directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 09:20 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Finalment Bildu podrà presentar-se a les municipals

El Tribunal Constitucional espanyol corregeix el Suprem i permet a l'esquerra abertzale concórrer als comicis del 22-M

Comentaris 14  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

El Ple del Tribunal Constitucional espanyol ha decidit per sis vots a favor i cinc en contra que totes les llistes electorals de Bildu es puguin presentar a les eleccions municipals que se celebraran el 22-M contradient el Tribunal Suprem espanyol. La formació havia presentat un recurs contra la decisió del Tribunal Suprem d'apartar-los de les eleccions per considerar-los un instrument al servei de Batasuna. La sala que inicialment havia de resoldre el cas ho ha advocat finalment el ple perquè la seva composició paritària de conservadors i progressistes feia impossible el desempat. Esgotant el termini legal de la mitjanit, un Ple format per set progressistes i tres conservadors ha pres la decisió.

Comparteix
   


Etiquetes
La sala segona del Tribunal Constitucional ha estat reunida poc més d'una hora i dos quarts durant el matí i han reprès les deliberacions a les set de la tarda fins a esgotar el termini legal que tenia per decidir, la mitjanit. En primer lloc, els magistrats han desestimat la recusació de Francisco José Hernando. La formació Bildu havia demanat apartar-lo perquè com a president del Tribunal Suprem i per tant de la sala del 61 havia participat en totes les impugnacions de candidatures de formacions abertzales des de l'inici de l'aplicació de la llei de partits.

Un cop resolt aquest escull, els membres del Tribunal Constitucional s'han reunit per estudiar el recurs de Bildu contra la decisió del Tribunal Suprem d'apartar-los de les eleccions municipals del 22-M. Advocacia de l'Estat i Fiscalia van presentar també les seves al·legacions. D'entre elles figura un informe de la Guàrdia Civil que informa sobre una trobada entre dirigents d'Eusko Alkartasuna i ETA l'any 2009. Segons aquesta informació, l'objectiu era adoctrinar EA per seguir una estratègia política en vistes a aquestes eleccions.

La sala segona del tribunal ha estat presidida per Eugeni Gay i composada per tres magistrats de l'anomenat sector conservadors i tres del sector progressista. Gay en veure que era impossible desfer l'empat de posicions ha convocat la reunió del Ple del Constitucional. Finalment, ha estat el plenari el que ha resolt el cas de Bildu, amb una composició de set magistrats de tesis progressistes i tres de conservadors.

La sala segona del Tribunal Constitucional espanyol també ha acceptat el recurs presentat per la candidatura independent de Zalduondo (Àlava) presentada per Gustavo Fernando Fernández i es podrà presentar a les eleccions. Aquesta llista és l'única de les 11 agrupacions que havia impugnat el Tribunal Suprem que van presentar recurs contra la decisió. En l'argumentació, el Constitucional ha retret a l'alt tribunal que impugnés les 11 agrupacions sense tenir elements probatoris sòlids.

El Suprem instava a anul·lar les candidatures

Diumenge passat el Tribunal Suprem (TS) va deixat les candidatures de la coalició abertzale Bildu fora de les eleccions municipals del proper 22 de maig. Després de 13 hores de deliberació i quan només faltava una hora perquè s'esgotés el límit legal, els 16 magistrats de la sala 61 del TS van donar un veredicte molt disputat: 6 d'ells han votat a favor de donar llum verda a la candidatura, 9 s'hi han mostrat en contra i 1 altre ha avalat algunes candidatures mentre que d'altres no, segons el municipi. Així, les 254 llistes de la coalició basca formada per Eusko Alkartasuna, Alternatiba i independents abertzales no podien concórrer als comicis.

Amb aquesta sentència, el Suprem avalava les tesis de la fiscalia i de l'advocacia de l'Estat, que havien interposat dos recursos contra Bildu en considerar-la "un instrument per permetre l'entrada de Batasuna a les institucions". En concret, l'advocacia de l'Estat afirmava que Bildu "està gestionada, dirigida, coordinada i articulada en els seus aspectes fonamentals per l'esquerra abertzale il·legalitzada, és a dir, que les candidatures són successió del complex ETA-Batasuna".De fet, el propi govern espanyol havia titllat Bildu de ser el 'pla B' de Batasuna per a poder-se presentar a les eleccions després de la prohibició de Sortu el març passat.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#14
Raul fletxa Figueres
14 de maig de 2011, 20.42 h

On es pot consultar el text de la sentencia del Tribunal Constitucional?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Enric fletxa Barcelona
6 de maig de 2011, 20.32 h

Em sembla molt bé, felicitats, però....¡sobre tot no ens enganyeu ! Mai mes tindrieu credibilitat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Eli fletxa sabadell
6 de maig de 2011, 19.54 h

Felicitats, Bildu! Uf pensava que tornaven a guanyar els casposos que tenim per veins !


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
6 de maig de 2011, 11.58 h

Al final s'ha fet justícia, en contra de la opinió cada vegada menys democràtica d'el país veí.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Joan Vaicaure fletxa Pla de Lleida
6 de maig de 2011, 11.35 h

Zorionak Bildu ! Que tingueu uns bons resultats a les eleccions locals i desprès cal que us prepareu primer per les eleccions estatals (2012) i desprès per les nacionals/euskadi (2013) on s'ha de substituir el govern espanyolista del PP-PSOE per un govern d'unitat sobiranista: PNV-Bildu-Aralar. Només llavors el País Basc podrà solucionar el problema de ETA i la fi de la violència.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
6 de maig de 2011, 09.51 h

Els ecspanols cavernaris i analfabets ho han provat, però no els ha sortit bé. Me'n alegro moltíssim. Però compte tothom, perquè els colons no els deixaran de petja, fins i tot els controlaran l'hora que van a fer pipí. A veure quan a Catalunya s'alcen el pebrots per a plantar cara a aquella colla de feixistes del país veí i els enviats del mateix país que viuen i s'han aposentat a casa nostra, i que al damunt ens volen que siguem nosaltres els qui hem de marxar. Sort Bildu i que els t... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Concepció fletxa LLEIDA
6 de maig de 2011, 08.56 h

Zorionak, enhorabona Bildu, per fi us han respectat. Tant de bo ho fessin també amb nosaltres !


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Lluís fletxa Monistrol de Montserrat
6 de maig de 2011, 08.36 h

Moltes felicitats Bildu. I ara, que parlin les urnes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Salva fletxa Països Catalans
6 de maig de 2011, 08.36 h

Me n'alegro de debò, mai no he vist cap motiu de pes per anular una formació com aquesta... ha vençut la raó sobre les pràctiques feixistes del govern i els estaments espanyols. Ara toca fer una bona campanya i que el votant decideixi.

Gora Bildu, Gora Euskalherria


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Ramon fletxa Sabadell
6 de maig de 2011, 07.39 h

Felicitats!


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.