directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 18:12 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Govern reclama a l'Estat espanyol que també pagui 150 milions d'euros del fons de cohesió

El conseller de Salut, Boi Ruiz, s'ha reunit aquest dijous a Madrid amb la ministra de Sanitat

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

El conseller de Salut, Boi Ruiz, s'ha reunit aquest dijous a Madrid amb la ministra de Sanitat per demanar que l'Estat pagui a Catalunya els 150 MEUR que li deu pel fons de cohesió i en compliment del principi de lleialtat institucional. En declaracions a l'ACN, Ruiz ha considerat una 'contradicció' que el mateix que demana a la Generalitat que retalli més, alhora no compleixi amb les seves obligacions. 'No demanem més, sinó allò que ens pertoca d'acord amb el que està acordat', ha subratllat. Aquests 150 MEUR inclouen el pagament de tres anticonceptius gratuïts anunciats per Pajín, l'aplicació de les lleis d'avortament i antitabac i el cost que suposa atendre pacients d'altres comunitats.
boi ruiz, conseller de salut
Comparteix
   


Etiquetes
Ruiz s'ha desplaçat a Madrid per reunir-se amb la ministra Leire Pajín. L'objectiu era traslladar-li que l'Estat deu a Catalunya uns 150 MEUR en concepte del fons de cohesió i també en compliment del principi de lleialtat institucional.

En el primer apartat, es tracta d'uns 55 MEUR, que són els recursos que al servei públic de salut català li costa atendre pacients que provenen d'altres comunitats autònomes. Aquesta partida hauria de ser compensada pel fons de cohesió.

Pel que fa a la lleialtat institucional, es refereix a totes aquelles decisions que pren el govern espanyol però que suposen un cost per a les comunitats autònomes, com és el cas de l'anunci de tres nous anticonceptius gratuïts i l'aplicació de lleis com la de la interrupció voluntària de l'embaràs i l'antitabac.

El Departament de Salut calcula que fer-se càrrec del pagament dels tres nous anticonceptius podria suposar més de 30 MEUR, i es podria arribar fins i tot fins als 70 MEUR preveient un augment de la demanda. Pel que fa a la Llei de l'avortament, tindria un cost per a la Generalitat de 8 MEUR, i l'antitabac equivaldria a uns 30 MEUR. Sumant-ho tot, són 150 MEUR que el Govern reclama a l'executiu espanyol.

'No demanem més, sinó allò que ens pertoca d'acord amb el que està acordat', ha remarcat Ruiz, que ha destacat, a més, que 'l'exigència de l'Estat pel que fa a retallar el dèficit hauria de ser corresposta amb què fos molt curós en el compliment de les seves obligacions'. El conseller ha lamentat 'aquesta contradicció entre exigir en retallar i no ser tan exigent amb un mateix a l'hora de complir'.

El titular de Salut ha apuntat que no hi ha 'discussió possible', perquè el principi de lleialtat institucional és un principi jurídic que ha de complir i, per tant, l'Estat s'ha de fer càrrec de les prestacions o medicaments nous que anunciï. En concret, la Generalitat reclama els recursos corresponents al 2010 i també els que es gastaran a partir d'ara.

Boi Ruiz ha alertat que això no només afecta Catalunya, sinó que és un 'problema col·lectiu' de totes les comunitats autònomes. Per això, també ha demanat a la ministra que convoqui el Consell Interterritorial, perquè els consellers de totes les autonomies puguin tractar qüestions relacionades amb la sostenibilitat del sistema sanitari: el seu finançament, model sanitari de gestió, farmàcia, professionalisme, salut pública, i recerca i innovació.

El conseller ha afirmat que espera que després de les eleccions del 22 de maig 'totes aquestes coses es replantejaran d'una altra manera'. De moment, la ministra ha dit que en pren nota.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
13 de maig de 2011, 09.51 h

Aixó mateix, que vagi prenent nota. No sel's hi ha de deixar pasar ni un sol euro. NI UN!!!!!, que sapiguen que d'ara endavant, no perdonarem rés i no tinguin cap més remei que demanar-nos ells a nosaltres l'independència. S'ha d'acabar el xuclar de la mamella catalana, i aixó només ho aconseguirem amb l'independència i seria perfecte que fossin ells qui ens la demanessin.
Per cert, qué feien fins les darreres el.leccions els partits que estaven al front de la Generalitat???.. no se'n a... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.