directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 04:44 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Mas reconeix davant la BBC que la majoria de catalans estan oberts a la independència

Assegura, però, que encara no hi ha una majoria social a favor, i defensa el pacte fiscal aquesta legislatura

Comentaris 18  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 12 vots )
carregant Carregant

El president de la Generalitat, Artur Mas, va defensar la necessitat d'aconseguir el pacte fiscal en una entrevista a la BBC que es va emetre dimecres al vespre. La cadena britànica es va desplaçar fins a Barcelona per conversar amb el president sobre la crisis, la independència, els toros, la Sagrada Família i el Barça, i Mas va aprofitar per reivindicar el seu projecte estrella aquesta legislatura i deixar clar que ara no és el moment de plantejar un referèndum d'independència. Tot i això, el president de la Generalitat va reconèixer que els últims esdeveniments a Espanya han provocat que la majoria dels catalans estiguin oberts a la idea de la independència però va afegir que encara no hi ha una majoria social que la defensi.
artur mas
Comparteix
   


Etiquetes
Fent gal·la del seu anglès, Mas va respondre les preguntes de la BBC en una entrevista enregistrada al mateix Palau de la Generalitat. El periodista britànic va interessar-se per la crisi i la independència, però també per la prohibició de les corrides de toros i per alguns tòpics catalans com la Sagrada Família i el Barça.

Mas va aprofitar per defensar el seu projecte estrella aquesta legislatura, el pacte fiscal. El president va introduir aquesta idea en ser preguntat per la independència. Al seu parer, 'és més fàcil aconseguir la independència fiscal i econòmica que la política', perquè hi ha un 'acord general' a Catalunya sobre el fet que els catalans 'paguen molts diners a Espanya i molts d'aquests diners no tornen'. 'L'aspiració és tenir més diners, els diners que estem creant amb el nostre esforç econòmic i social', va reblar. Mas ho va comparar amb el cas d'Escòcia, on també defensen la independència fiscal a més de la política.

Pel que fa a l'Estat propi, va reconèixer que CiU pensava fins ara que el camí a seguir era formar part d'una confederació que respectés Catalunya com a nació des de tots els punts de vista. Però, després dels últims esdeveniments a Espanya (com la sentència de l'Estatut), va admetre que probablement 'la majoria de la població no estaria a favor de la independència però sí bastant oberta mentalment'.

De tota manera, en preguntar-li per un referèndum, va remarcar que si bé hi ha un 50% de la població que estaria a favor de la independència, 'que és molt', l'altra part estaria en contra. Proposar una consulta provocaria, doncs, una 'divisió del país'.

Sobre la situació econòmica, Mas va subratllar que no és molt positiva des del punt de vista de l'atur, però també va voler destacar punts forts de l'economia catalana, com la seva capacitat exportadora, l'economia més oberta d'Espanya incloent també tota la vessant turística.

Per què es van prohibir les corrides de toros?

La prohibició de les corrides de toros va ser un dels altres temes tractats durant l'entrevista. El periodista de la BBC per què el Parlament va decidir acabar amb les curses de braus a Catalunya, tot recordant que Ernest Hemingway estaria 'horroritzat'. Mas va explicar que ell mateix va votar a favor de la prohibició d'acord amb la filosofia del respecte per la vida, també la dels animals.

El president va negar que tot plegat estigués relacionat amb el fet que es tracta d'una tradició espanyola, i ho va comparar amb la prohibició de la caça de la guineu a Anglaterra. El periodista va plantejar-li llavors per què no es van prohibir els correbous, i Mas va argumentar que l'animal no mor, i aquí no hi ha un acord general ni del Parlament ni de la societat.

Un altre tòpic que es va tractar durant l'entrevista: la Sagrada Família. En aquest cas, Mas va destacar el temple com el monument més important de Barcelona i de Catalunya, i va defugir la polèmica sobre la part més nova de l'edifici.

I el Barça no podia faltar en la conversa, especialment a pocs dies de la final de la Champions entre el Manchester United i el Barça. El president de la Generalitat va destacar que el Barça és 'més que un club i representa un sentiment general del país, l'ànima de la nació', tot desitjant que aconsegueixi guanyar dissabte tenint en compte, a més, que ara mateix 'és el millor equip del món'. De tota manera, Mas va apuntar que en un únic partit tot pot passar, i el Barça ja va perdre la final de la Copa del Rei contra el Madrid.

