directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 07:51 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Junqueras proposa un protocol que reguli el dret a decidir a la UE

Recollint l'experiència de Kosovo i Montenegro

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El candidat d'ERC a les eleccions europees, Oriol Junqueras, ha apostat aquest dijous per crear un protocol a la Unió Europa (UE) que reguli el dret a decidir de les nacions sense estat per tal que puguin independitzar-se dels estats de què formen part. Junqueras creu que cal que aquest protocol reculli l'experiència històrica i antecedents com els casos de Kosovo i Montenegro. En aquests dos casos la UE 'ha fixat de forma explícita les regles de joc per esdevenir estat'. El candidat d'ERC ha confiat en el suport d'altres partits catalans que han reconegut el dret a l'autodeterminació, en referència a CiU i ICV. Ha fet aquestes declaracions des del Fossar de les Moreres.
junqueras erc esquerra fossar moreres dret decidir autodeterminacio europees
Comparteix
   

En una roda de premsa al Fossar de les Moreres, on es recorden els caiguts durant el setge de Barcelona de 1714, i acompanyat d'un grup d'alcaldes i regidors d'ERC, Junqueras ha assegurat que 'la normalitat a Europa és que les nacions esdevinguin estats a través de processos d'autodeterminació'. De fet, creu que la Unió, 'donant entrada als estats que a través de l'autodeterminació han assolit la seva condició estatal', reconeix 'de forma evident que aquest és un procés normal'.

A més, però, el candidat republicà ha afegit que la UE 'ha fixat de forma explícita les regles del joc per esdevenir estat' a partir dels casos de Montenegro i Kosovo. Davant d'aquestes experiències, Junqueras ha explicat que ERC i els seus socis a l'eurocambra 'estan decidits a estendre aquesta normalitat democràtica' i 'fer possible que l'exercici d'aquest dret democràtic s'apliqui també a aquells territoris que formen part d'estats de la UE'.

Junqueras ha apostat per un protocol que reculli 'l'experiència històrica' i 'els antecedents de dret internacional que existeixen sobre la qüestió', i 'explicitar-ho, per tal que sigui evident que aquest dret inherent als pobles està reconegut pel dret internacional fins i tot en convenis signats per l'estat espanyol'. Junqueras, però, ha afegit que l'Estat espanyol 'incompleix els convenis que signa' en diverses matèries.

El candidat d'ERC ha dit que aquest és un dret que 'tothom reconeix', 'excepte els partits nacionalistes identitaris com el PP i el PSOE'. Per això, creu que cal 'posar-ho per escrit i fer-ho explícit'.

Junqueras ha dit confiar tenir el suport d'altres partits catalans que 'han votat a favor del dret a l'autodeterminació al Parlament de Catalunya', com CiU i ICV, i espera que tinguin 'coherència política'. 'Confiem en trobar aquests suports i en ser la locomotora a l'hora de gestionar aquests suports no només amb altres partits catalans, sinó amb els grups parlamentaris del Parlament europeu', ha afegit.

El cas d'un eurodiputat escocès


Junqueras ha remarcat la presència 'decisiva' que ha de tenir ERC al Parlament europeu per 'garantir els drets inherents als catalans' i ho ha volgut exemplificar amb el cas d'un eurodiputat del partit nacionalista escocès. Segons ha explicat Junqueras, el 'paper decisiu' d'aquest eurodiputat va impedir que s'aprovés a la UE que 'cap territori que en formés part pogués exercir el dret a l'autodeterminació i esdevenir independent'. Junqueras ha acusat el PP i l'expresident del govern espanyol José María Aznar d'haver intentat impulsar aquesta proposta.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.