directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 11:50 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Escòcia té set de referèndum

Els unionistes clamen perquè se celebri immediatament, perquè consideren que la societat civil votaria 'No' majoritàriament · El SNP és partidari de convocar-lo més endavant, guanyant temps per a fer pedagogia · Londres, disposat a acatar el resultat

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Escòcia ja ha emprès el camí de decidir lliurement el seu futur. L'únic dubte, ara, rau en saber si el referèndum d'independència se celebrarà demà o demà passat, com aquell qui diu. La majoria d'enquestes realitzades fins ara a Escòcia apunten que el suport social a la llibertat d'Escòcia ronda el 30% dels votants. Atenent al fet que la principal promesa electoral del SNP a les eleccions de dijous era el de convocar una consulta oficial, i atenent a la victòria històrica del SNP de dijous, les formacions partidàries de la continuïtat d'Escòcia en el si del Regne Unit (laboristes, conservadors i liberal-demòcrates) no dubten en demanar que el referèndum se celebri el més aviat possible. El SNP, al seu torn, ja ha deixat que el referèndum se celebrarà en alguna data indeterminada de la segona meitat de la legislatura, que dura cinc anys. Per tant, el referèndum no se celebraria pas abans del 2014.



Comparteix
   


Etiquetes
L'unionisme argumenta que la celebració d'un referèndum immediat posaria fi a l'etern debat independentista que, des del seu punt de vista, desestabilitza el país i impedeix que l'economia escocesa repunti. Salmond ja ha qualificat el referèndum com un fet que només es pot donar una vegada a cada generació, i per tant vol encarar-s'hi amb el màxim de possibilitats possibles de guanyar-lo.

Precisament és en aquest punt hi coincideixen tant els independentistes com els unionistes. Uns i altres volen fugir de la situació quebequesa, on els dos referèndums independentistes de 1980 i 1995 han desembocat en una situació que ja hi ha qui qualifica com a 'neverendum'.

És per aquest motiu que el SNP vol guanyar temps per convèncer els escocesos de les virtuts de la independència. L'últim sondeig fet públic abans de les eleccions projectava un suport social a la independència del 28%. Però els independentistes confien en què la contundència de la victòria de dijous encara els donarà més arguments i que les enquestes que es facin a partir d'ara, els seran més favorables. Són conscients que molts escocesos els van votar per expressar el seu malestar envers el govern britànic del conservador David Cameron i el liberal-demòcrata Nick Clegg. Tot amb tot, Alex Salmond està convençut que la independència ja és 'inevitable' i ho transmet amb un entusiasme tan gran que fins i tot hi ha unionistes que li reconeixen que la seva gran oratòria els podria acabar convencent.

De fet, també sura en l'ambient la possibilitat apuntada per l'Exsecretari d'Estat per a Escòcia Michael Forsyth, que ha suggerit que sigui el govern britànic el que organitzi ja el referèndum. Des del seu punt de vista, com que la victòria del 'No' ara per ara està assegurada, el millor per als interessos del Regne Unit és que David Cameron convoqui la consulta immediatament. L'argument de fons de Forsyth no és altre que, a mida que passen els dies, cada cop hi ha més escocesos que perden la por a la independència.

Primer, la cartera
Salmond ja ha anunciat que la seva prioritat és sortir de la crisi i resoldre els problemes econòmics dels escocesos, motiu pel qual trasllada el referèndum a la segona meitat del mandat. Si es té en compte que les properes eleccions britàniques se celebraran el 7 de maig del 2015, és de suposar que el SNP optarà per convocar el referèndum entre el 2014 i principi del 2015.

Per mirar de sortir de la crisi entre ara i el 2014, l'SNP ja ha anunciat que el primer que farà serà demanar a Londres més competències per al govern escocès, com per exemple l'autonomia fiscal completa.

Mitjans com The Scotman apunten que aquesta és una estratègia per a 'guanyar temps per aconseguir el suport per la independència' i asseguren que si no se'n surt, es tractaria d'una 'derrota que seria neutra per al seu govern i per a la causa independentista'. En el fons, es percep aquesta estratègia com una manera de guanyar temps: 'L'SNP necessita temps per preparar-se per la lluita decisiva'.

Gradualisme vs. instantaneïtat
L'estratègia gradualista del SNP és fruit d'una batalla interna lliurada al si del partit entre els sectors partidaris d'un referèndum immediat i els partidaris de la via més calmada, on s'enquadra Salmond. Després de mil i una tensions, els gradualistes van decantar la batalla al seu favor durant la legislatura passada i la majoria de militants així ho ha acatat.

Per tant, les bases independentistes saben que tenen cinc anys per davant per convèncer els seus conciutadans de les bondats del 'Sí'. Salmond es va reunir ahir amb el primer ministre britànic, David Cameron, i aquest li va prometre que no interferiria 'en la votació per posar fi als 304 anys d'unió entre Anglaterra i Escòcia'.

Qui encapçalarà el 'No'?
Un altre dubte que hauran de respondre els unionistes quan es convoqui la consulta és qui encapçala el moviment contrari a la independència. Els pèssims resultats del Labour escocès a les eleccions de dijous han enfonsat el partit en una crisi interna d'allò més profunda. Per tant, ara per ara, cap líder laborista escocès està en condicions d'encapçalar cap campanya.

Podria encapçalar-la el primer ministre britànic, que ja ha anunciat que farà campanya pel 'No'. Però veure tot un primer ministre britànic com a principal avalador del 'No', podria fer despertar la consciència a molts escocesos sobre per què compatriotes seus demanen la independència.

En aquest context, sembla ser que l'unionisme escocès optarà per treure la pols a exlíders britànics d'origen escocès, com l'exprimer ministre Gordon Brown o l'exsecretari de Defensa John Reid, perquè siguin ells els que convencin les bases del futur esplendorós que li espera a Escòcia dins del Regne Unit.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
OTGER fletxa PAÏSOS CATALANS
10 de maig de 2011, 20.01 h

Fins i tot els unionistes anglesos són civilitzats,a espanya en canvi tenint l'exèrcit per reprimir la voluntat de democràcia en tenen prou.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Jaume fletxa Puta (España)
10 de maig de 2011, 11.14 h

Compte que si els unionistes volen fer el referendum ja és per que tenen por... aquesta gent no s' ha amagat i el punt clau del seu programa era fer un referendum independentista, mai han amagat que son independentistes i si els altres tenen tanta pressa és per que saben que l' independentisme anirà cap a dalt amb pedagògia i amb bones polítiqes... Sería molt important per nosaltres que Escòcia triomfès...


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
`@ fletxa barcelonès
10 de maig de 2011, 08.16 h

...això dona esperances....ja no sóm tant "bitxos raros", com volen fer veure !


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
joan fletxa Figueres
10 de maig de 2011, 07.22 h

No veig cap motiu per a que només es pugui fer "un referendum per generació" tal com diu Salmond. En una democràcia DE DEBÓ, preguntar coses a la ciutadania no hauria de ser res de l'altra món, crec.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.