'Els autèntics herois de Catalunya no serien els toreros, sinó els futbolistes', va concloure el periodista anglès en finalitzar l'entrevista.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#18
27 de maig de 2011, 16.16 h

#15 Opcions n'hi ha una: Independència. Ja n'hi ha prou de que ens robin 22.000 milions d'euros i que al damunt encara ens obliguin a retallar. Ja n'hi ha prou de tenir por a l'amo de madrit. Ara bé, si vos sou de la crosta convergent com tot apunta que ho sou, mai no podreu entendre el què dic, perquè és una qüestió de dignitat. Ja n'hi ha prou d'haver d'anar sempre amb el capjoc i amb la por de no ofendre l'amo com feu els convergents. I ara sóc jo qui us pregunto: Aporteu opcions per... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
27 de maig de 2011, 15.52 h

No serà que Mas es reserva la carta de la independència sota la màniga per si l'ha de treure com comtrapartida (és a dir, ficant-los la por al cos als espanyols) per aconseguir el seu, tan desitjat, pacte fiscal?


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
David ADMumt fletxa Arenys de Munt
27 de maig de 2011, 15.47 h

Fins que no tinguem una majoria social amplia, no crec que es faci cap referèndum. Per desgràcia per molts, hi ha partits polítics que prefereixen ser al govern que donar suport a un parlament nacionalista/independista (i així els hi ha anat a les últimes eleccions).

Ja n'hi ha prou de fer pedagogia, que els que no ho volen entendre, no ho entendran per molt que se'ls hi expliqui.

Visca el Barça i Visca Catalunya!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
27 de maig de 2011, 13.06 h

#12 És clar, vos a qui doneu vostra confiança "avi" Jordi? Ofereixi opcions, mestre ...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14 Toni Fernandez
Toni Fernandez fletxa [object Object]
27 de maig de 2011, 11.52 h

#10

Justa la fusta, i jo hi afegiria, que el país ja està dividit entre els que treballen i els que són a l'atur, entre els baixos i els alts, entre catalans i espanyols, entre homes i dones, entre els que estan casats i els que no, entre etc etc etc


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
27 de maig de 2011, 11.39 h

Aquest, en Mas és un tasta-olletes, si sabeu què vol dir aquesta expressió catalana. És un impresentable, un prepotent i un cregut en grau superlatiu. Però bé, ell amb els vots dels catalans i les empreses que li donen suport, vinga amunt les retallades en els serveis més bàsics, com que ells tenen col·legis de pagament i sanitat també de pagament, no passa res. Més a més si mai haguessin de fer ús dels serveis sanitaris, passarien al davant de tothom, fontent-se'n de les cues d'es... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
27 de maig de 2011, 11.30 h

#6 Si ja ho vaig llegir ahir, que fins i tot aquests que us titlleu de catalanistes i que voteu CiU, amb la seva abstenció al parlament (la de CiU, és clar) va propiciar que no prosperés l'obligació de que els jugadors i esportistes catalans, no hagin de jugar amb els castellanòfils a llurs seleccions. I si en Mas sap parlar anglès, me'n fot un rave, perquè ell a ca seva parla el castellanòfil.... sempre.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
27 de maig de 2011, 11.04 h

Podeu posar l'enllaç a l'entrevista original?
Gràcies.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10 Ricard Vaqué
Ricard Vaqué fletxa [object Object]
27 de maig de 2011, 00.33 h

#3 bona feina Nasi de Manresa!
Només com a resum, m'he permès fer la mitjana de les 8 enquestes:

Sí: 42%
No: 36%
Resta: 22%

La clau evidentment està en aquest 22% de NS/NC, blancs o abstencions.
Tanmateix, un 42% de sí és un percentatge molt alt que, en qualsevol altra mena de referèndum, portaria als convocants a llençar-s'hi de caps.

Per cert, que ens en anem de tema (la notícia era sobre l'entrevista a Mas ;-) : Sr. President: perill de divisió? El país ja ho està, de dividit... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 18   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
26 de maig de 2011, 21.45 h

#3 Aquest usuari és una màquina!! felicitats , molt bona feina!! El que fan amagant resultats a favor d'independènjcia i prohibint referèndums es que molta gent escèptica i no posada en el 'munditllu' no es decideixi, no reflexioni i efectivament, pensi que som minoria... Així que DIFUSIÓ, pedagogia, ànims, i convivció!! I.. com diria un comediant que ja li va bé que tot segueixi igual... amb IL.LUSIÓ!!*!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.