directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 02:17 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La intransigència de Zapatero i Salgado desencadena un nou front català a Madrid

Unitat de tots els partits per exigir els 1.450 milions del fons de competitivitat

Comentaris 16  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

La intransigència de la ministra d'Economia espanyola, que aquest dissabte reiterava que els 1.450 milions que corresponen a la Generalitat dels fons de competitivitat no seran pagats, ha desencadenat una onada d'indignació entre la classe política catalana, que aquest diumenge ha reaccionat contra l'Executiu Zapatero i a favor de defensar unitàriament els interessos catalans a Madrid. Des del PSC el cap de l'oposició, Joaquim Nadal, ha reiterat que estan al costat d'Artur Mas 'fins les últimes conseqüències', fet que podria provocar un trencament de la disciplina de vot socialista al costat del PSOE, i des del PPC també s'ha assegurat que es defensaran els diners de la Generalitat des d'una iniciativa al Senat. Des d'ERC Joan Ridao ha demanat al Govern espanyol que 'deixi de fer el triler' i pagui el que correspon a Catalunya, mentre que ICV s'ha posicionat al costat del Govern Mas en aquest aspecte, si bé ha criticat la voluntat d'abaixar l'IRPF a les rendes més altes expressada pel conseller Mas-Colell.
La manera taxativa com la vicepresidenta del Govern espanyol i ministra d'Economia, Elena Salgado, ha tancat la porta a pagar els 1.450 milions d'euros dels fons de competitivitat que corresponen a Catalunya ha indignat la pràctica totalitat dels partits catalans, que respondran de manera unitària a Madrid per reclamar el deute a la Generalitat. Des del Govern d'Artur Mas, la vicepresidenta, Joana Ortega, ha criticat aquest diumenge 'l'incompliment flagrant i constant' del govern espanyol amb el pagament d'aquests fons. En declaracions a TV3, Ortega també ha carregat contra l'actitud de Madrid envers Catalunya, en considerar que no és 'gens solidària' i que va 'a un punt més d'irritació'. La vicepresidenta ha replicat amb contundència a Salgado, que va assegurar que l'executiu de Zapatero no té l'obligació legal d'avançar els diners dels fons de competitivitat, tot i fer-ho puntualment els darrers anys. 

El PSC, disposat a votar contra el PSOE

Des del PSC, el portaveu i cap de l'oposició, Joaquim Nadal, ha reiterat aquest diumenge la voluntat de defensar els fons de competitivitat que pertoquen a Catalunya segons l'acord de finançament, i en aquest sentit ha reiterat que el suport dels socialistes catalans a Artur Mas en aquesta línia anirà 'fins les últimes conseqüències', de manera que trencaran, si cal, la disciplina de vot al costat del PSOE al Congrés dels Diputats per defensar els diners de la Generalitat. D'apostar finalment per aquesta línia i votar contra el PSOE, es tractaria de la primera vegada d'ençà de la transició que els socialistes catalans planten cara al PSOE a Madrid. L'alcalde de Barcelona i candidat del PSC, Jordi Hereu, també ha defensat la necessitat que Zapatero pagui els 1.450 milions que deu a la Generalitat.

El PPC defensarà els fons des del Senat

El PP de Catalunya també defensarà els fons de competitivitat, i estudia presentar una iniciativa al Senat perquè Catalunya pugui aconseguir els 1.450 milions d'aquests recursos. Ho ha dit la presidenta dels populars, Alicia Sánchez-Camacho, que ha apuntat que ja n'ha parlat amb la portaveu del PP al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría, i amb més responsables a la cambra espanyola i que ella mateixa presentarà aquesta sol·licitud al Senat. Sánchez-Camacho creu que s'han de reclamar els diners que pertoquen a Catalunya i li sorprèn que el PSC "hagi enganyat Catalunya d'aquesta manera, perquè van vendre a bombo i plateret el model de finançament que havien aconseguit" i que ara, ha apuntat, s'està incomplint. 

Ridao: 'que deixin de jugar als trilers'

Des de files republicanes, el secretari general i diputat d'ERC al Congrés, Joan Ridao, ha reclamat al govern de Zapatero 'que deixi de jugar als trilers i pagui' a Catalunya el fons de competitivitat. 'Salgado i Zapatero no ens poden carregar el mort dels problemes que tinguin les finances de l'Estat', ha denunciat Ridao, que també ha lamentat que 'canviïn les regles del joc a mig partit', tot recordat que l'any anterior i l'altre van pagar. El republicà, a més, ha recordat que el seu partit va presentar una iniciativa al Congrés per tal d'aconseguir la transferència, i que vol ser de tots els partits catalans. Però, de moment, només l'han signada, a banda d'ERC, CiU i ICV. 'El PSC i el PP s'hi neguen', ha lamentat Ridao. 

