directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 00:42 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Per Joan Solà hauria de ser l'Estat qui 'defensés el català' perquè 'ningú se'ns pogués tirar a sobre'

Exigeix que el català sigui 'exactament igual' que el castellà 'en tots els sentits'

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El lingüista i vigent Premi d'Honor de les Lletres Catalanes Joan Solà ha recordat aquest dijous, durant la seva intervenció en el Congrés Convit sobre la llengua catalana, que hauria de ser l'Estat qui defensés el català. 'És un error polític que el català el defensi la Generalitat perquè automàticament la resta de l'Estat se'ns tira a sobre dient que, per exemple, un català costa el doble que un madrileny', ha argumentat Solà, que s'ha tornat a mostrar crític amb la situació actual de la llengua. Com ja ho va fer en la seva intervenció al Parlament de Catalunya el passat 1 de juliol, Solà ha recordat que cal ser 'ferms' i no acceptar cap tipus 'd'almoina' ni 'folklorització' de la llengua, i ha exigit que el català sigui 'exactament igual' que el castellà 'en tots els sentits'.
joan solà
Comparteix
   

Solà ha pronunciat aquest discurs davant uns 300 professionals de la llengua que han assistit al I Congrés de Serveis Lingüístics de Territoris de Parla Catalana que s'ha fet a Girona. Solà ha dit que els catalans 'no som iguals que els altres espanyols, que som inferiors i la nostra llengua també'. Per això, ha exigit que el català sigui 'exactament igual' que el castellà 'en tots els sentits'.

Per això, el vigent Premi d'Honor de les Lletres Catalanes ha reflexionat entorn qui ha de defensar la llengua. Solà ha dit que es tracta d'un 'error polític' que sigui la Generalitat qui hagi de protegir la llengua. 'Així ens diuen el què darrerament sentim, que un català costa el doble que un madrileny', ha declarat Solà que, per acabar amb aquesta discriminació, creu que ha de ser l'Estat qui defensi que existeixen vàries llengües a banda del castellà, 'que han de tenir els mateixos drets'.

'Tenim moltes vegades la sensació que donen almoines al català hem de dir que no, si ens olorem que ens ho fan, des del Montilla al Solà, hem de tallar en sec', ha afirmat rotundament. Per això, ha dit que els catalans 'no hem de permetre cap broma en aquest sentit perquè volem una llengua digna, normal i igual que el castellà'.

Solà també ha llençat un missatge als pedagogs i lingüistes que omplien la sala –i que l'han rebut amb aplaudiments i dempeus- perquè facin 'atractiva la llengua' i no se centrin només en la gramàtica.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.