directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 20:30 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Síndic d'Aran demana al Govern una aposta decidida per la normalització lingüística de l'aranès

També ha exigit més recursos perquè la Vall d'Aran sigui reconeguda com un país dins de Catalunya

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El recent escollit Síndic d'Aran, Francesc Boya, ha reclamat al Govern de la Generalitat un finançament adequat al nivell d'autogovern del país i que "s'impliqui de manera molt decidida" en la normalització lingüística de l'aranès, després que aquesta llengua hagi estat reconeguda com a oficial en l'Estatut de Catalunya. Boya ha dit que el principal problema que té la Vall d'Aran és el finançament, pel que ha advocat perquè la nova llei d'Aran doni "els passos clars i definitius perquè aquest autogovern estigui ben finançat".
paco boya síndic aran
Paco Boya, el Síndic d'Aran

Comparteix
   


Etiquetes
Com a principal exemple de dèficit va posar la cultura, competència traspassada el 1991, però que continua amb un pressupost congelat, mentre que la Conselleria de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat l'ha triplicat. "Nosaltres hem de fer viure també una llengua, una cultura", s'ha queixat.

Boya ha subratllat que desitja una relacions "franques i lleials", però també que la Vall d'Aran "sigui reconegut en l'àmbit de Catalunya com el que vol ser: un país amb un autogovern, una cultura i una llengua", ha indicat.

La nova normativa, ha dit Boya, servirà per definir el marc jurídic del país respecte de Catalunya, ja que el reconeixement que es va fer a la llei del 1991 va ser "molt modest", ha opinat el Síndic d'Aran, que ha puntualitzat que la nova llei haurà de concretar quines competències són per al Consell, quines són compartides i quines es queden en mans de la Generalitat.

"Jo crec que trobarem el to i les fórmules perquè això sigui una realitat", ha apuntat Boya, que ha advocat perquè Catalunya "pugui mirar l'Aran, reconèixer la seva diversitat i donar un missatge clar respecte de com han de ser tractades les minories culturals i lingüístiques".

Per Boya, processos com el de la Vall d'Aran són "complicats". "També ho és el de Catalunya amb el d'Espanya", ha considerat. Però ha matisat que els aranesos són gent de diàleg, "gent amb paciència", i per aquesta raó s'ha mostrat optimista respecte a la trobada de primers de setembre amb el conseller de Governació, Joan Puigcercós, per començar a parlar sobre la llei d'Aran.

Boya compatibilitzarà el seu càrrec de Síndic d'Aran amb el de diputat en el Parlament precisament per poder discutir ell mateix la llei com a únic representant de la Vall d'Aran en la cambra catalana. El nou Síndic ha manifestat tenir "bones relacions personals" amb alguns dels responsables del Govern gràcies a la seva etapa com a diputat.

Ja el pròxim 2 de juliol, Boya es reunirà amb el president de la Generalitat, José Montilla, per començar a definir una agenda de temes a tractar, amb la llei com a qüestió primordial, però amb altres assumptes com el nou acord de finançament o problemes més concrets com el Nacional 230.

"Necessitem que l'Estat comenci a invertir de manera immediata una vegada estigui acabat el túnel de Viella", ha indicat Boya, que ha informat que ja ha demanat una trobada amb la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, per tractar aquest projecte "absolutament prioritari".



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
26 de juny de 2007, 16.14 h

L'aranès no és una llengua, és un dialecte del gascó.
La llengua que és oficial a Catalunya, segons l'estatutet de fira que tenim, és l'occità.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Joan Carles Obrador i Lage fletxa L´Hospitalet de Llobregat
26 de juny de 2007, 06.03 h

Ja tocava defensar seriosament aquesta llengua germana del català, pulcra i culta.On podria estudiar aquesta llengua ? que fos a prop de L´Hospitalet o Barcelona.Gracies.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.