ICV: suport a la unitat però crítiques a Mas

Per la seva banda el secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha demanat aquest diumenge 'voluntat unitària' per reclamar el fons de competitivitat a Madrid. No obstant això, Herrera ha considerat que al Govern de Mas li manca 'autoritat' per demanar 'el que és de Catalunya' quan rebaixa impostos a les rendes altes. 'És obscè, indigne i una vergonya que el Govern de CiU anunciï retallades en salut i educació que afecten als usuaris dels serveis públics, però en canvi tingui prou diners per eliminar l'impost de successions per a 500 famílies i per baixar impostos a qui guanya més de 120.000 euros l'any', ha criticat el líder d'ICV, que també ha assegurat que el Govern de Mas és 'descarat i inequitatiu'.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#16
euro fletxa HEM DE FOTRE A FORA EL GOVERN BIPARTIT
18 d'abril de 2011, 14.39 h

El psc, mai votarà en contra del psoe, perqué son el mateix partit.
La vergonya mes gran que hi ha als parlaments, es de veure qué, hi ha un de cada partit que aixeca els dits per a dir qué han de votar els seus.
No sé si aixó passa en els altres païssos. peró es una vergonya.

Demanar fer un front comú a tots els partits, només per al que l'interesa al bipartit, fa vergonya.
Es clar que tots els catalans volem que madrid ens pagui el que ens deu, els 1450 milions d'euros del fons de... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
ivan fletxa Avinyó
18 d'abril de 2011, 14.10 h

#13 D'acord, però els convergents tampoc podeu donar lliçons d'unitat, tal com es va veure amb el pacte Mas-ZP per retallar l'Estatut.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
JM fletxa BCN
18 d'abril de 2011, 14.05 h

#Tens raó.
Suposo que en Mas anirà de nit a trencar el front, tal i com va fer amb l'estatut.
Quina sort tenir aquest govern dels millors


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
18 d'abril de 2011, 13.59 h

M'esticv descollonant de riure.

Front unitari català a Madrid!!...amb els P$OElerrouxistes!!....avants les gallines pixaran.

Com us varen enredar als d'ERC en Raimon Obiols i en Carod Rovira!!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Fedor fletxa BCN
18 d'abril de 2011, 13.32 h

Que el PSC votarà contra el PSOE???

No m'ho crec ni fart de vi.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
No fotis ??? fletxa Casa Meva
18 d'abril de 2011, 12.29 h

#10 No et dic que no tinguis part de raó amb la teva predicció, però has de tenir en compte que al PSOE se li'n fot tres pitos el que li passi al PSC, perquè ja els tenen ben collats i sinó que li preguntin a la Chacon, per exemple.

Com a molt ... poden arribar a avançar el 20% del que demanen i quan es vegin tan apurats que no tinguin cap més remei, llavors si que podrem donar gràcies al front comú PSCoe+CyU que ens hauran salvat la vida.

Com diem a casa meva, molta fressa i poca en... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Conspianoic fletxa Catalunya
18 d'abril de 2011, 12.19 h

Faig una predicció: Els PSC aconseguirà que el PSOE ens pagui el 1.450M, quedaran com uns herois catalans davant CIU i es confirmarà com a partit català que vetlla pels interessos dels catalans. Aconsegueixen un rentat d'imatge i a sobre, després d'això, els catalans ja no podrem demanar més.

Si a Catalunya no es vota PSOE, el PP pot aconseguir majoria a España. I és el que ens anirà bé perquè més gent es convenci de la independència.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
18 d'abril de 2011, 10.54 h

Primer hi haura un sunami el meditarrani, que el PSC voti en contra del PSOE, es com en un got barreja aigua i oli, impossible .el PSC sempre enganyant la gent de bona fe-


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
18 d'abril de 2011, 10.19 h

Que els diputats del PS(C?) a Madrizz, votaran en contra del PSOE? Ja em perdonareu però jo penso fer com Sant Tomàs: El dia que ho vegi m'ho creuré. Aquests no és que tinguin el cul llogat, el tenen venut i a aquestes alçades no crec ja que se'n puguin rescabalar. Siau.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
18 d'abril de 2011, 09.50 h

Front catala a Madrid? Amb el PSC? Hahaha. aviseume quan aquestos castratti votin alguna cosa contra el PSOE, ni que sigui a favor de Catalunya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.