directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 07:35 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Salgado adverteix Catalunya que els mecanismes de control del dèficit 's'aplicaran de manera estricta'

Esperarà a l'aprovació per part del Parlament i a l'execució per valorar si prohibeix nou deute

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, ha advertit aquest dimarts Catalunya i altres comunitats que no s'ajusten a l'objectiu de reducció a l'1,3% de dèficit al 2011 que el seu ministeri 'aplicarà de manera estricta' els mecanismes de control per evitar 'desviacions significatives' i per 'assegurar que corregeixen' el rumb. Salgado ha evitat valorar directament els pressupostos que el conseller Mas-Colell ha presentat aquest dimarts a Barcelona i ha assegurat que esperarà a veure els números que aprova el Parlament. Mas-Colell ja va advertir que si el govern espanyol no pagava els 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat la Generalitat no podria assolir l'objectiu de reducció de dèficit fixat.
elena salgado, ministra espanyola economia, vicepresidenta
Comparteix
   


Etiquetes
La vicepresidenta ha fet aquestes manifestacions en una roda de premsa on ha presentat les dades d'execució pressupostària per part de totes les administracions al primer trimestre del 2011, i que apunten que el dèficit es va situar al -0,46%. El dèficit de Catalunya al primer trimestre és del -0,09% del seu PIB, de manera que és una de les autonomies amb un dèficit més baix al primer trimestre de l'any.

Pocs minuts abans de la seva compareixença, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell ha lliurat al Parlament els pressupostos del Govern per al 2011 que preveuen aproximadament un 2,66% de dèficit, el doble de l'1,33% que va establir el Consell de Política Fiscal i Financera per al 2011.

Salgado ha afirmat que aproximadament la meitat de les CCAA mostren una evolució 'molt pròxima' als compromisos de dèficit, però ha llançat una advertència a Catalunya i a la resta de territoris que ofereixen 'dades menys positives' i poden patir una 'desviació significativa' respecte als objectius de dèficit. Aquestes CCAA, ha apuntat, 'hauran d'accelerar' i prestar 'especial atenció' als plans de reequilibri, mentre que el Ministeri d'Economia analitzarà la informació addicional que ja els ha demanat per 'aclarir les causes' i vigilarà per 'assegurar que es corregeixen les desviacions'

La vicepresidenta ha recordat que els objectius de dèficit de l'Estat 'són irrenunciables' i ha advertit que, en consonància, el Ministeri d'Economia aplicarà 'de manera estricta tots els mecanismes de control' per assegurar que aquests territoris 'compleixin' i 'garantir' que el seu dèficit serà de l'1,3% al final del 2011.

Esperarà al Parlament i a l'execució
Malgrat tot no ha volgut encara donar per incomplert el compromís i ha expressat la seva esperança que les negociacions al Parlament donin la volta als pressupostos. Per això ha recordat que més enllà dels números que aprovi el Govern, cal esperar a veure quin és el pressupost que acaba aprovant el Parlament de Catalunya i, posteriorment, quin és el resultat real de la seva execució.

'Tindrem en compte el que s'aprovi al Parlament de Catalunya' que 'ens indicarà fins a quin punt es compleix el pla de reequilibri financer que ha de permetre que el govern de la Generalitat arribi al dèficit de l'1,3% a què es va comprometre al 2010' ha dit en roda de premsa en resposta a una pregunta sobre els efectes que l'incompliment pot tenir per a Catalunya.

I és que segons Salgado el govern espanyol no té res a dir respecte als pressupostos que aprovi un govern o un parlament autonòmic, però sí sobre el resultat final de l'any. 'No és la primera vegada' que un govern autonòmic presenta un pressupost amb un dèficit superior al que estava autoritzat, ha dit, i 'el que importa al final d'any és l'execució de la despesa i els ingressos'.

No obstant això, ha recordat que tal com va quedar establert al Consell de Política Fiscal i Financera les CCAA que no assoleixi els seus compromisos de dèficit no podran adquirir nou deute. A més, segons la Llei d'economia sostenible, també es poden aplicar als territoris les multes que la Comissió Europea pugui traslladar als estats a causa d'aquests incompliments.

Respecte a les multes, Salgado ha recordat que si l'executiu espanyol va incorporar aquesta previsió a la Llei d'economia sostenible és perquè es pugui aplicar si cal, malgrat tot ha apuntat que 'desitja' que no s'hagi de multar cap territori.

Les CCAA no podran compartir dèficit al 2011
Salgado ha descartat una de les formules que es proposen des de Catalunya, que és que el conjunt del dèficit de les CCAA sigui de l'1,3% però que les comunitats amb menys dèficit puguin compensar el d'aquelles que sobrepassin aquest límit. Segons la vicepresidenta, aquesta és una formula que s'hauria d'haver establert, però el que es va aprovar al Consell de Política Fiscal i Fiancera al 2010 era que cadascuna assoliria l'1,3%.

Andalusia no compleix en personal
Salgado ha assegurat que les despeses de personal disminueixen a totes les CCAA amb una sola excepció: Andalusia, però ha atribuït aquest fet al pagament de les cotitzacions de la Seguretat Social al segon trimestre del 2010. En la resta de casos, ha afirmat, 'es veu amb tota claredat que s'està reconduint la despesa en aquesta partida'.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
1 de juny de 2011, 20.10 h

Hi tot això, fins quan ha de durar? Siau.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
1 de juny de 2011, 13.51 h


Mireu-vos aquest documental, res mes tenim un cami i es la independencia, tota la resta es perdre el temps, la paciencia i els diners.
http://vimeo.com/24457023
||*||


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
mario fletxa bcn
1 de juny de 2011, 09.47 h

Realment encara hem de saber si hi ha alguna autonomia que faci els deures , potser hauriem de demanar comptes abans de pagar res. Sempre som els mateixos que pringuem.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
1 de juny de 2011, 09.37 h

Es de jutjat de guàrdia!!!. Aquesta ep.panyola vol tenir sota els peus a Catalunya, quan en el seu moment haurem de trure les castanyes del foc a l'estat ep.panyol. M'explico: a Catalunya s'han començat a fer les pertinents retallades i a ep.panya no: qué vol dir aixó? que a ep.panya la cosa els hi va bé? que tenen una economia fantástica?, que produieixen molt?, que es poden gastar el que els hi pasi pels mateixos?. Doncs NO, la resta d'ep.panya, fa com aqui havien fet el PSOE, amb la co... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Miquel fletxa BCN
1 de juny de 2011, 08.48 h

Espanya no podria espoliar (robar, saquejar,...) Catalunya sense l'ajut de polítics catalans còmplices, és a dir, dels que no fan res per aturar l'Espoli, l'amaguen o el consenten.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.