directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 17:54 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Alex Salmond, a prop de la majoria absoluta

Una enquesta del 'The Times' dóna un avantatge de 10 punts a l'SNP

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El primer ministre d'Escòcia i líder de l'SNP, Alex Salmond, podria quedar-se a les portes d'aconseguir la majoria absoluta a les properes eleccions escoceses, previstes pel 5 de maig, segons una enquesta d'Ipsos Mori pel diari 'The Times'. El sondeig dóna a l'SNP una distància de fins a 10 punts respecte als seus rivals laboristes, una xifra que capgira completament les prediccions de les mateixes enquestes de fa només uns mesos, quan es donava gairebé per feta la derrota dels nacionalistes.

Comparteix
   


Etiquetes
Si es complissin els pronòstics de 'The Times', l'SNP podria obtenir prou suport parlamentari per, conjuntament amb els Verds i els independents, fer un referèndum d'autodeterminació. L'enquesta mostra que un bon nombre de votants indecisos han escollit finalment l'SNP després que el partit presentés el seu programa electoral, on la independència té un paper secundari i es presenta com un objectiu més a llarg termini. El sondeig també coincideix amb el suport del diari 'The Scottish Sun' a Alex Salmond. Segons 'The Times', cada vegada més escocesos consideren que el líder de l'SNP és "l'única elecció realista com a primer ministre".

L'enquesta indica que en la votació per circumscripció, l'SNP aconseguria un 45% del suport, mentre que els laboristes obtindrien un 34% dels vots. Els conservadors registrarien un 10% del suport i els seus socis de govern a Londres, els liberal demòcrates, caurien a un 9%. Pel que fa a la votació a nivell regional, l'SNP obtindria un 42%, els laboristes un 32%, els conservadors un 10%, els liberal demòcrates un 8% i els Verds un 6%.

Els resultats donarien a l'SNP un total de 61 diputats al parlament d'Edimburg, segons 'The Times'. Això significa un augment de 14 escons, i posicionar-se a només 4 de la majoria absoluta. El projecte del referèndum, que Salmond no ha pogut tirar endavant per manca de suport parlamentari, podria prosperar fàcilment amb el suport dels diputats Verds, a qui l'enquesta dóna 4 diputats.

"És una enquesta excel·lent, i confirma que més i més ciutadans estan pensant en votar a l'SNP, alguns per primera vegada, perquè volen re-elegir el govern de l'SNP i a Alex Salmond com a primer ministre", ha assegurat en un comunicat el director de campanya del partit, Angus Robertson. Amb tot, Roberston ha indicat que el partit "no es relaxa" i "lluitarà les properes dues setmanes de campanya considerant que aquesta és una lluita ajustada a dues bandes".

L'SNP, l'únic gran partit que puja

Si es complissin els resultats del sondeig, es demostraria una clara desafecció dels escocesos en vers als partits amb seu a Londres. Els laboristes, que han estat acusats d'intentar fer de l'elecció a Escòcia un plebiscit sobre el govern britànic, podrien obtenir uns resultats dramàtics. La derrota podria forçar el seu líder, el poc carismàtic Iain Gray, a dimitir, i col·locaria el secretari general del partit, Ed Miliband, en una situació incòmode. Els liberal demòcrates semblen abocats a un vot de càstig, ja que molts escocesos estan en contra de la decisió del partit d'entrar al govern britànic amb els conservadors, que també cauen a les enquestes. Precisament el líder dels tories, el primer ministre David Cameron, és aquests dies a Escòcia per fer campanya.

Des d'Inverness, Cameron ha estès la mà a Alex Salmond per treballar plegats, i ha admès que, fins ara, el partit conservador "no ha explicat bé" les seves polítiques a Escòcia. Els escocesos tenen encara un gran recel pel partit, especialment des de l'època de les polítiques de privatització de Margaret Tatcher, i és complicat que obtinguin uns grans resulats. Per això, alguns sectors de la premsa al país ja han criticat l'actitud de Cameron, a qui acusen de treballar "entre vestidors" per aconseguir una victòria dels nacionalistes que serveixi per "humiliar el líder laborista britànic, Ed Miliband".

En qualsevol dels escenaris, el suposat interès dels dos grans partits estatals -conservador i laborista- per convertir les eleccions escoceses en un referèndum sobre el suport pel govern de Londres sembla beneficiar, amb un augment de suport considerable, l'únic partit amb una política exclusiva a Escòcia: l'SNP d'Alex Salmond.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.