directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 09:05 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Àlex Salmond assegura que l'Estat espanyol no s'oposarà a la independència d'Escòcia

Pel líder de l'SNP al Regne Unit 'no existeix' ningú que s'oposi al dret democràtic a la independència

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

El primer ministre escocès, Alex Salmond, es mostra convençut que cap país europeu, inclòs Espanya, s'oposarà al fet que una Escòcia independent sigui membre de ple dret de la Unió Europea. 'Europa està fundada en principis democràtics, i la gent acceptarà la democràcia', ha assegurat Salmond en declaracions a l'ACN. Preguntat sobre una hipotètica oposició de l'Estat espanyol, que no ha reconegut internacionalment països com Kosovo, Salmond ha indicat que Escòcia ja treballa 'des de dins del context europeu' i que 'ningú suggereix seriosament' que se la pugui excloure de les institucions europees. 'La idea que la UE voldrà excloure el major productor de gas i petroli no té sentit', ha dit.

Comparteix
   


Etiquetes
'És una qüestió de democràcia, i la democràcia prevaldrà', ha assegurat el primer ministre i líder del Partit Nacional Escocès (SNP). Salmond ha reiterat que bloquejar l'entrada d'un nou país independent 'no és la manera de treballar d'Europa'.

El primer ministre escocès ha indicat a l'ACN que si obté la independència treballarà amb tots els països europeus. Segons ell, l'actitud de 'cooperació' dels escocesos els permet ser 'ben rebuts no només en alguns països europeus, sinó en tots'.

L'exemple català

El primer ministre escocès evita sovint les comparacions entre Escòcia i altres nacions sense estat perquè considera que cada país 'ha de seguir el seu camí'. Però Salmond, a qui el 'Financial Times' va definir com 'un deixeble' de l'expresident català Jordi Pujol, admet que es fixa i estudia els processos polítics a altres llocs del món. 'Admiro molts polítics europeus i penso que Jordi Pujol va aconseguir molt i òbviament he mirat amb cura les seves estratègies', reconeix el líder escocès. 'Però jo dissenyo estratègies per Escòcia i per les circumstàncies escoceses', precisa.

Salmond coneix els plans del govern català per demanar el concert econòmic i, de fet, reconeix obertament en públic que els poders fiscals d'Escòcia són 'molt menors' que els del País Basc o Catalunya, i que això els dificulta la sortida de la crisi. El líder escocès ha reiterat des de que va guanyar les eleccions, el 5 de maig, que la seva 'prioritat' -per davant de l'objectiu de la independència- és l'ampliació de les competències. 'Per Escòcia crec que és correcte i apropiat que ens concentrem ara mateix en la recuperació econòmica', diu Salmond.

Un procés cap a la independència

'No em correspon a mi dir als altres què han de fer. Jo faig el que crec que és millor pels escocesos i responc als requeriments dels escocesos en cada moment particular', assenyala Salmond, preguntat sobre el camí que hauria de seguir Catalunya. El primer ministre escocès manté l'objectiu d'organitzar un referèndum per la independència a finals de l'actual legislatura, que s'allargarà cinc anys. Durant aquest temps, el líder de l'SNP vol persuadir als ciutadans dels beneficis de la independència. 'La gran batalla a Escòcia no ha estat una batalla política, sinó de la ment', admet.

Segons Salmond, les darreres eleccions, en què el seu partit va obtenir una majoria absoluta, han mostrat una Escòcia 'madura' que 'rebutja' les 'campanyes de la por' sobre l'independentisme. El primer ministre escocès enumera el que per ell són els grans avantatges competitius d'Escòcia, com els recursos naturals -ja sigui el petroli, el gas o les energies renovables-, el sistema educatiu o la capacitat d'innovació. 'Hem de persuadir els ciutadans que podem ser un país independent', assegura. 'Molta gent arreu del món podria dir que convèncer-los no hauria de costar gaire, però Escòcia ha estat 300 anys formant part d'una unió. Tot és un procés', afegeix.

Salmond creu que els escocesos 'ja estan convençuts' de molts dels aspectes individuals que comportaria la independència, com la gestió dels propis recursos naturals, la retirada de les armes nuclears o el disseny d'una política de defensa i exteriors pròpia. 'Si vols aquestes coses a nivell individual, has de votar per la idea de la independència, una idea a la qual ja li ha arribat l'hora', conclou Salmond.

No hi ha oposició al referèndum dins el Regne Unit

A més el primer ministre escocès, Alex Salmond, també nega rotundament que hi hagi algú al Regne Unit que s'oposi al dret d'Escòcia d'esdevenir un estat independent si així ho decideixen els seus ciutadans. 'Tots els primers ministres britànics des de Harold Wilson, als anys 60, incloent Margaret Tatcher i l'actual primer ministre han deixat molt clar que la voluntat dels escocesos prevaldrà', ha assegurat Salmond durant una roda de premsa a Londres. Salmond ha dit que 'no existeix' ningú amb intencions de 'ser dolent' amb un estat escocès independent o de negar-li els seus 'drets democràtics'. 'La independència serà la nostra decisió, i si no la prenem, no serà culpa de ningú altre, sinó nostra', ha alertat.

'Mai he argumentat que si Escòcia encara no és independent és pels obstacles del primer ministre britànic o de qualsevol altre partit', ha defensat Salmond, que creu que la responsabilitat sobre la independència és una qüestió purament escocesa. 'Quan fem el referèndum en el futur serà la gent d'Escòcia que decideixi per sí mateixa, no culparem a ningú més si no passa', ha dit el primer ministre escocès que tanmateix té confiança en què els ciutadans votaran 'sí' a l'estat propi.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
25 de maig de 2011, 20.01 h

-que cap país europeu, inclosa Espanya, NO s'oposarà...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
25 de maig de 2011, 00.07 h

#2 En catala catala s'escriu amb minuscula, i la preposicio per en catala no va seguida d'a en el verbs intransitius


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
25 de maig de 2011, 00.05 h

#1 En angles lo normal es dir ''there is nobody'', si l'alex salmond diu ''there exists nobody'' es per donar-li un sentit emfatic i aixo s'he de reflectir a la traduccio.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
24 de maig de 2011, 13.04 h

A part del "no hi ha ningú", també podríem fixar-nos en altres frases. Sense anar més lluny:
** On diu: "Però jo dissenyo estratègies per Escòcia", hauria de dir: "Però jo dissenyo estratègies per a Escòcia"
** On diu: "Jo faig el que crec que és millor pels escocesos", hauria de dir: "Jo faig el que crec que és millor per als escocesos",
A veure si entre tots ens proposem millorar una mica el nostre nivell de Català. Hi ha qui considera incultes als que parlen malament e... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
24 de maig de 2011, 12.45 h

Seria bo recordar que en Català hi ha una expressió genuïna que és "no hi ha ningú" i no fer servir expressions de mal traductor com "no existeix ningú".
El traductor literal és un mal traductor!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.