% el sap parlar i el 60% escriure

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Coincidint amb la primera onada del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, s'ha presentat aquest dijous el primer estudi sobre 'Coneixements i usos del català a Catalunya 2010' (pdf), elaborat per l'Institut d'Estudis Catalans en col·laboració amb la Xarxa CRUSCAT i amb dades del Baròmetre corresponents al 2010. En línies generals, l'estudi constata la persistència del domini del castellà tant en les competències lingüístiques com en els usos socials de la llengua. No obstant això, la capacitat d'entendre (95% de la població), parlar (77%) i escriure (60%) el català ha millorat en els últims 23 anys. D'altra banda, quatre de cada deu ciutadans nascuts fora de Catalunya i l'estat saben parlar català.
immigrants lleida manifestació
Comparteix
   


Documents relacionats

Etiquetes
L'estudi analitza, d'una banda, el coneixement, usos i actituds a Catalunya en relació a la llengua catalana, de l'altra la situació del català a Catalunya, Illes Balears i País Valencià, i finalment la situació del català comarca a comarca.

Tot plegat gràcies a les dades relatives a l'any 2010 que facilita el Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, obtingudes a partir d'una mostra de 31.000 entrevistes.

Segons confirma l'estudi, la composició sociolingüística de Catalunya segueix marcada pel domini del castellà. D'una població de 6.421.000 habitants, la llengua inicial (o materna) del 56,7% dels catalans és el castellà; pel 35,3% ho és el català, i pel 7,6% ho són altres llengües.

Es pot dir doncs, que aproximadament un terç de la població catalana té el català com a llengua materna. En el terreny de la competència (capacitats) lingüística, el nivell de comprensió, parla i escriptura d'ambdues llengües segueix essent favorable al castellà.

Mentre que tots els catalans entenen, saben parlar i escriure el castellà, els percentatges baixen notablement amb la parla del català (un 77% dels ciutadans) i l'escriptura del català (un 60%). Això sí, el 95% de la població catalana entén el català.

Dins d'aquestes xifres s'hi compten, lògicament, els catalans nascuts a la resta de l'estat i també fora. Entre aquests, el 57% dels nascuts a la resta de l'estat saben parlar el català, així com un 40% dels nascuts fora de l'estat, és a dir, quatre de cada deu.

Aquestes dades suposen una gran millora en comparació amb les obtingudes del padró de 1986, que és l'única referència de què han disposat els autors de l'estudi. A tall d'exemple, ara fa 23 anys la capacitat d'escriure el català se situava entre el 20% i el 50% de la població, mentre que ara se situa entre el 40% i el 90%.

El castellà, 'llengua habitual'

Pel que fa als usos lingüístics, el castellà és la llengua d'ús habitual per un 56% dels catalans, mentre que el català ho és d'un 39% de la població. Dins d'aquest percentatge, un 32% dels catalans usen la llengua a casa, i en canvi només un 20% ho fa amb els amics. En canvi, en els estudis la xifra augmenta fins el 55%.

En aquest sentit, el director general de la Xarxa CRUSCAT, Miquel Àngel Padilla, ha assenyalat que el català és una llengua que "fora de casa es mou millor com més augmenta el grau de formalitat del context". En altres paraules, cal que el català augmenti el seu ús quotidià i en contextos d'informalitat.

Padilla valora de forma positiva els resultats de l'estudi, i celebra que "s'hagi consolidat" aquest terç de la població que té com a llengua inicial el català. A més, també ha subratllat la capacitat "d'atracció" del català com a llengua d'identificació, que també recull l'informe. Així, el català té una capacitat de sumar parlants (que canviarien el seu idioma habitual -castellà o altres llengues per aquest) superior al castellà.

En conclusió, Padilla ha afrimat que si bé no són les dades "que esperaven, són positives", i ha recordat que el català ha augmentat la seva presència malgrat "una base sociolingüística feble". A més ha destacat que els usos lingüístics del català estan per sobre del percentatge del terç poblacional que parla habitualment el català.

El català als territoris de parla catalana

Com s'ha dit, el 35% de la població a Catalunya té com a llengua inicial el català. Aquest índex és superior a les Balears, amb un 53% de la població, i molt inferior al País Valencià, amb un 22%. Tenint en compte l conjunt de territoris de parla catalana, el 32% de la població té com a llengua inicial el català.

En un anàlisi detallat per comarques, l'estudi de l'IEC constata que a les comarques de la Terra Alta, les Garrigues i la Ribera d'Ebres és on més presència del català es detecta, mentre que al Baix Llobretat, la Val d'Aran i el Barcelonès, on menys s'usa el català com a llengua habitual.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
1 d'abril de 2011, 12.46 h

Això de que "quatre de cada deu estrangers parla català", senzillament no m'ho crec ni drogat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Salva fletxa Països Catalans
1 d'abril de 2011, 11.03 h

Tens tota la raó Tomppa... jo tampoc hi estic d'acord sense voler ser negatiu...

David, no sé si te n'has adonat però en Tomppa és un català nouvingut i està aprenent el nostre idioma... tan debò tots féssin com ell... Catalunya aniria molt més be.

Salut i Independència!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
1 d'abril de 2011, 08.08 h

I quin percentatge d'ep.panyols o hispanos en saben???


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
David fletxa Lleida
1 d'abril de 2011, 00.35 h

Coi Tomppa! Aprèn a escriure si us plau. No t'he entès gens ni mica.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Tomppa fletxa Sabadell
31 de març de 2011, 22.25 h

No es cert això, més a prop 5% ... molta gent diu que saben coses que en realitat no tenen ni idea. Quants cambreres immigrants heu trobat que es capaç a dir ni bon dia ? 0% ? 0.1% ? Si haig de dir que persona qui sé parlar en català segur que no cal fer feina com cambrera i com això no ho sé ...


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.