directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 09:33 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

El Suprem estudiarà el 21 de juny el recurs de l'Ajuntament de València contra la paralització del projecte al Cabanyal

El consistori va recórrer l'ordre del Ministeri de Cultura que considerava les actuacions un 'espoli del patrimoni històric'

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El Tribunal Suprem decidirà el pròxim 21 de juny sobre el recurs interposat per l'Ajuntament de València contra l'ordre del Ministeri de Cultura de gener de 2010 que instava a paralitzar les actuacions al barri del Cabanyal en considerar que es cometia un 'espoli del patrimoni històric' de la ciutat. Segons ha informat la plataforma Salvem el Cabanyal, la providència assenyala que aquell dia es realitzarà la votació i el Suprem es pronunciarà al respecte. La prolongació de l'avinguda Blasco Ibañez fins el front marítim travessant el barri del Cabanyal arrossega més de 10 anys de polèmiques, enfrontaments i contenciosos. El projecte es troba hores d'ara paralitzat i pendent d'aquesta decisió.

Comparteix
   


Etiquetes
Dotze anys després de la polèmica aprovació del pla urbanístic de intervenció al barri del Cabanyal, la polèmica entre Ajuntament de València, veïns del barri i l'Estat continua pendent dels tribunals.

Dies després de la paralització per part del Ministeri de Cultura d'un dels projectes emblemàtics de Rita Barberá, el gener de 2010, la Generalitat Valenciana aprovava de manera urgent un decret-llei en el qual s'anul·lava l'ordre ministerial i es considerava que només el govern valencià tenia les competències de protecció del patrimoni històric i quines actuacions podien ser considerades espoli.

Els informes del Ministeri de Cultura sostenen que amb el pas de l'avinguda Blasco Ibañez pel mig del barri es destrueix la trama singular del Cabanyal, enderrocant 1651 habitatges, uns 400 protegits pel seu valor històric, alguns d'ells ja enderrocats, i que per tant s'estava cometent un 'espoli del patrimoni històric'. L'ajuntament de València, de la seva banda, manté que amb l' actuació s'acabarà amb la degradació d'un barri en el que viuen moltes minories conflictives i que està replet de solars producte dels enderrocs.

Els enfrontaments amb el Ministeri de Cultura relacionats amb la protecció o desprotecció del barri com a Bé d'Interès Cultural (BIC) han tingut el seu trasllat a les Corts Valencianes, que va aprovar el decret que desprotegia la zona. Amb aquesta nova norma, el govern de Francisco Camps avalava el Pla Especial de Protecció i Reforma Interior (PEPRI) del Cabanyal. Els dies que el BIC va deixar de ser efectiu, les excavadores van reprendre els enderrocs al barri amb aldarulls i fortes càrregues policials contra els manifestants contraris a les demolicions com les dels dies 6 i 8 d'abril de 2010, que varen ser portada de tots els informatius.

En l'actualitat, el Pla Cabanyal es troba paralitzat pel Constitucional, pendent de resoldre els recursos del govern espanyol contra el decret-llei del govern valencià i pel Suprem, pendent de resoldre el recurs de l'Ajuntament de València en contra de l'ordre ministerial que instava a paralitzar les obres en considerar que s'hi cometia 'espoli del patrimoni històric' de la ciutat.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.